Η Ελλάδα στο μενού της Τζαμάικα με φόντο τον Σόιμπλε

Η Ελλάδα στο μενού της Τζαμάικα με φόντο τον Σόιμπλε
German Chancellor Angela Merkel gives a statement on the parliament election at the headquarters of the Christian Democratic Union CDU in Berlin, Germany, Sunday, Sept. 24, 2017. (AP Photo/Matthias Schrader) AP

CDU/CSU, FDP και Πράσινοι ήρθαν σε μία πρώτη συμφωνία για τα της γερμανικής οικονομίας. Εκκρεμεί η συζήτηση για την ευρωπαϊκή πολιτική. Τι όρους θα θέσει η FDP όσον αφορά και στην Ελλάδα και πόσο τελικά μπορεί να επηρεαστεί η συζήτηση για το χρέος

Σε μία εξέλιξη μάλλον απρόσμενη και ασυνήθιστη για τα γερμανικά πράγματα, οι εκπρόσωποι της CDU, της CSU, της FDP και των Πράσινων τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ανακοίνωσαν ότι κατά τις προκαταρκτικές συζητήσεις για μία κυβέρνηση συνασπισμού, την επονομαζόμενη “Τζαμάικα”, ήρθαν σε μία καταρχήν συμφωνία για την οικονομική και φορολογική πολιτική.

Ακόμη πιο ασυνήθιστο είναι το γεγονός ότι υπήρξε σε αυτή την προκαταρκτική φάση ένα γραπτό κείμενο με τα βασικά σημεία της συμφωνίας (τα οποία πάντως δε μεταφράζονται σε συγκεκριμένους αριθμούς), κατόπιν απαίτησης των Πράσινων. Το κείμενο αυτό τουίταρε ο επικεφαλής των Φιλελεύθερων Κρίστιαν Λίντνερ (που φέρεται να φλερτάρει με την ιδέα να είναι εκείνος ο διάδοχος του Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών, μετά και την επίσημη πρώτη του “Βόλφι” στο Bundestag την ίδια ημέρα).

Η καταρχήν συμφωνία επιβεβαιώνει την προσήλωση της γερμανικής οικονομικής πολιτικής στη “Schwarze Null”, το “μαύρο μηδενικό” όπως λέγεται η πολιτική του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού χωρίς χρέη για την οποία είναι αγαπητός στη Γερμανία ο Σόιμπλε. Κάνει όμως λόγο και για μείωση των φόρων που επιβλήθηκαν στους Γερμανούς με την επανένωση των Γερμανιών, αλλά χωρίς να εξηγεί από που θα βρεθούν τα χρήματα, σε αυτή τη φάση. Μεταξύ άλλων αναφέρονται μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης, στήριξης της μεσαίας τάξης και των οικογενειών και ενίσχυσης της οικοδόμησης κατοικιών προς ενοικίαση προς ανακούφιση στο στεγαστικό ζήτημα.

Οι πιθανοί εταίροι σήμερα συζητούν για μεταναστευτικό- προσφυγικό (επίσης μείζον ζήτημα, που εμμέσως επηρεάζει και τη χώρα μας μετά και τη συμφωνία CDU- CSU για όριο στην υποδοχή προσφύγων από τη Γερμανία) και για τα περιβαλλοντικά θέματα (που καίνε τους Πράσινους), αυτό όμως που κυρίως ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι ότι σήμερα θα βγει και το πρόγραμμα για τις συνομιλίες όσον αφορά στην ευρωπαϊκή πολιτική. Στη Γερμανία το ενδιαφέρον σε αυτό το κομμάτι επικεντρώνεται στη σχέση με την Τουρκία και την ευρωπαϊκή της προοπτική. Η ευρωπαϊκή πολιτική της επόμενης γερμανικής κυβέρνησης αφορά όμως και την Ελλάδα, το χρέος και την πολιτική λιτότητας και επίσης το σχέδιο Μακρόν για την Ευρώπη.

Αυτό που κυρίως ανησυχεί την Αθήνα είναι η στάση των Φιλελεύθερων, που σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσουν ρητή αναφορά κατά διαγραφής χρεών και οποιασδήποτε μεταφοράς χρεών ή οικονομικών βαρών από κράτη μέλη.

Για την FDP αυτή είναι βασική θέση αρχής, με την οποία θέλει να δίνει το στίγμα της και δε μπορεί να υποχωρήσει από αυτή. Ποιο είναι όμως ακριβώς το όριο που βάζει και τι θεωρεί ότι συνιστά διαγραφή χρέους και άρα το ξεπερνά; Στο Βερολίνο υπάρχει η διάθεση, χωρίς τυμπανοκρουσίες, όταν λήξει το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, να προχωρήσουν ορισμένα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, για έναν και μόνο λόγο: Κανείς δε θέλει να χρειαστεί ουσιαστικά ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, το οποίο θα πρέπει να τεθεί σε ψηφοφορία στο Bundestag- στο οποίο πλέον προεδρεύει ο Σόιμπλε, αλλά υπάρχει και η ξενοφοβική, λαϊκιστική, AfD.

Η “σκιά” του Σόιμπλε

Βεβαίως επίσης κανείς στη Γερμανία δε θέλει να μιλά δημόσια ούτε καν για ελάφρυνση του χρέους, ωστόσο όταν έρθει η ώρα εκτιμάται ότι θα βρεθεί ένας συμβιβασμός που δε θα θεωρηθεί κούρεμα, αλλά θα επιτρέψει στην Ελλάδα και τους εταίρους να διατυμπανίσουν ότι βγαίνει από το πρόγραμμα έστω και με συνεχιζόμενο καθεστώς επιτήρησης.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας στο Σκάι.

Ο κ. Σόιμπλε παραδέχτηκε μεν ότι το Eurogroup έχει καθορίσει τα επόμενα βήματα που θα ληφθούν για το χρέος εάν κριθεί αναγκαίο. «Θεωρούμε όμως ότι δεν θα καταστεί αναγκαίο να ληφθούν και άλλα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι το χρέος δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την Ελλάδα την επόμενη δεκαετία.

Ο κ. Σόιμπλε εμφανίστηκε επίσης αρνητικός στο ενδεχόμενο χαλάρωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, αν και άφησε αυτή τη συζήτηση στους διαδόχους του.

«Δεν σκοπεύω τις τελευταίες ημέρες μου ως Υπουργός Οικονομικών να συζητήσω αν οι συμφωνίες αυτές, οι οποίες άλλωστε έχουν προταθεί από την τρόικα και έχουν συζητηθεί στην ευρωζώνη, χρήζουν τροποποιήσεων. Πιστεύω πως το πρόγραμμα είναι σωστό, αλλιώς δεν θα το είχαμε συμφωνήσει και η Ελλάδα δεν θα το είχε αποδεχτεί», είπε.

Ερωτηθείς τέλος να πει πότε θα τελειώσει ο «εφιάλτης» στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε απάντησε λακωνικά: «Μα πιστεύω ότι έχει τελειώσει, το 2017 τα στοιχεία δείχνουν ότι τα πράγματα ανακάμπτουν».

Το σχέδιο Μακρόν και η ΕΚΤ

Οι συζητήσεις των τριών κομμάτων για την ευρωπαϊκή πολιτική θα επεκταθούν και στο σχέδιο Μακρόν για την Ευρώπη, με το οποίο διαφωνουν οι Φιλελεύθεροι και δεν ενθουσιάζονται με όλα τα σημεία του οι Χριστιανοδημοκράτες- Χριστιανοκοινωνιστές.

Η Die Zeit σχολιάζει τη διαφορά νοοτροπίας ανάμεσα σε Γερμανία και Γαλλία, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην πιστή εφαρμογή των κανόνων ενώ η Γαλλία προτιμά μια πιο ελαστική προσέγγιση. Το δημοσίευμα τονίζει ότι «η Ευρώπη δεν είναι κάτι αυτονόητο και όποιος θέλει να είναι Ευρωπαίος θα πρέπει να κάνει κάτι γι’ αυτό». Η εφημερίδα του Αμβούργου, αναφερόμενη στις προτάσεις του γάλλου προέδρου Μακρόν για ριζικές μεταρρυθμίσεις που συναντούν τις επιφυλάξεις του Βερολίνου, εκτιμά ότι είναι εφικτή η επίτευξη συμβιβασμών και αμοιβαίων υποχωρήσεων μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού.

Πράγματι, ο Γάλλος πρόεδρος που ως υπουργός Οικονομικών είχε άριστη συνεργασία με τους Γερμανούς και γνωρίζει καλά τι μπορεί να περάσει στη Γερμανία και ποια είναι τα όρια των γερμανικών κομμάτων, φέρεται να μην επιμείνει στην αποδοχή της πρότασης του ως ένα πακέτο, αλλά στην υιοθέτηση ορισμένων προτάσεων και στη συνέχιση της ζύμωσης επί ορισμένων άλλων, πχ όσον αφορά στον κοινό προϋπολογισμό, που είναι δυσκολοχώνευτες για τη γερμανική κοινή γνώμη.

Εξάλλου, εν τω μεταξύ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η ΕΚΤ θα δρομολογήσει σήμερα τη βαθμιαία απόσυρση από το ευρύτατο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που είχε εκπονήσει το 2015, το γνωστό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό είναι κάτι που επιθυμούσε διακαώς η Γερμανία και είχε σταθεί αφορμή σύγκρουσης μεταξύ Σόιμπλε και ΕΚΤ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα