Η ελπίδα ξαναγεννιέται σε ένα δωμάτιο παιδιατρικού νοσοκομείου στο Αφγανιστάν

Η ελπίδα ξαναγεννιέται σε ένα δωμάτιο παιδιατρικού νοσοκομείου στο Αφγανιστάν
Η ιστορία της 8 μηνών, Nyayesh, που κέρδισε πίσω τη ζωή της. Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Η ιστορία της 8 μηνών, Nyayesh, που κέρδισε πίσω τη ζωή της.

Κάθε μήνα εκατοντάδες άρρωστα παιδιά εισάγονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του παιδιατρικού τμήματος που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στο Περιφερειακό Νοσοκομείο της Herat στο Αφγανιστάν και στο κέντρο θεραπευτικής σίτισης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκεται δίπλα. Πολλά υποσιτίζονται και δίνουν αγώνα για να κρατηθούν στη ζωή. Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σε σχέση με την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, όταν τα βλέπουμε να αναρρώνουν και να χαμογελούν ξανά, η ελπίδα γεννιέται ξανά.

Η 8 μηνών Nyayesh βρίσκεται σε κώμα εδώ και τρεις μέρες. Η μητέρα της κάθεται μαζί της και την χαϊδεύει. Σιγοτραγουδά ένα τραγούδι. «Η Nyayesh έχει πνευμονία που έχει κατακλύσει το εξασθενημένο σώμα της», λέει η παιδίατρος Solveig Köbe.

«Έπαθε σοκ και ήταν αναίσθητη όταν μας την έφεραν. Είχε σοβαρή δύσπνοια, το κυκλοφορικό και η καρδιά της ήταν εξαιρετικά αδύναμα.»

Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη μονάδα εντατικής θεραπείας του παιδιατρικού τμήματος του περιφερειακού νοσοκομείου της Herat κάνει στο κορίτσι μια έγχυση αδρεναλίνης. Η Nyayesh λαμβάνει οξυγόνο και υγρά, καθώς και υψηλές δόσεις αντιβιοτικών για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Αλλά η μικρή παραμένει αναίσθητη. «Ανησυχούμε πολύ γι’ αυτήν», λέει η Koebe, η οποία εργάζεται στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη Herat εδώ και έξι μήνες. «Η Nyayesh μπορεί να υποστεί εγκεφαλική βλάβη.»

Η Köbe και η ομάδα της αντιμετωπίζουν πολλά σοβαρά άρρωστα παιδιά. Όπως η Nyayesh, τα περισσότερα υποσιτίζονται σοβαρά. Έχουν επιπλοκές όπως αναπνευστικές λοιμώξεις, πνευμονία ή ιλαρά. «Δεν έχουν την ενέργεια και τη δύναμη να καταπολεμήσουν τα ίδια τις λοιμώξεις», λέει η Köbe. Ένα εκ γενετής καρδιολογικό πρόβλημα καθιστά ακόμα πιο δύσκολο για το σώμα της Nyayesh το να αντιμετωπίσει τον υποσιτισμό και τη φλεγμονή.

«Δεν έχουμε τίποτα να φάμε»

Η πρόσβαση στα τρόφιμα ήταν αβέβαιη στο Αφγανιστάν πολύ πριν από την πολιτική αναταραχή του περασμένου Αυγούστου. Οι σοδειές μειώθηκαν από τις επίμονες συγκρούσεις αλλά και γιατί οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν. Μετά το τέλος της σύγκρουσης και την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, οι διεθνείς δωρητές απέσυραν τη χρηματοδότηση που στήριζε την αφγανική οικονομία. Οι κυρώσεις και άλλα μέτρα κατά της νέας κυβέρνησης οδήγησαν σε οικονομική κρίση. Οι τράπεζες είχαν παραλύσει και οι άνθρωποι δεν μπορούσαν πλέον να έχουν πρόσβαση στις αποταμιεύσεις τους. Χιλιάδες έχασαν τη δουλειά τους. Ταυτόχρονα, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν. «Δεν έχουμε σιτάρι ή οτιδήποτε άλλο να φάμε», αναφέρει μια γυναίκα της οποίας η εγγονή περιθάλπεται από την ομάδα στη Herat. «Δεν υπάρχει δουλειά για μας. Η εγγονή μου είναι τόσο άρρωστη λόγω της πείνας και της φτώχειας» λέει.

Το σύστημα υγείας είναι υπό κατάρρευση μετά την αλλαγή εξουσίας. «Ήταν ήδη υποχρηματοδοτούμενο και εξαρτώμενο από τη διεθνή βοήθεια. Αυτή η βοήθεια ξαφνικά δεν υπήρχε πλέον», λέει η Köbe. Αν και η διεθνής οικονομική βοήθεια έχει αποκατασταθεί στο σύστημα υγείας, είναι μικρότερη από πριν, δεν χρηματοδοτεί όλες τις δομές υγείας και έχει δεσμευθεί ένα ποσό μόνο μέχρι τον Ιούνιο. Τι θα συμβεί μετά από αυτό είναι άγνωστο. Πολλοί κρατικοί θεσμοί δεν μπορούν πλέον να πληρώνουν τους μισθούς του προσωπικού ή τα τρέχοντα έξοδα. «Οι άνθρωποι πρέπει επίσης να πληρώσουν για φάρμακα και υλικά όπως βελόνες έγχυσης. Πιέζονται οικονομικά», λέει η Köbe. «Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν τέτοια δυνατότητα.»

Πέντε φορές περισσότεροι ασθενείς

Όταν το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ήταν στο πιο αδύναμο σημείο του, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσέλαβαν περισσότερους γιατρούς στην κλινική τους για έγκυες γυναίκες, παιδιά και άτομα με μη μεταδοτικές ασθένειες στο Kahdestan, προάστιο της Herat, τον Σεπτέμβριο του 2021. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι έρχονταν, και η ομάδα μερικές φορές περιέθαλπε έως και 200 ασθενείς την ημέρα.

Τον Οκτώβριο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δημιούργησαν containers για να διαθέσουν επιπλέον κρεβάτια στο κέντρο θεραπευτικής σίτισης. Τον Δεκέμβριο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άρχισαν επίσης να υποστηρίζουν τα επείγοντα περιστατικά και τη μονάδα εντατικής θεραπείας στο παιδιατρικό τμήμα του Περιφερειακού Νοσοκομείου της Herat. Τις πρώτες εβδομάδες από την έναρξη της υποστήριξης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, ο αριθμός των ασθενών πενταπλασιάστηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος: «Αυτή τη στιγμή έχουμε 50 παιδιά σε 20 κρεβάτια», λέει η Köbe.

Έως τρία παιδιά ανά κρεβάτι

Έχει κόσμο και θόρυβο στον θάλαμο. «Υπάρχουν δύο παιδιά ανά κρεβάτι, και μερικές φορές και τρία. Οι μητέρες τους μένουν μαζί τους όλο το εικοσιτετράωρο και κοιμούνται δίπλα στα παιδιά τους σε πτυσσόμενες πολυθρόνες τη νύχτα» λέει η Köbe. Η ομάδα κάνει ό,τι μπορεί. Οι γιατροί σταθεροποιούν τα παιδιά, θεραπεύουν τις λοιμώξεις τους και τους παρέχουν θεραπευτικό γάλα υψηλής θερμιδικής αξίας μέχρι να είναι και πάλι δυνατά. «Είναι απίστευτα αγχωτικό, βιώνουμε μεγάλες δυσκολίες κάθε μέρα. Αλλά έχω επίσης την αίσθηση ότι μαζί ως ομάδα δίνουμε στα παιδιά μια δεύτερη ευκαιρία».

Η Nyayesh γελάει πάλι

Η θεραπεία της Nyayesh δείχνει τη σημασία της ιατρικής περίθαλψης, του εκπαιδευμένου προσωπικού και των επαρκών προμηθειών. Μετά από άλλη μια μέρα σε κώμα, η Nyayesh επιτέλους ξυπνάει. Αναρρώνει, δεν χρειάζεται πλέον οξυγόνο μέσω σωλήνα, και θηλάζει ξανά.

Η πρόοδος της Nyayesh δίνει ελπίδα στην ομάδα, ακόμα και αν εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για το μέλλον της. «Η Nyayesh μπορεί να ζήσει με το καρδιακό της πρόβλημα. Αλλά οι πιθανότητές της να παραμείνει υγιής θα ήταν ακόμα καλύτερες αν μπορούσε να χειρουργηθεί», λέει η Köbe. Αλλά στο Αφγανιστάν, είναι δύσκολο να λάβει θεραπεία για την κατάστασή της. Ωστόσο, η Köbe παραμένει σίγουρη. «Το θεραπευτικό φαγητό ενισχύει τη Nyayesh και το ανοσοποιητικό της σύστημα. Το σώμα της μπορεί να αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις καλύτερα τώρα. Ήμουν συγκινημένη όταν την επισκέφθηκα το πρωί. Καθόταν στην αγκαλιά της μαμάς της και μου γελούσε. Ήξερα ότι τώρα έχει ξεπεράσει τα χειρότερα.»

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρεμβαίνουν στο Αφγανιστάν από το 1980, με μια μικρή διακοπή το 2004 μετά τη δολοφονία μελών του προσωπικού τους. Τα προγράμματά τους επικεντρώνονται στην υγειονομική περίθαλψη έκτακτης ανάγκης, στη φροντίδα τραύματος, καθώς στην παιδιατρική και μαιευτική φροντίδα. Παρά τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα από τον περασμένο Αύγουστο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν κανονικά τα προγράμματά τους σε πέντε περιοχές: Herat, Kandahar, Khost, Kunduz και Lashkar Gah. Το 2020 πραγματοποίησαν 130.500 ιατρικές συνεδρίες, βοήθησαν σε 36.300 τοκετούς και προχώρησαν σε 6.990 χειρουργικές επεμβάσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα