“Γνωστός” στις αρχές ο άνθρωπος που πυροβόλησε τη Μαλάλα

default image

Ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης εναντίον της 14χρονης Μαλάλα είχε συλληφθεί το 2009.Οργάνωσε την επίθεση κατ' εντολή του Μολάνα Φαζλουλάχ

Ο άνθρωπος που κατηγορείται ότι οργάνωσε την επίθεση εναντίον της 14χρονης μαθήτριας Μαλάλα Γιουσαφζάι στο Πακιστάν είχε συλληφθεί το 2009, σε επιχείρηση του στρατού εναντίον των Ταλιμπάν, όμως αφέθηκε ελεύθερος τρεις μήνες αργότερα, όπως ανέφεραν σήμερα δύο ανώτατοι αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο καταζητούμενος ονομάζεται Αταουλάχ. Ήταν ο ένας από τους δύο ενόπλους που πυροβόλησαν το κορίτσι ενώ επέστρεφε από το σχολείο στο σπίτι της, στην κοιλάδα Σαβάτ, βορειοδυτικά του Ισλαμαμπάντ.

Ο Αταουλάχ, που πιστεύεται ότι είναι περίπου 30 ετών, έχει εξαφανιστεί και ενδέχεται να έχει περάσει στο γειτονικό Αφγανιστάν. Οργάνωσε την επίθεση κατ’ εντολή ενός από τους σκληρότερους διοικητές των Ταλιμπάν, του Μολάνα Φαζλουλάχ.

Η επίθεση σε βάρος της Μαλάλα, η οποία αγωνιζόταν για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση, έχει καταδικαστεί ευρέως, εγείροντας ταυτόχρονα νέα ερωτήματα για το κατά πόσο το Πακιστάν είναι διατεθειμένο να αντιμετωπίσει τις εξτρεμιστικές οργανώσεις. Οι γιατροί που την παρακολουθούν στη Βρετανία όπου νοσηλεύεται δηλώνουν ότι η 14χρονης, το σύμβολο της αντίστασης στην προσπάθεια των Ταλιμπάν να απαγορεύσουν την εκπαίδευση των γυναικών, έχει πολλές πιθανότητες να αναρρώσει πλήρως, μετά τον πυροβολισμό που δέχτηκε στο κεφάλι.

Οι δύο αξιωματούχοι που μίλησαν στο Ρόιτερς είπαν ότι ο Αταουλάχ είχε συλληφθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας το 2009, όταν ο στρατός εκδίωξε τους Ταλιμπάν από την κοιλάδα Σαβάτ. “Έμεινε τρεις μήνες υπό κράτηση αλλά αφέθηκε ελεύθερος γιατί δεν βρέθηκαν στοιχεία σε βάρος του”, δήλωσε ο ένας από αυτός. Η δεύτερη πηγή του πρακτορείου, ένας ανώτατος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας, είπε ότι οι αρχές έχουν πλέον συλλέξει αρκετές αποδείξεις, μετά την έρευνα που πραγματοποίησαν στο σπίτι του Αταουλάχ.

Εάν ο καταζητούμενος έχει ήδη φύγει στο Αφγανιστάν, ο εντοπισμός του θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Οι αξιωματούχοι όμως είπαν ότι οι αρχές αναζητούν άλλους τρόπους για να τον συλλάβουν. “Η μητέρα και οι δύο αδελφοί του είναι υπό κράτηση για να τον πιέσουν να παραδοθεί. Επίσης, δύο άλλοι στενοί συγγενείς του συνελήφθησαν επειδή ακούσαμε ότι πέρασε τη νύχτα του στο σπίτι τους, αφού εγκατέλειψε τη Σαβάτ”, διευκρίνισαν.

Σύμφωνα πάντα με τις πηγές αυτές, ο Αταουλάχ ήταν απλώς “συμπαθών”, δεν ανήκε στον σκληρό πυρήνα των ισλαμιστών την εποχή της σύλληψής του. Ο διοικητής των Ταλιμπάν στη Σαβάτ, ο Φαζλουλάχ, μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον του κατέφυγε στο Αφγανιστάν μαζί με ορισμένους από τους μαχητές του. Από εκεί οργανώνει επιδρομές εναντίον των πακιστανικών δυνάμεων. Με σκοπό να ανατρέψουν την κυβέρνηση και να επιβάλουν τον ισλαμικό νόμο τα τελευταία χρόνια έχουν ανατινάξει εκατοντάδες σχολεία θηλέων στη Σαβάτ και σε άλλες περιοχές.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι μετά την επίθεση εναντίον της Μαλάλα συνελήφθησαν δεκάδες ύποπτοι, μεταξύ των οποίων και τέσσερις εργαζόμενοι στο σχολείο όπου φοιτούσε το κορίτσι. Οι δύο από αυτούς στο μεταξύ αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα