Η φρίκη στα μάτια των παιδιών, σε ένα νοσοκομείο του Αφγανιστάν – Μια εκ των έσω αφήγηση

Η φρίκη στα μάτια των παιδιών, σε ένα νοσοκομείο του Αφγανιστάν – Μια εκ των έσω αφήγηση
Μέσα στην κρίση του παιδικού υποσιτισμού στον Αφγανιστάν ένας γιατρός μιλά για όσα βλέπει στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ©Sandra Calligaro

Ο Δρ Mohamed είναι γιατρός σε νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Lashkar Gah, όπου εκατοντάδες μητέρες και παιδιά φθάνουν μετά από μακρύ ταξίδι για να εξασφαλίσουν τη φροντίδα που χρειάζονται.

Τετρακόσια. Αυτός είναι ο αριθμός των σοβαρά υποσιτισμένων παιδιών που νοσηλεύουμε κάθε μήνα στο νοσοκομείο Boost στο Lashkar Gah του Αφγανιστάν.

Κάθε ένας από αυτούς τους μικρούς ασθενείς είναι κάτω των πέντε ετών. Πολλοί από αυτούς υποφέρουν επίσης από ανησυχητικές επιπλοκές όπως πνευμονία, διάρροια ή γαστρεντερικά προβλήματα.

Είμαι γιατρός εδώ με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και εργάζομαι στο κέντρο εντατικής θεραπευτικής σίτισης.

Μπορώ να σας πω ότι αυτή τη στιγμή, είμαστε πολύ απασχολημένοι.

Μέσα στην κρίση του παιδικού υποσιτισμού στον Αφγανιστάν ένας γιατρός μιλά για όσα βλέπει στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ©Sandra Calligaro

Ξεμένουμε από κρεβάτια

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και της αλλαγής κυβέρνησης, πολλοί άνθρωποι δεν μπορούσαν να φτάσουν σε εμάς. Ήταν πολύ επικίνδυνο και οι δρόμοι ήταν αποκομμένοι.

Δυστυχώς, επηρεάστηκα κι εγώ προσωπικά από αυτό. Η μητέρα μου αρρώστησε σοβαρά κατά τη διάρκεια της μάχης, αλλά ο δρόμος προς το νοσοκομείο ήταν αποκομμένος λόγω των συγκρούσεων. Χρειάστηκε να ταξιδέψουμε μέρες για να μπορέσει τελικά να νοσηλευτεί στη Herat, στην άλλη πλευρά της χώρας. Πέθανε 10 μέρες αφότου αρρώστησε. Ήταν μια τρομερή στιγμή.

Στο Lashkar Gah, τώρα που η κατάσταση ασφαλείας είναι πιο σταθερή και οι άνθρωποι μπορούν να ταξιδέψουν ξανά, βλέπουμε διπλάσιο αριθμό ασθενών στο επισιτιστικό κέντρο: Τον Μάιο, δεχτήκαμε 250 παιδιά, αλλά πρόσφατα ήταν πάνω από 500 το μήνα.

Η βασική μας ανησυχία τώρα είναι ότι εξαντλούνται τα κρεβάτια. Αυτή τη στιγμή, είναι δύο οικογένειες σε κάθε μεγάλο κρεβάτι.

Δουλεύουμε σκληρά για να είμαστε ευέλικτοι, αλλά μπορούμε μόνο να δεχτούμε τους πιο σοβαρά άρρωστους. Αυτό σημαίνει ότι η διαλογή των ασθενών είναι πολύ σημαντική, και διασφαλίζουμε ότι όσους δεν μπορούμε να δεχτούμε, μεταφέρονται σε κάποιο άλλο νοσοκομείο.

Παρ ‘όλα αυτά, είναι ήρεμα μέσα στο επισιτιστικό κέντρο. Αν και πολλές μητέρες είναι ανήσυχες, είναι ευτυχείς που βρίσκονται εδώ και τα παιδιά τους λαμβάνουν υψηλής ποιότητας ιατρική φροντίδα.

Μέσα στην κρίση του παιδικού υποσιτισμού στον Αφγανιστάν ένας γιατρός μιλά για όσα βλέπει στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ©Sandra Calligaro

Οι τυχεροί

Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης έχει καταρρεύσει στη Helmand, και οι άνθρωποι ταξιδεύουν τώρα από πολύ μακρινές περιοχές στο βόρειο τμήμα της επαρχίας για να φτάσουν σε εμάς. Αυτά είναι ταξίδια που μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από τρεις ώρες. Είναι πολύ μακριά για ένα παιδί που είναι σοβαρά άρρωστο.

Οι άνθρωποι που μας προσεγγίζουν είναι οι τυχεροί.

Υπήρχε μια οικογένεια που καταγόταν από το Musa Qala, το οποίο ήταν υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν ήδη από πέρυσι, και από όπου μόνο λίγοι ασθενείς έχουν φτάσει σε εμάς. Η ιστορία τους αποτελεί ένα παράδειγμα της κρίσης που εξελίσσεται.

Η οικογένεια ήταν πολύ φτωχή και πάλευε να βρει τροφή ενώ η νεαρή μητέρα ήταν έγκυος. Αυτό συμβαίνει σε πολλές οικογένειες τώρα – δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας και όλα στην αγορά είναι πολύ ακριβά. Οι άνθρωποι έχουν επίσης πολύ περιορισμένη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την υγεία ή την ανατροφή των παιδιών, οπότε όταν το παιδί τους είναι σοβαρά άρρωστο, μερικές φορές δεν ξέρουν τι να κάνουν ή πού να πάνε.

Όταν γεννήθηκε το μωρό, η νεαρή μητέρα έγινε πολύ αδύναμη και δεν μπορούσε να θηλάσει το παιδί της. Το κοριτσάκι υποσιτιζόταν από την πρώτη μέρα της ζωής του.

Αν και νοσηλεύουμε πολλούς ασθενείς για περίπου τρεις εβδομάδες, αυτό το κοριτσάκι είναι τώρα μαζί μας στο κέντρο σίτισης εδώ και τρεις μήνες. Είναι ακόμα αδύναμο, αλλά ελπίζουμε ότι θα βελτιωθεί με τη φροντίδα μας.

Μέσα στην κρίση του παιδικού υποσιτισμού στον Αφγανιστάν ένας γιατρός μιλά για όσα βλέπει στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ©Sandra Calligaro

Βρίσκοντας την ελπίδα

Αυτή τη στιγμή, στο Αφγανιστάν, πολλοί άνθρωποι φοβούνται κάθε μέρα. Αλλά αξίζουμε μια καλή ζωή, και θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά.

Η δουλειά μου με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα μου δίνει ελπίδα.

Στο Νοσοκομείο Boost, έχουμε πάνω από 1.300 άτομα προσωπικό – είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον κόσμο. Το ίδιο το νοσοκομείο έχει τουλάχιστον 700 ασθενείς που φθάνουν κάθε μέρα. Μερικές φορές είναι 900, και οι περισσότεροι από αυτούς είναι παιδιά.

Στο κέντρο σίτισης, η ομάδα μας εργάζεται μέρα και νύχτα για τη θεραπεία των άμεσων ιατρικών επιπλοκών του υποσιτισμού, καθώς και για τη συνεχή προετοιμασία θεραπευτικών τροφών για τη σίτιση κάθε παιδιού τρεις φορές την ημέρα.

Εργάζομαι εδώ από το 2010, όταν άνοιξε για πρώτη φορά το νοσοκομείο, και είμαι ακόμα πολύ περήφανος για αυτό που κάνουμε καθημερινά. Εργαζόμαστε για να βοηθήσουμε πολύ φτωχούς ανθρώπους που είναι πολύ ευάλωτοι σε αυτό που συμβαίνει – όπως η νεαρή οικογένεια από το Musa Qala.

Παρέχουμε κάτι που διαφορετικά θα ήταν απρόσιτο για τους ανθρώπους εδώ: ιατρική περίθαλψη που σώζει ζωές που είναι δωρεάν.

Ως γιατροί, δεν μας ενδιαφέρει η πολιτική κατάσταση. Είμαστε εδώ για τους ασθενείς μας.

* Το όνομα του γιατρού έχει αλλάξει για λόγους ασφαλείας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα