H Τουρκία φέρεται να δέχεται επαναπροώθηση οικονομικών μεταναστών

default image

Αρνείται όμως να δεχθεί πίσω πρόσφυγες. Σήμερα ο Τουσκ βλέπει τον Ερντογάν. Συνάντηση Μέρκελ- Ολάντ για το προσφυγικό

Η Τουρκία έχει συμφωνήσει να δεχθεί την επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών, κάτι που θα αποτυπωθεί στην ανακοίνωση της συνόδου κορυφής της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο προσχέδιο της συμφωνίας, που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, η Τουρκία αρνείται να δεχθεί την επαναπροώθηση προσφύγων από εμπόλεμες ζώνες.

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα Financial Times γράφει ότι η Άγκυρα είναι κοντά στην αποδοχή συμφωνίας που θα προβλέπει ότι όλοι οι μη Σύροι πρόσφυγες που φθάνουν στην Ελλάδα θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία. Ύστερα από εβδομάδες πιέσεων του Βερολίνου και των Βρυξελλών προς την Άγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου φέρεται να έχει δώσει το “πράσινο φως” για την συστηματική επιστροφή των μη Σύρων μεταναστών και δεσμεύεται ότι θα ενισχυθούν τα μέτρα για την πάταξη του δικτύου των διακινητών.

Διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα Financial Times αναφέρουν επίσης ότι η Τουρκία έχει συμφωνήσει να δέχεται όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που διασώζονται στα διεθνή ύδατα από την αποστολή του ΝΑΤΟ, κάτι που αποτελεί “κλειδί” για την αποτελεσματικότητα της επιχείρησης της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα έχει εν τω μεταξύ συνομιλίες σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τον οποίο θα ζητήσει μεγαλύτερη συμβολή στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Τη στιγμή που η Τουρκία θεωρείται όλο και περισσότερο από την ευρωπαϊκή πλευρά ως παράγοντας-κλειδί για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης, ο Ντόναλντ Τουσκ εκμεταλλεύθηκε χθες συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Τουρκία Αχμέτ Νταβούτογλου για να υπενθυμίσει ότι η προσφυγική ροή παραμένει “υπερβολικά υψηλή”.

“Είναι αναγκαία η λήψη επιπλέον μέτρων” δήλωσε ευρωπαίος διπλωμάτης αναφερόμενος στην ανάγκη λειτουργίας “ταχέος και μεγάλης κλίμακας μηχανισμού για την επαναπροώθηση των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα”.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ υποδέχεται στο Μέγαρο των Ηλυσίων την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ σε μία κοινή στάση τρεις ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που συγκλονίζει την Ευρώπη και πλήττει το γαλλο-γερμανικό δίδυμο.

Η γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται στις 10.15 τοπική ώρα (11.15 ώρα Ελλάδος) στο προεδρικό μέγαρο για τετ α τετ συνομιλία με τον πρόεδρο της Γαλλίας. Θα ακολουθήσει κοινή δήλωση στους δημοσιογράφους και γεύμα εργασίας.

Οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μία κοινή στάση για να πείσουν τους εταίρους τους να δεσμευθούν για μία συντονισμένη απάντηση στην προσφυγική κρίση που απειλεί τη συνοχή της Ενωσης.

Η επίσκεψη της καγκελαρίου στο Παρίσι έχει ως στόχο την συγκεκριμενοποίηση των θεμάτων, την αποτίμηση της κατάστασης και την επικέντρωση των προσπαθειών κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου ώστε να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα τη Δευτέρα, εξήγησε γάλλος διπλωμάτης προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δίνει μάχη για να κερδίσει τον χαμένο χρόνο.

Παρίσι και Βερολίνο επιδιώκουν να πιέσουν την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τον έλεγχο του εδάφους της, που αποτελεί πέρασμα προς την Ελλάδα, την επανεισδοχή των μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα ασύλου και την επιτήρηση των συνόρων της. Η Τουρκία οφείλει επίσης, σύμφωνα με το Παρίσι, να βελτιώσει τις υποδομές υποδοχής με αντάλλαγμα το ποσόν των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει υποσχεθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα “οδικό χάρτη” για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ. Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα