Γουόρεν Μπάφετ: “Φορολογήστε μας”

default image

Ο δισεκατομμυριούχος και μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ ζητά μεγαλύτερους φόρους για τους πλούσιους. "Aρκετά έχουμε κακομάθει από το Κογκρέσο!" σημείωσε δηκτικά (Vid)

Πρόκειται για ένα από τους πλέον πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο. Δισεκατομμυριούχος και μεγαλοεπενδυτής ο Γουόρεν Μπάφετ θα μπορούσε εύκολα να είναι κατά της φορολόγησης στους πλούσιους.

Κι όμως! Με άρθρο του στους New York Times, o άνθρωπος αυτός ζητάει περισσότερη φορολόγηση για τους πλούσιους, φυσικά και τον ίδιο, ενώ δεν διστάζει να είναι ιδιαίτερα δηκτικός προς την αμερικανική κυβέρνηση:

“Αρκετά έχει κακομάθει τους φίλους μου κι εμένα το φιλικό προς τους δισεκατομμυριούχους Κογκρέσο”.

O 80χρονος μεγαλοεπενδυτής μιλάει έξω από τα δόντια, όπως λέμε στην καθομιλουμένη.

“Ενώ οι φτωχοί και η μεσαία τάξη πολεμούν στο Αφγανιστάν, και οι περισσότεροι Αμερικανοί αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, εμείς οι πολυεκατομμυριούχοι εξακολουθούμε να έχουμε υπερβολικές φοροαπαλλαγές”.

Ο κ. Μπάφετ σημειώνει με καυστικότητα πως οι βουλευτές στην Ουάσιγκτον αισθάνονται υποχρεωμένοι να προστατεύουν τους πλούσιους, “λες και είμαστε είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση”.

Δεν κάνει όμως ντόρο ο κ. Μπάφετ, για να στραφεί κατά ανταγωνιστών του. Λίγο μετά στο άρθρο του, καταπιάνεται με τη δική του περίπτωση.

Υπολόγισε ότι πλήρωσε το 2010 σε φόρους μόλις το 17,4% των εισοδημάτων του, την ίδια στιγμή που οι συνεργάτες του πλήρωσαν από 33% σε 41% του εισοδήματός τους.

Ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση τόσο με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα όσο όμως και με το υπερσυντηρητικό Tea Party, που ζητούν να μην αυξηθούν οι φόροι αλλά να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες, ο κ. Μπάφετ προτείνει να αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής για όσους κερδίζουν πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια τον χρόνο.

Είναι αρκετοί αυτοί οι πολίτες; Βεβαίως. Το 2009 περίπου 236.000 Αμερικανοί δήλωσαν αυτό το εισόδημα.

“Αρκετά έχει κακομάθει τους φίλους μου κι εμένα ένα φιλικό προς τους δισεκατομμυριούχους Κογκρέσο”, σημειώνει με νόημα ο κ. Μπάφετ και συνεχίζει γράφοντας ότι “είναι καιρός η κυβέρνησή μας να σοβαρευτεί στο ζήτημα της κατανομής των θυσιών”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα