H Ελληνική κρίση εκθέτει μια ‘περίεργη’ συμμαχία που ηγείται στη Γερμανία

default image

Άρθρο του Bloomberg παραθέτει τις αντιφάσεις και τις λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στην Ά. Μέρκελ και τον Β. Σόιμπλε, όπως αναδείχτηκαν περίτρανα μέσα από την υπόθεση της Ελλάδας και την κατάληξη των διαπραγματεύσεων στην Σύνοδο Κορυφής της 13ης Ιουλίου

Όταν το 2000 η Άνγκελα Μέρκελ ανέβαινε στην ηγεσία του συντηρητικού κόμματος της Γερμανίας, παραγκώνιζε τον Β. Σόιμπλε, ο οποίος υπήρξε πρωταγωνιστής στην πολιτική σκηνή της χώρας πολύ πριν η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέλθει στα σκαλοπάτια της εξουσίας. Εκείνη, προκειμένου να τον έχει σύμμαχό της και να ασκεί απερίσπαστη τα καθήκοντά της, του εξασφάλισε τη θέση του υπουργού οικονομικών και μια σιωπηρή άδεια “ελευθέρας” στην άσκηση πολιτικής. Όπως περιγράφει το άρθρο του bloomberg όμως, η αλλόκοτη αυτή συνεργασία που αποτελεί και την καρδιά της αντιπαράθεσης για την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη έχει φτάσει με αφορμή την Ελλάδα στην υψηλότερη έντασή της μέχρι σήμερα.

“Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε λειτουργούν κάτω από διαφορετική λογική” σημειώνει ο Αντρέα Ρέμπλε, πολιτικός επιστήμονας στην κρατική σχολή του Βερολίνου. Για την Μέρκελ είναι ζήτημα διατήρησης της υστεροφημίας της ως Καγκελάριος σε στιγμές κρίσης, κάτι το οποίο ο κ. Σόιμπλε δεν φαίνεται να λογαριάζει. Αυτή όμως η δυσαρμονία και οι συνεχείς αναφορές του Γερμανού ΥΠΟΙΚ περί Grexit, προκάλεσαν τον σκεπτικισμό Γερμανών βουλευτών για το κατά πόσο θα ήταν συνετό να στηρίξουν ένα νέο πακέτο διάσωσης.

Μια πολιτική, δύο διαφορετικοί εκφραστές

Στον αντίποδα, αναλυτές εκτιμούν πως ο κ. Σόιμπλε δεν ενεργεί μόνος, ενώ και το περίφημο κείμενο περί προσωρινού Grexit αποδείχτηκε πως δεν ήταν δικό του πόνημα, αλλά κάτι που γνώριζε και στο οποίο είχε συμφωνήσει και η Καγκελάριος. “Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε επιχειρούν από την ίδια πλευρά του τραπεζιού, αλλά παίζουν με διαφορετικό τέμπο” σημειώνει από την πλευρά του στο άρθρο του bloomberg ο Φρέντρικ Έριξον, επικεφαλής του ευρωπαϊκού κέντρου διεθνούς πολιτικής οικονομίας στις Βρυξέλλες. Για τον κ. Έριξον “έλαχε στον υπουργό οικονομικών να είναι ο κακός”.

Απλά δεν… “γουστάρει” τον Αλέξη Τσίπρα

Μπορεί η πολιτική της λιτότητας να είναι μια και ομοούσιος για τους δύο Γερμανούς πολιτικούς, όμως οι συγκρούσεις τους ως προς τη διαχείριση των κρίσεων παρουσιάζουν διαφορές. Η ένταση στις σχέσεις τους εντάθηκε από την εμφανή απέχθεια του Σόιμπλε για τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό, που έθετε ερωτηματικά για το κατά πόσο η Ελλάδα θα ήταν σε θέση να ξεπληρώσει τα χρέη της. Την ίδια ώρα όμως, η Μέρκελ έπρεπε να ζυγίσει το κόστος αποπομπής ενός μέλους του ΝΑΤΟ, σε μια ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή και υπό τις ολοένα και πιο επιθετικές προθέσεις της Ρωσίας.

Πιέσεις που οδηγούν ως και την παραίτηση

Το bloomberg σημειώνει πως οι διαπραγματεύσεις της Συνόδου Κορυφής, η αντίδραση Ιταλίας και Γαλλίας και η διεθνής κατακραυγή εναντίον της Γερμανίας έφεραν τις σχέσεις Μέρκελ-Σόιμπλε στα όρια της ρήξης. Αν και ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός έσπευσε να διαλύσει σενάρια παραίτησής του, το άρθρο σημειώνει πως εν όψει του νέου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα, η σχέση του με την Καγκελάριο οδηγείται εκ νέου στα άκρα.

Το παρελθόν των δύο πολιτικών

Με αφορμή αυτή τους την ιδιότυπη κόντρα εντός της συντηρητικής, στα όρια της αντιδημοκρατικής άσκησης πολιτικής στην Ευρώπη, το άρθρο παραθέτει την ιστορία των δύο πολτικών. Η ένωση της Γερμανίας έβρισκε την Άνγκελα Μέρκελ πολύ μακριά από την ηγεμονία στο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, ενώ αντίθετα ο Σόιμπλε, θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Χέλμουτ Κολ, αφού  ο τότε καγκελάριος και πρώτος ηγέτης της ενωμένης Γερμανίας τον είχε χρίση διάδοχό του. Ο κ Σόιμπλε βέβαια φρόντισε με το σκοτεινό του παρελθόν, το οικονομικό σκάνδαλο στο εσωτερικό του κόμματος στο οποίο ήταν μπλεγμένος και το περίφημο ταμείο για την ενσωμάτωση της Ανατολικής Γερμανίας με τα αμφιλεγόμενα αποτελέσματα να χάσει αυτή την ευκαιρία.

Έκτοτε, ο Β. Σόιμπλε θα έβλεπε ανήμπορος την Άνγκελα Μέρκελ να ανέρχεται στην ιεραρχία του κόμματος και να μετατρέπεται σε ηγέτη της Γερμανίας, μιας οικονομικής υπερδύναμης και πάλι στο εσωτερικό της Ευρώπης. Πάντως ο Γερμανός υπουργός χαίρει έντονης εκτίμησης στην κοινοβουλευτική ομάδα των χριστιανοδημοκρατών. “Η Μέρκελ έχει ανάγκη από έναν ισχυρό υπουργό οικονομικών στο πλευρό της, ο οποίος να επεξεργάζεται λύσεις στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα αποτύχουν” σημειώνει βουλευτής του κόμματος.

Πηγή: Bloomberg

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα