Η επέλαση Ταλιμπάν δημιουργεί τσουνάμι προσφύγων

Η επέλαση Ταλιμπάν δημιουργεί τσουνάμι προσφύγων
@2021 AP/Ubidullah Abid

Μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων αναμένεται να καταφθάσει στις ΗΠΑ, μετά την διεύρυνση του προσφυγικού Προγράμματος, για τους Αφγανούς πληγέντες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανακοίνωσε πως θα διευρύνει το πρόγραμμα προσφύγων από το Αφγανιστάν, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να υπαχθούν σε καθεστώς προσφύγων.

Η κατηγορία του προγράμματος “Υποδοχή Προσφύγων στις ΗΠΑ” με την ονομασία “Προτεραιότητα 2” απευθύνεται σε Αφγανούς πολίτες και στις οικογένειές τους που “κινδυνεύουν εξαιτίας της συνεργασίας τους με τις ΗΠΑ” και θα μπορούν να εγκατασταθούν πλέον στις ΗΠΑ.

Η πρώτη ομάδα αιτούντων της ειδικής μεταναστευτικής βίζας, έφθασαν στις ΗΠΑ την παρασκευή (30/7). Ο αριθμός των ατόμων έφθασε τους 221 και τις επόμενες μέρες ο αριθμός των προσφύγων που θα φθάσουν στις ΗΠΑ αναμένεται να φθάσει τους 2.500. Ακόμη 4.000 αιτούντες, θα μεταφερθούν σε τρίτες χώρες έως ότου ολοκληρωθεί ο έλεγχος για να αναχωρήσουν για τις ΗΠΑ.

“Οι ίδιοι μέχρι τώρα δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να εκδώσουν την ειδική βίζα μετανάστευσης, καθώς δεν εργάζονταν απευθείας για την αμερικανική κυβέρνηση ή δεν συνεργάζονταν για το απαιτούμενο χρονικό διάστημα”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Η Κυβέρνηση του Μπάιντεν, σχολίασε πως αυτή η ενέργεια θα διευκολύνει χιλιάδες Αφγανούς να ταξιδέψουν μαζί με τις οικογένειές τους μόνιμα στις ΗΠΑ, ως πρόσφυγες.

“Εξαιτίας της αυξημένης βίας των Ταλιμπάν, η Κυβέρνηση των ΗΠΑ εργάζεται για να παρέχει σε Αφγανούς, συμπεριλαμβανομένου εκείνων που συνεργάζονταν με τις ΗΠΑ, να εγκατασταθούν μόνιμα στη χώρα”, ανακοίνωσε.

Για να πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να ενταχθούν στην κατηγορία “Προτεραιότητα 2” οι Αφγανοί πρέπει να έχουν προταθεί από την Αμερικανική Κυβέρνηση ή από κάποιον ανώτερο σε μέσο ενημέρωσης των ΗΠΑ ή μη-κυβερνητικής οργάνωσης που έχει ως έδρα τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το AP, μέχρι στιγμής περίπου 20.000 Αφγανοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το νέο πρόγραμμα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version