Γυναίκα έμεινε έγκυος, ενώ ήταν ήδη… έγκυος

Γυναίκα έμεινε έγκυος, ενώ ήταν ήδη… έγκυος
H υπεργονιμοποίηση είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, σε ό,τι αφορά τον άνθρωπο. iStock

Η 30χρονη Cara Winhold από το Τέξας έμεινε έγκυος δυο φορές σε διάστημα ενός μήνα. Πρόκειται για πολύ σπάνια συνθήκη για τους ανθρώπους. Πώς εξελίσσεται.

Τριαντάχρονη γυναίκα από το Τέξας έκανε υπερηχογράφημα το Μάρτιο του 2021 και είδε για πρώτη φορά το έμβρυο που υπήρχε μέσα της. Δυο εβδομάδες αργότερα, σε επαναληπτικό έλεγχο (καθώς είχαν προηγηθεί αποβολές) τα έμβρυα που κυοφορούσε ήταν δύο. Το νέο ήταν μικρότερο. Τι είχε συμβεί;

Υπεργονιμοποίηση.

Είναι συνθήκη φυσιολογική για ορισμένα είδη ψαριών, τρωκτικά, κουνέλια, άλογα, πρόβατα, μαρσιποφόρα και αιλουροειδή, ενώ συμβαίνει και σε πρωτεύοντα θηλαστικά. Κατηγορία στην οποία ανήκει ο άνθρωπος.

Οι περιπτώσεις που ‘χουν καταγραφεί ιστορικώς στον πλανήτη είναι λίγες -φτάνουν στις 10 και γιατί συνήθως ‘χάνεται’ το ένα έμβρυο. Οι περισσότερες αφορούν γυναίκες, οι οποίες έχουν υποβληθεί σε διαδικασία θεραπείας γονιμότητας -όπως εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αυτή της 30χρονης Cara Winhold ήταν φυσική.

Μια στάση εδώ, να πούμε τα βασικά.

Η ταυτόχρονη εμφάνιση περισσότερων του ενός σταδίων ανάπτυξης απογόνων στο ίδιο ζώο, είναι γνωστό ως πολύδυμη κύηση.

Η επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον αριθμό και την ποιότητα των εμβρύων που τοποθετούνται (εμβρυομεταφορά) στη μητρική κοιλότητα. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να εμφυτευτούν περισσότερα από ένα έμβρυα -ειδικά όταν η γυναίκα είναι νέα και η ποιότητα των εμβρύων καλή. Την τελευταία 20ετια έχει αυξηθεί σημαντικά η πολύδυμη κύηση και συγκεκριμένα προσδιορίζεται στο 53% για δίδυμο και στο 40% για τρίδυμο, ενώ παλαιότερα ήταν 1/80 και 1/8000 αντίστοιχα.

Στα θηλαστικά εκδηλώνεται ο σχηματισμός ενός εμβρύου από διαφορετικό εμμηνορροϊκό κύκλο -ενώ υπάρχει ήδη άλλο έμβρυο στη μήτρα. Όταν συμβαίνουν δύο ξεχωριστές περιπτώσεις γονιμοποίησης, κατά τη διάρκεια του ίδιου εμμηνορροϊκού κύκλου, έχουμε υπεργονιμοποίηση.

Για να συμβεί, χρειάζεται να γίνουν τρία ασυνήθιστα πράγματα:

α) μια ωοθήκη πρέπει να απελευθερώσει ένα άλλο ωάριο ή ωάριο. Αυτό συνήθως δεν συμβαίνει, επειδή στην αρχή της εγκυμοσύνης το σώμα απελευθερώνει ορμόνες για να σταματήσει την ωορρηξία.

β) αυτό το ωάριο πρέπει να γονιμοποιηθεί από ένα σπερματοζωάριο. Αυτό είναι απίθανο, επειδή η βλέννα συσσωρεύεται στον αυχενικό σωλήνα στην αρχή της εγκυμοσύνης -σχηματίζοντας ένα ‘βύσμα’ που εμποδίζει τη διέλευση του σπέρματος.

γ) το γονιμοποιημένο ωάριο πρέπει να εμφυτευτεί στη μήτρα. Με ένα έμβρυο που έχει ήδη εμφυτευθεί και αναπτύσσεται, μπορεί να μην υπάρχει πολύς χώρος για ένα δευτερόλεπτο. Τυπικά, συγκεκριμένες ορμόνες απελευθερώνονται κατά τη διάρκεια της εμφύτευσης για να βοηθήσουν τη διαδικασία να προχωρήσει. Η απελευθέρωση αυτή δεν συμβαίνει, όταν μια εγκυμοσύνη ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Winhold στη Dailymailο γιατρός μου, μου είπε πως πιθανότατα έκανα δύο φορές ωορρηξία, έβγαλα δύο ωάρια και γονιμοποιήθηκαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, με διαφορά περίπου μίας εβδομάδας”. Τα δίδυμα των διαφορετικών σταδίων ανάπτυξης γεννήθηκαν τον Οκτώβριο του 2021 και το ένα μωρό ήταν λίγο πιο μεγάλο -και βαρύ- από το άλλο ακόμα και ένα εξάμηνο αργότερα.

Τα πιο ξεχωριστά περιστατικά

Το 2020 στο Wiltshire της Αγγλίας, γυναίκα είχε γεννήσει δίδυμα που συνελήφθησαν με διαφορά τριών εβδομάδων. Είχαν προηγηθεί αυτά με διαφορετικό πατέρα.

Το 2016 είχε καταγραφεί στο Βιετνάμ περίπτωση υπεργονιμοποίησης, στην οποία γυναίκα γέννησε δίδυμα τα οποία είχαν διαφορετικό πατέρα. Αυτό το φαινόμενο είναι η ετεροπατρική υπεργονιμοποίηση: η γυναίκα ήλθε σε επαφή με δυο διαφορετικούς άνδρες την ίδια ημέρα κοντά στην ωορρηξία και έτσι γονιμοποιήθηκαν δυο ωάρια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα