Η CIA πίσω από το κίνημα Γκιουλέν, τονίζει Τούρκος εισαγγελέας

default image

Σε ένα κατηγορητήριο κόλαφο, ο δημόσιος κατήγορος από τη Σμύρνη αναφέρεται στους οικονομικούς διαύλους του κινήματος ενός απόφοιτου δημοτικού που έχει κατορθώσει να διαθέτει 'παρακλάδια' στην εκπαίδευση, την υγεία, την πολιτική και την τεχνολογία

Μια αναφορά που δείχνει τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δημοσιεύει εισαγγελέας της Σμύρνης, αναφορικά με το κίνημα του Γκιουλέν, του νο. 1 καταζητούμενου αυτή τη στιγμή για το καθεστώς Ερντογάν. Ο Ζαφέρ Ντουρ, δημόσιος κατήγορος με έδρα τη Σμύρνη ερευνά τις οικονομικές διασυνδέσεις του κινήματος του Φεχτουλάχ Γκιουλέν και διαπιστώνει πως αυτό παρουσιάζει ομοιότητες με την εκκλησία των Μορμόνων και εκείνη της Σαηεντολογίας.

Η CIA οργανώνει αυτού του είδους της “σέχτες” όπως τις χαρακτηρίζει με τη μορφή μη κυβερνητικών οργανισμών με στόχο “να επιφέρει αλλαγές στην κοινωνία”, αναφέρει το κατηγορητήριο. Το σύστημα Γκιουλέν εισήλθε μέσα στο πέρασμα των χρόνων στην παιδεία, την υγεία, της πολιτικής, της τεχνολογίας και του πολιτισμού με τις ίδιες επιδιώξεις που φαίνεται πως έχουν οι εκκλησίες αυτές, αναφέρει ο Ντουρ.

Θα ήταν αδύνατο για ένα απόφοιτο δημοτικού, έναν 75χρονο όπως ο Φεχτουλάχ Γκιουλέν, που ζει στην Αμερική από το 1999, να χτίσει έναν τόσο μεγάλο οργανισμό και να εισχωρήσει σε τόσο ζωτικής σημασίας οργανισμούς για το κράτος μόνο τις δικές του δυνάμεις και ικανότητες.

Χωρίς την διεθνή βοήθεια, ο Γκουλέν δεν θα μπορούσε να ανοίξει σχολεία σε 160 χώρες

“Χωρίς την διεθνή βοήθεια, ο Γκουλέν δεν θα μπορούσε να ανοίξει σχολεία σε 160 χώρες” σημειώνει συγκεκριμένα η αναφορά. Ο εισαγγελέας όμως διακρίνει μια σχέση και στη σύλληψη Οτσαλάν το 1999 με τη συνακόλουθη μετοίκιση Γκιουλέν στην Αμερική την ίδια χρονιά.

“Ερευνητικοί δημοσιογράφοι έχουν αναφέρει πως οι Γκιουλενιστές δούλευαν ως πληροφοριοδότες ξένων μυστικών υπηρεσιών όπως CIA, ΜΙ6 και BND ενεργώντας για λογαριασμό τους” όπως σημειώνεται στο κατηγορητήριο. Μάλιστα όπως σημειώνει το έγγραφο οι μυστηριώδεις θάνατοι των δημοσιογράφων Νετσίπ Χαμπλεμίτογλου, Χαϊντάρ Μερίτς και Αϊτούνκ Αλτιντάλ που έγραψαν βιβλία για το θέμα, θα πρέπει να διερευνηθούν διεξοδικά.

Αντίστοιχα, ο εισαγγελέας σημείωσε τις διώξεις σε βάρος άλλων δημοσιογράφων που επίσης επιχείρησαν να φέρουν στο φως τις σχέσεις των γκιουλενιστών με τις μυστικές υπηρεσίες. 

ΠΗΓΗ HURRIYET

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα