Η HRW και η Διεθνής Αμνηστία καλούν το Covax να δημοσιοποιήσει τις συμφωνίες με τους κατασκευαστές των εμβολίων

Η HRW και η Διεθνής Αμνηστία καλούν το Covax να δημοσιοποιήσει τις συμφωνίες με τους κατασκευαστές των εμβολίων
Εμβόλιο Johnson & Johnson Shutterstock

Δύο από τις μεγάλες ΜΚΟ του κόσμου καλούν το μηχανισμό του Covax να δώσει στη δημοσιότητα τις συμφωνίες που έχει κάνει με τους κατασκευαστές των εμβολίων.

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) και Διεθνής Αμνηστία (Amnesty International) κάλεσαν την Πέμπτη το Covax, το πρόγραμμα κατανομής των εμβολίων κατά της Covid-19, «να αυξήσει τη διαφάνεια», δίνοντας στη δημοσιότητα τις συμφωνίες που έχει συνάψει με τους κατασκευαστές των εμβολίων.

Στόχος είναι «να καταστούν τα εμβόλια σύντομα διαθέσιμα και οικονομικά προσιτά σε όλους», τονίζουν, σε ένα κοινό δελτίο τύπου, η Human Rights Watch, η Amnesty και η αμερικανική ΜΚΟ προστασίας των καταναλωτών Public Citizen.

«Οι κυβερνήσεις και οι άλλοι χρηματοδότες του Covax θα έπρεπε να απαιτούν το μέγιστο της διαφάνειας και υπευθυνότητας, ιδίως προκειμένου να εξακριβώσουν τον σεβασμό από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις δεσμεύσεις τους να προμηθεύσουν το Covax σε τιμή κόστους ή με το μικρότερο περιθώριο κέρδους, χάρη σε ελέγχους που θα γίνονται από τρίτα μέρη, τα αποτελέσματα των οποίων πρέπει να δημοσιοποιούνται», τονίζουν.

Έχοντας συσταθεί για να βοηθήσει τις φτωχές χώρες να αποκτήσουν πρόσβαση σε εμβόλια, το Covax βρίσκεται αντιμέτωπο με σοβαρή έλλειψη χρηματοδότησης. Προμηθεύεται κυρίως εμβόλια της AstraZeneca που παράγονται στην Ινδία και τη Νότια Κορέα όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Έχει, επίσης, υπογράψει συμβάσεις με άλλους κατασκευαστές, μεταξύ αυτών τις Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson, όμως έχει καταφέρει να διανείμει 49 εκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως, έως σήμερα, καθώς η Ινδία μπλόκαρε τις εξαγωγές του Ινστιτούτου Serum, που παρασκευάζει το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Το να δημοσιευτούν οι συμβάσεις και οι τιμές, μοιραζόμενοι τα στοιχεία αναφορικά με την πνευματική ιδιοκτησία, είναι ένα καλό μέσο για να αρχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι τα εμβόλια θα είναι οικονομικά προσιτά και διαθέσιμα για δισεκατομμύρια ανθρώπους, που τα έχουν απεγνωσμένα ανάγκη», δήλωσε ο Άρβιντ Γκάνεσαν, διευθυντής του τμήματος Επιχειρήσεις και Ανθρώπινα Δικαιώματα της HRW.

Μια εκπρόσωπος τύπου της Συμμαχίας για τα Εμβόλια (Gavi) δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως το σύστημα «κάνει ό,τι μπορεί για να είναι όσο το δυνατόν πιο διαφανές».

Ωστόσο, επισημαίνει πως «πρέπει να αφεθεί ένα περιθώριο ελιγμών» σε εκείνους που υλοποιούν το μεγαλύτερο και περιπλοκότερο πρόγραμμα διανομής εμβολίων στην ιστορία.

Διαβεβαίωσε πως μόλις τα εμβόλια αγοραστούν, η UNICEF, εταίρος του Covax, θα δημοσιεύσει τις τιμές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα