Γραμματέας Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας: Δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας

Γραμματέας Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας: Δεν μπορούμε να αρνηθούμε τη γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας
Ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, Νταμιάν Γκικνούρι https://www.facebook.com/Gjiknuri.Damian

Ο Νταμιάν Γκικνούρι, Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας και πρώην Υπουργός σκιαγραφεί το πλαίσιο των ελληνοαλβανικών αλλά και των τουρκοαλβανικών σχέσεων.

Ο ισχυρός άνδρας του (κυβερνώντος) Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, Νταμιάν Γκικνούρι, νυν Γενικός Γραμματέας και πρώην Υπουργός Ενέργειας στην κυβέρνηση του Εντι Ράμα, μιλά για το επίπεδο των ελληνοαλβανικών σχέσεων, το ισχυρό φλερτ της Αλβανίας με την Τουρκία και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στα Βαλκάνια μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Γιατί οι ελληνοαλβανικές σχέσεις παρουσιάζουν στασιμότητα τα τελευταία χρονιά;

Εγώ δεν βλέπω στασιμότητα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, απεναντίας, βλέπω μία αναθέρμανσή τους τα τελευταία χρόνια και αυτό δεν έχει να κάνει με το ποιος κυβερνούσε ή κυβερνά την Ελλάδα. Αυτό το αντιλήφθηκα και όσο ήμουν Υπουργός Υποδομών και Ενέργειας για πεντέμισι χρόνια. Είχαμε μία πάρα πολύ καλή συνεργασία σε οικονομικό επίπεδο, με κοινά προγράμματα, κυρίως στο ενεργειακό. Και όχι μόνο αυτό. Συνεργαστήκαμε πάνω σε πρότζεκτ που αφορούσαν το σιδηρόδρομο κ.α.

Πέραν της δίκης μου προσωπικής εμπειρίας, αυτά τα χρονιά έχω προσέξει τη σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ελλάδα. Όχι μόνο επειδή είμαστε γείτονες και πρέπει να συνεργαζόμαστε αλλά και επειδή υπαρχή μία μεγάλη κοινότητα Αλβανών, οι οποίοι ζουν και δουλεύουν στην Ελλάδα για πάρα πολλά χρονιά. Ταυτόχρονα, με την ελληνική κοινότητα στη Αλβανία, με την οποία έχω συνεργαστεί προσωπικά, οι σχέσεις είναι πολύ καλές. Η Αλβανία κατά την περίοδο της διοικητικής και εδαφικής μεταρρύθμισης έχει δημιουργήσει για πρώτη φορά δύο Δήμους οι οποίοι είναι Δήμοι της ελληνικής μειονότητας και διοικούνται από εκπροσώπους της μειονότητας.

Από την άλλη πλευρά είχα τη δυνατότητα να ταξιδέψω πολλές φορές στην Ελλάδα και να συναντήσω συμπατριώτες μου και εκπροσώπους του ελληνικού κράτους και μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση ότι οι Αλβανοί που εργάζονται στη χώρα σας συνεισφέρουν πάρα πολλά στην ελληνική οικονομία. Οι Αλβανοί οι οποίοι ζουν και εργάζονται στη Ελλάδα έχουν ενσωματωθεί με φυσικό τρόπο, πολλοί από αυτούς έχουν αποκτήσει και την ελληνική ιθαγένεια. Έχουμε παρόμοιο τρόπο ζωής και προσέγγισης.

Η Ελλάδα και στο παρελθόν αλλά και τώρα συνεχίζει να στηρίζει σταθερά την Αλβανία για την ένταξη στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις διμερείς σχέσεις βέβαια υπάρχουν μερικά θέματα προς επίλυση, όπως η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών που πιστεύω ότι στο εγγύς μέλλον θα λυθεί γρηγορά. Επίσης η λεγομένη εμπόλεμη κατάσταση που υπάρχει μόνο στα χαρτιά αλλά defacto δεν έχει κανένα αποτέλεσμα μεταξύ των δυο χωρών. Νομίζω ότι εάν υπάρχει κοινή θέληση μεταξύ των πλευρών, αυτό πρέπει να καταργηθεί. Eίναι ένα εμπόδιο το οποίο οι δύο χώρες πρέπει να βρουν τον τρόπο να ξεπεράσουν.

Η σύσφιξη των σχέσεων της Αλβανίας με την Τουρκία, οι εκατέρωθεν επισκέψεις του Πρωθυπουργού Ραμα και του Πρόεδρου Ερντογάν, μήπως είναι ένας είδος μηνύματος για την Ελλάδα και την ΕΕ; Μήπως πρέπει να “τρέξουμε” πιο γρήγορα για την επίλυση των ζητημάτων για το εξευρωπαϊσμό της Αλβανίας;

Ο ευρωπαϊκός δρόμος της Αλβανίας είναι ο στρατηγικός μας σκοπός και εμείς δουλεύουμε καθημερινά γι’ αυτό. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος, η Αλβανία επιθυμεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο μας ακολουθεί τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την Τουρκία, όπως και με την Ελλάδα, έχουμε καλές σχέσεις λόγω και της ιστορίας. Η Αλβανία επιζητεί να διατηρήσει στενές σχέσεις και με την Ελλάδα και με την Τουρκία χωρίς προκαταλήψεις για καμία από τις πλευρές, αλλά απεναντίας να επενδύσει στο όφελος από τη σχέση με αυτά κράτη.

Η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα. Έχει μια πολύ σημαντική γεωστρατηγική θέση, δεν μπορούμε να το αρνηθούμε. Είναι μια χώρα στο σύνορο της Ανατολής με τη Δύση. Όπως βλέπετε και κατά τις τελευταίες συγκρούσεις, ειδικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο ρόλος της Τουρκίας ήταν σημαντικός στο να επιχειρηθεί να βρεθεί μία λύση ειρήνευσης. Εμείς οι Αλβανοί, ευχόμαστε η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τα προβλήματα που απορρέουν από το παρελθόν.

Οι τρεις λαοί να ζήσουν με ειρήνη, με ασφάλεια και με κοινωνικοοικονομικές σχέσεις για το καλό των εθνών μας, αλλά και για την ασφάλεια της περιοχής μας. Νομίζω ότι όλες οι χώρες θα επωφεληθούν από την οικονομική πλευρά, επειδή Αλβανία-Ελλάδα-Τουρία αποτελούν σημαντικό διάδρομο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Συνεπώς, οι τρεις χώρες μας μπορεί να είναι και ένας σημαντικός διάδρομος ανάπτυξης.

Πιστεύετε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να συμβάλει σε μια σύγκρουση που θα φέρει αποσταθεροποίηση στα Βαλκάνια; Μιλάω κυρίως για ενεργειακά θέματα…

Πρώτον, η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία είναι ολοφάνερη καθημερινά, αποτελεί πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πόσο απαραίτητο είναι για τις χώρες των Βαλκανίωνγια να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το συντομότερο δυνατό και πόσο σημαντικό είναι να σταθεροποιηθούν οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας για το καλό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το τμήμα της Μεσογείου είναι μια από τις πλουσιότερες περιοχές σε φυσικό αέριο, μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι καλές σχέσεις μεταξύ των χωρών αυτής της περιοχής θα διευκολύνουν τα κοινά έργα και θα κάνουν τις επενδύσεις πιο ασφαλείς. Από αυτή τη σκοπιά αυτός ο πόλεμος μπορεί να φέρει αυτή τη θετική εξέλιξη, την περαιτέρω ολοκλήρωση και εξομάλυνση των σχέσεων σε όλη την περιοχή.

Πώς οραματίζεστε την Αλβανία του 2030 και τις σχέσεις της με τους γείτονές της;

Θέλω η Αλβανία του 2030 να είναι μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως χώρα-μέλος της ΕΕ, οι σχέσεις της με τους γείτονές της θα αναβαθμιστούν περαιτέρω. Η κάθε χώρα βέβαια έχει τα δικά της χαρακτηριστικά τα οποία ωστόσο δεν αποκλείουν τη συνεργασία, κάθε άλλο. Αυτή η συνεργασία θα φέρει την εμβάθυνση της δημοκρατίας και την ευημερία. Οι Έλληνες και οι Αλβανοί είναι από τους πιο ιστορικούς λαούς της Ευρώπης και πρέπει να έχουν τις καλύτερες σχέσεις. Έχουμε ζήσει μαζί μέσα στην ιστορία και ως λαοί με κοινή παρουσία στην ευρύτερη περιοχή θα έχουμε και την καλύτερη συνεργασία μέσα στους κόλπους της ΕΕ. Ως μικροί λαοί και λαοί του ευρωπαϊκού νότου έχουμε νομίζω κοινή μοίρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα