Γύρος των Ελεφάντων: Επιμένει η Μέρκελ για την μεταναστευτική της πολιτική

Γύρος των Ελεφάντων: Επιμένει η Μέρκελ για την μεταναστευτική της πολιτική
German Chancellor Angela Merkel, head of the Christian Democratic Party CDU, passes by her challenger Martin Schulz, head of the Social Democratic Party SPD, left, prior to a TV talk of the party leader in Berlin, Germany, Sunday, Sept. 24, 2017, after the German parliament elections. (AP Photo/Gero Breloer, pool) AP

"Σταθερή κυβέρνηση" προτίθεται να σχηματίσει η Μέρκελ, όπως δήλωσε στην τηλεοπτική συζήτηση μετά τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών. "Είσαι η μεγαλύτερη ηττημένη", τόνισε ο Σουλτς

Στη διάρκεια της καθιερωμένης συζήτησης μεταξύ των επικεφαλής των κομμάτων μετά τις εκλογές, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τη μείωση του ποσοστού του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), κυρίως εξαιτίας της μεταναστευτικής πολιτικής που ακολούθησε.

Μιλώντας στη λεγόμενη «στρογγυλή τράπεζα των ελεφάντων», που έχει πάρει το όνομά της από το πολιτικό βάρος των συμμετεχόντων σε αυτή, πουμεταδόθηκε απευθείας την Κυριακή από το ZDF και το ARD η Μέρκελ τόνισε: «Είμαι η καγκελάριος της Γερμανίας και άρα πάντα φέρω την ευθύνη».

Ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν υπήρχαν κατάλληλες εναλλακτικές το 2015 στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης και επέμεινε ότι η πολιτική της των ανοικτών θυρών ήταν σωστή.

Παρόλα αυτά παραδέχθηκε ότι οι πολίτες έχουν ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. «Έχουμε δουλειά μπροστά μας», υπογράμμισε η Μέρκελ.

Αναφορικά με τον επόμενο κυβερνητικό συνασπισμό η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι έχει λάβει υπόψη της την απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών να μην συμμετάσχουν σε έναν μεγάλο συνασπισμό, όμως πρόσθεσε ότι θα το ξανασυζητήσουν την Δευτέρα.

Όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας, η Μέρκελ απάντησε ότι έχει την πρόθεση να σχηματίσει μία σταθερή κυβέρνηση για τη Γερμανία.

Σουλτς: Είσαι η μεγαλύτερη ηττημένη των εκλογών

«Είσαι η μεγαλύτερη ηττημένη» των εκλογών, δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς απευθυνόμενος στην Μέρκελ κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συζήτησης μετά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων και στην οποία συμμετέχουν οι επικεφαλής όλων των κομμάτων.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι πιστεύει πως τελικά σχηματιστεί ο λεγόμενος συνασπισμός «Τζαμάικα», ενώ τόνισε ότι η θέση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) είναι στην αντιπολίτευση.

Ωστόσο προειδοποίησε τους επικεφαλής των άλλων κομμάτων ότι η Μέρκελ «θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει στη καγκελαρία».

Απευθυνόμενος στους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και τους Πράσινους ο Σουλτς τόνισε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος «θα σας δώσει ό,τι ζητήσετε αν μπορέσει να μείνει στην καγκελαρία».

Λίντνερ: Το SPD να μην αποκλείει εκ προοιμίου την συμμετοχή του σε κυβερνητικό συνασπισμό

Κριτική στον Πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς για την δήλωσή του ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό άσκησε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί κανείς να αποκλείει εκ προοιμίου κάτι τέτοιο, αλλά η απόφαση θα πρέπει να βασίζεται στην ουσία των προγραμμάτων.

“Έχουμε όλοι ευθύνη”, δήλωσε ο κ Λίντνερ, κατά την διάρκεια της τηλεοπτικής συζήτησης στην οποία συμμετείχαν  οι επικεφαλής όλων των κομμάτων.

(Φωτό: AP Photo/Gero Breloer, pool)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα