Η “αραβική άνοιξη” των Νόμπελ

default image

Με το Νόμπελ Ιατρικής αρχίζουν τη Δευτέρα οι βραβεύσεις για το 2011. Αριθμός ρεκόρ για τις υποψηφιότητες στο Νόμπελ Ειρήνης. Αναμένεται να τιμηθούν οι εξεγερμένοι της βόρειας Αφρικής

Η Ιατρική ανοίγει την αυλαία των βραβείων Νόμπελ για το 2011 και αν τα Νόμπελ Ειρήνης και Λογοτεχνίας λογικά θα ακολουθήσουν την επικαιρότητα και την Αραβική Άνοιξη, αυτό της Οικονομία θα μείνει μακριά από την επιρροή της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τη Δευτέρα στις 11:30  το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης θα ανακοινώσει το νικητή του Νόμπελ Ιατρικής που θα διαδεχτεί τον Βρετανό Ρόμπερτ Εντουαρντς, το έργο του οποίο οδήγησε στην πρώτη επιτυχημένη εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ακολουθούν τα Νόμπελ Φυσικής και Χημείας την Τρίτη και την Τετάρτη, αυτό της Λογοτεχνίας την Πέμπτη, της Ειρήνης της Παρασκευή στο Όσλο και της Οικονομίας στις 10 Οκτωβρίου.

Συνωστισμός υποψηφίων για το Νόμπελ Ειρήνης

Για το Νόμπελ Ειρήνης οι υποψήφιοι είναι 241-αριθμός ρεκόρ. Το 2010 με το βραβείο τιμήθηκε ο Κινέζος διαφωνών Λιού Σιαμπό.

Οι ηγέτες της Αραβικής Άνοιξης, του κινήματος που οδήγησε στην ανατροπή των καθεστώτων της Τυνησίας, της Αιγύπτου και της Λιβύης είναι ανάμεσα στους επικρατέστερους για το βραβείο.

Ο ιστορικός των βραβείων Νόμπελ Ασλε Σβέεν αναφέρει ως παράδειγμα την τυνήσια blogger Λίνα μπιν Μένι, η οποία κατέγραψε στο Διαδίκτυο το ιστορικό της εξέγερσης στη χώρα της. Η βράβευσή της θα ήταν ¨μια στήριξη των μέσων κοινωνική δικτύωσης που καλύπτουν τις λαϊκές εξεγέρσεις, αλλά και της Αραβικής Άνοιξης”, υπογράμμισε ο ίδιος.

Στην ίδια λογική, η Αιγύπτια Ισράα Αμπντελ Φάταχ και το Κίνημα της 6ης Απριλίου, του οποίου είναι μια από τους ιδρυτές θα μπορούσαν να πάρουν το Νόμπελ για τον “σημαντικό τους ρόλο στη μη βίαιη εξέγερση στην Αίγυπτο”, σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνάς για την Ειρήνη στο Όσλο Κρίστιαν Μπεργκ Χάρπβικεν.

Ανάμεσα στους υποψήφιους είναι ο Αιγύπτιος Ουαέλ Γόνιμ, στέλεχος της Google και σύμβολο των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, η Αφγανή υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Σίμα Σαμάρ, η ρωσική μη κυβερνητική οργάνωση Memorial, ο πρωθυπουργός της Ζιμπάμπουε Μόργκαν Τσβανγκιράι, ο γερμανός πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ και η ΕΕ.

Το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

Για το Νόμπελ Λογοτεχνίας, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική είναι πιθανό να επηρεάσει την επιλογή της Σουηδικής Ακαδημίας.

“Ήρθε η ώρα για έναν ποιητή και για τη Μέση Ανατολή. Ποιος λοιπόν είναι καλύτερος από τον Αδωνι;” δήλωσε ο Νίκλας Μπιόρκχολμ, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Hedengrens στο κέντρο της Στοκχόλμης

Κάτοικος Γαλλίας, ο σύρος ποιητής που το πραγματικό του όνομα είναι Αλι Αχμαντ Σάιντ Εσμπερ, δημοσίευσε τον Ιούνιο σε εφημερίδα του Λιβάνου ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ καλώντας τον να σταματήσει την αιματηρή καταστολή των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων.

Για ορισμένους ειδικούς, η Ακαδημία θα αρνηθεί να τιμήσει έναν συγγραφέα με μεγάλη ανάμιξη στην σημερινή πολιτική, για να διαδεχτεί τον ισπανο-περουβιανό Μάριο Βάργκας Λιόσα.

Ανάμεσα στους υποψήφιους είναι ο Ούγγρος Πέτερ, ο Ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι, ο Σομαλός Νουρουντίν Φάραχ, ο Κορεάτης Κο Ουν, ο Αυστραλός Λες Μάρεϊ, ο Ισραηλινός Αμος Οζ και οι Αμερικανοί Φίλιπ Ροθ και Κόρμακ Μακάρθι.

Τέλος, για την Οικονομία, είναι προφανώς πολύ νωρίς για να τιμηθούν έργα που συνδέονται με την οικονομική κρίση.

“Κάνουμε μια προσεκτική αξιολόγηση που μπορεί να διαρκέσει χρόνια, υπάρχει γενικά μια μεγάλη καθυστέρηση ανάμεσα στο χρόνο που πραγματοποιούνται οι έρευνες και σε αυτόν που απονέμονται τα βραβεία”, τόνισε ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Νόμπελ Περ Κρούσελ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα