Η εκκεντρική διακυβέρνηση Τραμπ σε ένα σκίτσο

Η εκκεντρική διακυβέρνηση Τραμπ σε ένα σκίτσο

Η εφημερίδα New York Times αφιερώνει ένα εκτενέστατο ρεπορτάζ στην αμερικανική πρωτεύουσα και τον τρόπο που ασκείται πολιτική, τους τελευταίους μήνες που πίσω από το οβάλ γραφείο κάθεται ο Ντόναλντ Τραμπ

Όπως και να αντιμετωπίζει κανείς την εκλογική νίκη και τα πρώτα δείγματα εφαρμοσμένης πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ, ένα είναι το σίγουρο. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία, ένα φαινόμενο που όμοιό του έχουμε να αντικρίσουμε δεκαετίες στην πολιτική σκηνή. Βεβαίως και στο παρελθόν είχαμε να κάνουμε με ηγέτες - celebrity, με ανθρώπους μεθυσμένους από την εξουσία, πολλές φορές χοντροκομμένους και ιδιαίτερους. Η περίπτωση του Αμερικανού προέδρου στην εποχή των social media μοιάζει εκκεντρική και πρωτόγνωρη.

Δεν έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν ένας άνθρωπος με τέτοια εξουσία να βάλει κατά παντός "υπευθύνου" μέσω της πλατφόρμας των 140 χαρακτήρων. Ποτέ στο παρελθόν δεν συνέβαινε να μαθαίνει η υφήλιος για τους πολιτικούς στόχους των ΗΠΑ, όχι από επίσημες ή και ανεπίσημες επαφές στο Λευκό Οίκο, αλλά μέσω social media. Η αγάπη του Τραμπ για το twitter είναι δεδομένη και δείχνει να απολαμβάνει κάθε στιγμή που ανοίγει μια αντιπαράθεση στο διαδίκτυο. Όπως εκμυστηρεύτηκε μάλιστα σε ρεπόρτερ των nytimes, το twitter είναι η φωνή του. Και παρά τις παραινέσεις των αξιωματούχων του Λευκού Οίκου, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν φαίνεται να θέλει να αλλάξει το μοτίβο.

Η εκκεντρική διακυβέρνηση Τραμπ σε ένα σκίτσο

Ρεπορτάζ της nytimes, εφημερίδας που έχει δεχτεί τη μεγαλύτερη επίθεση από τον πρόεδρο, αναφέρεται σε όλα έχουν συμβεί στην Ουάσιγκτον από τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε καθήκοντα. Βετεράνος πολιτικός συντάκτης, ξεσκονίζει τις επαφές του και μεταφέρει το κλίμα πέριξ του Λευκού Οίκου και της Γερουσίας. Από το εκτενές του ρεπορτάζ ξεχωρίζουν οι αναφορές στους δεκάδες Ρεπουμπλικανούς που ζουν καθημερινά με το φόβο της "μήνης" του προέδρου, η οποία ενδέχεται να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή εναντίον τους και μάλιστα δημόσια, μέσω twitter. Ρεπουμπλικανοί που σφυγμόμετρουν τη δημοφλία του προέδρου στο συντηρητικό ακροατήριο και τρέμουν να βρεθούν στο διάβα του σε μια δύσκολη μέρα. Από την άλλη, υπάρχουν κι εκείνοι που καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να συγκρατήσουν την κριτική τους στο πρόσωπό του και με δυσκολία κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τις αντιδράσεις και τις επιλογές του.

Το τείχος, μα ποιο τείχος;

Τι έχουμε όμως δει από την ημέρα που ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αναλάβει καθήκοντα; Το περιβόητο τείχος ανακοινώθηκε, υποστηρίχθηκε σθεναρά και σήμερα έχει κάπου θαφτεί στην καθημερινότητα. Το ίδιο συνέβη εν μέρει και με το "America First" στο κομμάτι της οικονομίας. Ο Τραμπ πριν λίγες ημέρες στη Σύνοδο των G20 στο Αμβούργο, συνυπέγραφε το κοινό ανακοινωθέν για την οικονομία, στο οποίο γινόταν ξεκάθαρα λόγος κατά του προστατευτισμού, τον οποίο εκείνος έκανε σημαία σε όλη την προεκλογική του περίοδο.

Την ίδια ώρα, ο εκατομμυριούχος φαίνεται πως δημιουργεί έναν ιδιότυπο προστατευτισμό στις πετρελαϊκές εταιρίες, καθώς με την εμμονή του να μείνει εκτός της συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή φαίνεται να έχει ξεκάθαρη θέση υπέρ συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. Άλλωστε οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγορούν πως εξακολουθεί να κάνει μπίζνες, ακόμη και από τη θέση του στο Οβάλ γραφείου, μπίζνες που ευνοούν την αυτοκρατορία και τις επιχειρήσεις του.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Κυβερνητικής Δεοντολογίας Γουόλτερ Σάουμπ, είχε κρίνει ανεπαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας προκειμένου να μην υπάρξει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ της προεδρίας του και των οικογενειακών επιχειρήσεών του. Ο Τραμπ περιορίστηκε απλώς να αναθέσει τον έλεγχο του ομίλου του στους γιους του, Έρικ και Ντόναλντ τζούνιορ, όμως αρνήθηκε να μεταβιβάσει το μερίδιό του.

Obama - who - cares

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το γεγονός πως όλα όσα στηλίτευσε ο Τραμπ από την εποχή Ομπάμα, παραμένουν σε ισχύ μέχρι και τη στιγμή που μιλάμε. Η προσπάθειά του να αποσύρει το Obamacare αποδείχτηκε πολύ πιο δύσκολη υπόθεση από ό,τι μπορεί να φανταζόταν κανείς, ενώ και στην περίπτωση των συμφωνιών για τα πυρηνικά με το Ιραν, αλλά και την άρση του εμπάργκο στην Κούβα, ο Τραμπ μοιάζει περισσότερο με "σκυλί που γαβγίζει". Η απόσυρση της μεταρρύθμισης στην υγεία θα έρθει χωρίς αμφιβολία, όμως ο δισταγμός της διοίκησης Τραμπ και ο τρόμος πως μπορεί ένα τόσο κεντρικό θέμα στην ρητορική του να απορριφθεί από την Γερουσία, δημιούργησαν περισσότερες ρωγμές στην εικόνα του.

Η στάση απέναντι στο Ιράν θα είναι ίσως πιο άτεγκτη, ωστόσο, η ολοένα και πιο αποστασιοποιημένη από τις ΗΠΑ του Τραμπ ΕΕ, διαμηνύει από το πρώτο λεπτό πως η συμφωνία δεν είναι αμερικάνικη, αλλά διεθνής κατάκτηση και έτσι δεν αποσύρεται όταν ένα και μόνο κράτος το επιθυμεί. Το ζήτημα της Κούβας μοιάζει επίσης με ποτάμι χωρίς γυρισμό και οι περιορισμοί που ενδεχομένως θα θέσει ο Ντόναλντ Τραμπ στο καθεστώς Κάστρο δεν θα αφορούν σε επιβολή εμπάργκο, δεν θα επηρεάσουν τη λειτουργία των πρεσβειών σε Ουάσιγκτον και Αβάνα, ούτε τις όποιες εμπορικές συναλλαγές (πλην ίσως εμπορευμάτων που παράγει ο κουβανικός στρατός).

Τέλος, και στο θέμα του διατάγματος κατά των μουσουλμάνων και των μουσουλμανικών χωρών, ο Ντόναλντ Τραμπ βρήκε απέναντί του σύσσωμη την αμερικανική δικαιοσύνη που προσπάθησε να σώσει την τιμή της χώρας που επί δεκαετίες θέλει να περηφανεύεται πως αποτελεί το φάρο της προστασίας των κατατρεγμένων και τον θεματοφύλακα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ασχέτως αν είναι ή όχι τελικά).

Από τη Ρωσία με αγάπη

Την ίδια ώρα, η μανία με την οποία αντιπολιτεύτηκε τον Ομπάμα και κυρίως ο λυσσαλέος τρόπος με τον οποίο επιτέθηκε στη Χίλαρι Κλίντον αφήνουν τα σημάδια τους και θα σημαδέψουν όλη του τη θητεία. Γιατί; Μα φυσικά γιατί μοιάζει σαν να "συμμάχησε με τον ίδιο το διάολο" για να καταφέρει τη νίκη του και αυτό, υπάρχουν πολλοί στις ΗΠΑ που δεν μπορούν να του το συγχωρέσουν. Οι ανοιχτοί δίαυλοι με τη Ρωσία, οι υποκλοπές, η βιομηχανία των Fake News, είναι κάτι που δεν πρόκειται να κοπάσει σύντομα. Πρώτα στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκαν στελέχη από τον στενό πολιτικό κύκλο συνεργατών του, έπειτα προέκυψε το σκάνδαλο της απόλυσης του διευθυντή του FBI, ύστερα ακολούθησε η συνάντηση με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ και η παραδοχή Τραμπ πως του εμπιστεύτηκε ευαίσθητες πληροφορίες.

Τελευταίο επεισόδιο στο δράμα αυτό, η ανάμειξη του πρωτότοκου γιου του, σε επαφές με Ρώσους επιχειρηματίες και νομικούς κύκλους που του υπόσχονταν ντοκουμέντα σε βάρος της Δημοκρατικής υποψήφιας το περασμένο καλοκαίρι. Ο Τραμπ ο νεότερος, δημοσίευσε με δική του πρωτοβουλία τις επαφές με Ρωσίδα δικηγόρο, στις οποίες φαίνεται ξεκάθαρα να εκδηλώνει ενδιαφέρον για τέτοια ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος της αντιπάλου του πατέρα του.

Τα ΜΜΕ και η διεθνής κοινότητα ήταν σκληρή από την πρώτη μέρα απέναντι στο Ντόναλντ Τραμπ, ανταποδίδοντάς του με έναν τρόπο τη λυσσαλέα επίθεση εναντίον τους καθ' όλη την προεκλογική εκστρατεία. Αντίστοιχα ανθεκτικοί αποδείχτηκαν και οι θεσμοί στις ΗΠΑ, που δείχνουν να κρατούν τις ισορροπίες, όταν ο εκκεντρικός εκατομμυριούχος επιζητά πράγματα που δεν συνάδουν με τη λογική.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Οι μπίζνες Τραμπ 'εμπόδιο' στα καθήκοντα του προέδρου των ΗΠΑ

SHARE: