Η Άγκυρα αναζητά ‘αποδιοπομπαίο τράγο’ για το ναυάγιο του Κυπριακού

Η Άγκυρα αναζητά ‘αποδιοπομπαίο τράγο’ για το ναυάγιο του Κυπριακού
A woman from Asia in silhouette walks at Ladras street as a sign on a wall reads "Peace" next to the crossing point leading to the Turkish Cypriot breakaway north in the divided capital, Nicosia, Cyprus, Thursday, July 6, 2017. U.N. Secretary-General Antonio Guterres is attending Cyprus peace talks in Switzerland in an effort to bridge differences between the rival sides. Guterres' appearance is his second during the nine days of negotiations, which have so far failed to achieve much progress in reunifying the ethnically divided Mediterranean island nation as a federation. (AP Photo/Petros Karadjias) AP

Σχόλιο του τουρκικό ΥΠΕΞ για το Κυπριακό σημειώνει πως tweet του Κοτζιά δείχνει γιατί απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις. Το ελληνικό ΥΠΕΞ απαντά, τονίζοντας πως στη Σύνοδο η Άγκυρα επιβεβαίωσε πως δεν επιθυμεί να αποσύρει τα στρατεύματα από το νησί

“Από το tweet του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά καταλάβει κανείς γιατί απέτυχε η Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Κραν Μοντάνα”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Σκληρή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ που κάνει λόγο για ωμή παραδοχή της Άγκυρας πως επιθυμεί τη διατήρηση στρατού στο νησί, προκειμένου να μπορεί να επεμβαίνει σε όλη την Κύπρο. “Η Τουρκία οδήγησε  τη διάσκεψη του Κρανς Μοντάνα σε αδιέξοδο” απαντά χαρακτηριστικά η ελληνική πλευρά.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χουσεϊν Μουφτούογλου τονίζει στην ανακοίνωση πως “η Τουρκία συμμετείχε στη Διάσκεψη για το Κυπριακό που πραγματοποιήθηκε στο Κρανς Μοντάνα στις 28 Ιουνίου με 6 Ιουλίου με καλή θέληση και εποικοδομητική προσέγγιση όπως είχε επιδείξει από την αρχή της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων με στόχο να επιτευχθεί μια δίκαιη, βιώσιμη και περιεκτική λύση”.

“Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης, η οποία ήταν η τελική Διάσκεψη, η δική μας πλευρά έκανε ειλικρινείς προσπάθειες για δύο βδομάδες για να υπάρξει λύση”, προσθέτει.

“Όσο για την απάντηση γιατί η Διάσκεψη για την Κύπρο απέτυχε, μπορεί να το δει κανείς και από την έκφραση που χρησιμοποιεί ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς χθες (7 Ιουλίου) από τον λογαριασμό του στο twitter”, τονίζει, επιτιθέμενος στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών.

 

“Ο κ. Κοτζιάς φαίνεται να έχει ξεχάσει ότι με την συμπεριφορά που επέδειξε ήταν εκείνος που ευθυνόταν για την Διάσκεψη που δεν κράτησε πάνω από μία μέρα τον Ιανουάριο”, συνεχίζει και προσθέτει πως “αυτές οι αδιάλλακτες και μη εποικοδομητικές προσεγγίσεις του Υπουργού Κοτζιά επεδείχθησαν κατά την διάρκεια της διάσκεψης από την ελληνοκυπριακή  πλευρά και την Ελλάδα”.

“Η Διάσκεψη έχει για άλλη μια φορά αποκαλύψει ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει λύση χωρίς καλή πρόθεση και πολιτική πρόθεση”, καταλήγει.

Κύπρος: Σκληρές Αλήθειες

“Η Ελλάδα προσήλθε στη Διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα αποφασισμένη να συμβάλει με όλους τους δυνατούς τρόπους στη λύση του Κυπριακού και με την ελπίδα ότι όλοι θα ενεργήσουν σε μια τέτοια κατεύθυνση” αναφέρει σε εκτενή ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ. “Όμως, η συμπεριφορά της Τουρκίας διέψευσε όλους όσους είχαν ελπίσει ότι κάτι θα άλλαζε στη στάση της. Η Τουρκία, όπως εγκατέλειψε την πρώτη Διάσκεψη της Γενεύης, έτσι τίναξε στον αέρα και τη δεύτερη” προσθέτουν.

Η Τουρκία οδήγησε  τη διάσκεψη του Κρανς Μοντάνα σε αδιέξοδο

“Η Τουρκία οδήγησε  τη διάσκεψη του Κρανς Μοντάνα σε αδιέξοδο” σημειώνουν από το υπουργείο και δείχνουν πως η Τουρκία καθέτως αρνήθηκε να επιτρέψει τη γραπτή καταγραφή σειράς υποσχέσεων που είχε κάνει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Το ΥΠΕΞ περιγράφει πως η τουρκική πλευρά αρνήθηκε κατηγορηματικά να αποδεχθεί την κατάργηση των ανύπαρκτων παρεμβατικών «δικαιωμάτων» που επικαλείται. “Κατάργηση που λίγο πριν, σε διμερή της συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα αποδεχόταν στο δείπνο που ακολουθούσε. Και αυτό διότι γνώριζε ότι όλοι οι συμμετέχοντες πέραν της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων απαιτούσαν την κατάργηση τους” σημειώνουν.

η Άγκυρα χρειάζεται τα δικαιώματα αυτά προκειμένου να μπορεί να επεμβαίνει σε όλη την Κύπρο

“Τρεις μέρες πριν, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είχε ωμά αποκαλύψει τη θέση της Τουρκίας σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα «χρειάζεται τα δικαιώματα αυτά προκειμένου να μπορεί να επεμβαίνει σε όλη την Κύπρο, όποτε η ίδια το κρίνει σκόπιμο»” συμπληρώνει η ανακοίνωση. Στη συνέχεια μάλιστα κάνουν λόγο για τουρκικές προκλήσεις, καθώς κατά το δείπνο της 6ης Ιουλίου, η Άγκυρα αποκάλυψε ότι θέλει να συνεχίσει τις παραβιάσεις στο όνομα της Συνθήκης Εγγυήσεων, να διασφαλίσει και να διαιωνίσει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κύπρο. “Και όλα αυτά, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις που είχε δώσει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ το απόγευμα της Πέμπτης 6ης Ιουλίου. Υποσχέσεις που εκ των υστέρων αποκαλύπτονται ως προσπάθεια δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων ότι ήταν δήθεν διατεθειμένη να διαπραγματευτεί. Όμως το ψέμα έχει πάντα κοντά ποδάρια και η αλήθεια βρίσκει πάντα δρόμο να αποκαλύπτεται”.

Αποδείχτηκε ότι (η Τουρκία) δεν είχε καμιά πρόθεση να συμβιβαστεί

“Αποδείχτηκε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των πολυμερών διαπραγματεύσεων, δεν είχε καμιά πρόθεση να συμβιβαστεί. Επιπλέον αποδείχτηκε ότι με τη στάση της επεδίωκε να  εξαπατήσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ” σημειώνουν από το ελληνικό υπουργείο και τονίζουν πως “αμέσως μετά από αυτές τις αποκαλυπτικές εξελίξεις ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναγκάστηκε να κηρύξει, άνευ κάθε χρονοτριβής, το τέλος της Διασκέψεως”. “Η Διάσκεψη, λοιπόν, τελείωσε με την αποκάλυψη/επιβεβαίωση των πραγματικών προθέσεων της Τουρκίας που στρέφονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ”.

Η ανακοίνωση κλείνει με την διαβεβαίωση πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται ανυποχώρητα με όλα τα μέσα που διαθέτει, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία,  τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Καλεί δε, όλα τα μέρη της Διάσκεψης να δείξουν υπευθυνότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και αυτοσυγκράτηση.

πηγή φωτογραφίας: AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα