Η Δήμαρχος Βαρκελώνης ενώνει τις δυνάμεις της με το Plan B του Γιάνη Βαρουφάκη

default image

Συνεχίζει να βρίσκει ευήκοα ώτα ο πρώην υπουργός οικονομικών στην Ευρώπη. Αυτή τη φορά η δήμαρχος της ισπανικής πόλης που εκλέχτηκε με τη στήριξη των PODEMOS συμμετέχει στην πρωτοβουλία του Οικονομολόγου ενάντια στη λιτότητα. Στη Μαδρίτη το συνέδριο της κίνησης

Ο Γιάνης Βαρουφάκης συνεχίζει τις επαφές με προσωπικότητες και πολιτικούς από όλη την Ευρώπη, στην προσπάθειά του να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενάντια στην λιτότητα. Η ισπανική El Pais μεταδίδει την είδηση πως με τον πρώην υπουργό Οικονομικών επικοινώνησε η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Ada Colau. Όπως δήλωσε η νεοεκλεγείσα δήμαρχος, συζήτησε με τον Έλληνα οικονομολόγο και συμφώνησαν πως θέλουν να ανταλλάξουν απόψεις.

Η Ada Colau είναι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος της Βαρκελώνης, πολιτικός και ακτιβίστρια, η οποία και δημιούργησε μια πολιτική κίνηση εναντίον της υποθήκευσης των σπιτιών πολιτών στην Ισπανία, φαινόμενο που στα χρόνια της κρίσης είχε πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Η Ισπανίδα πολιτικός ήταν μία από τις εκπλήξεις-δυνατά χαρτιά των Podemos κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Δεν είναι τυχαία η κίνηση, αφού όπως αναφέρει η El Pais το πρώτο συνέδριο αναμένεται να διεξαχθεί στην ισπανική πρωτεύουσα στις 19-20 και 21 Φεβρουαρίου. Εκτός από την Colau, από την ισπανική πολιτική σκηνή φαίνεται να συμμετέχουν στην πρωτοβουλία Βαρουφάκη η βουλευτής από την περιοχή της Βαλένθια Monica Oltra, ο ευρωβουλευτής Miguel Urban και η επικεφαλής των Podemos στην Ανδαλουσία, Teresa Rodriguez.

Τα σχέδια του Γιάνη Βαρουφάκη

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο ιταλικό περιοδικό L’Espresso, ο πρώην υπ. Οικονομικών είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του.

“Τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσω το κίνημα μου, που θα έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα, με ένα στόχο: τον ριζικό εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλω να αποδείξω ότι υπάρχει τρίτη εναλλακτική λύση για όσους θέλουν την επιστροφή στο έθνος-κράτος και για εκείνους που αποδέχονται τις αυταρχικές πολιτικές των αντι-δημοκρατικών ευρωπαϊκών χωρών”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης είχε αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στην αξιοσημείωτη πορεία των Podemos στις πρόσφατες Ισπανικές εκλογές, αναφέροντας πως θα είναι σύμμαχοι του σε αυτή την νέα, πανευρωπαϊκή προσπάθεια.

Οι ζυμώσεις για την κίνηση έχουν ξεκινήσει από τον Αύγουστο, όταν ο Γ. Βαρουφάκης είχε συναντηθεί με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Αρνό Μοντεμπούρ. Ο Γιάνης Βαρουφάκης συναντήθηκε άλλωστε και με τον ηγέτη του ριζοσπαστικού κόμματος της Γαλλίας Ζαν Λυκ Μελανσόν και συζήτησαν τότε για τη δημιουργία ενός νέου “μετώπου” κατά της λιτότητας εντός της Ευρωζώνης. Ο ίδιος ο πρώην υπ. Οικ. της χώρας μας, δεν μετείχε άλλωστε στη ΛΑ.Ε. γιατί δεν ήταν υπέρ της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Πρόθεση του, όπως έχει διατυμπανίσει σε πολλές συνεντεύξεις που έχει δώσει, είναι ο “εκδημοκρατισμός του ευρώ”.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αναγνώστες του βρετανικού Guardian, ψήφισαν τον Γ. Βαρουφάκη στα δέκα πρόσωπα της χρονιάς.

Οι αναγνώστες θεωρούν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης “εξέθεσε τα ψέματα της λιτότητας και της έλλειψης δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαφωτίζοντας τους Ευρωπαίους σχετικά με το πώς οι Έλληνες έχουν χρησιμοποιηθεί ως αποδιοπομπαίος τράγος για να κρατηθεί η ισορροπία δυνάμεων στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες”.

Πηγή: El Pais

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα