Η γαλαζοαίματη που απαρνήθηκε τη δόξα. Παντρεύεται πρώην συμφοιτητή της

Η γαλαζοαίματη που απαρνήθηκε τη δόξα. Παντρεύεται πρώην συμφοιτητή της
Princess Kiko, left, wife of Emperor Akihito's younger son, Prince Akishino, and their daughter Princess Mako stand on a balcony at the Imperial Palace in Tokyo to greet well-wishers who throng to the palace compound to celebrate the emperor's 78th birthday, Friday, Dec. 23, 2011. Mako who turned 20-year-old in October, participated in the imperial family's public appearance on the balcony for the first time. (AP Photo/Koji Sasahara) AP

Η μέλλουσα νύφη είναι μια από τα τέσσερα εγγόνια του αυτοκρατορικού ζεύγους. Η Μάκο θα χάσει τον τίτλο της πριγκίπισσας

Η πριγκίπισσα Μάκο, η μεγαλύτερη εγγονή του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας Ακιχίτο, θα παντρευτεί έναν πρώην συμφοιτητή της, ανακοίνωσε ο Αυτοκρατορικός Οίκος επιβεβαιώνοντας έναν γάμο που θα αποκλείσει την 25χρονη γαλαζοαίματη από την οικογένειά της λόγω ενός αμφιλεγόμενου νόμου που εφαρμόζεται μόνο στις γυναίκες του Θρόνου των Χρυσανθέμων.

Η Μάκο δηλώνει “πράγματι ευτυχισμένη και με πλήρη συνείδηση από τα παιδικά της χρόνια ότι πρέπει να εγκαταλείψει κάθε βασιλικό τίτλο μετά τον γάμο της”.

Η είδηση των αρραβώνων μεταδόθηκε από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK. Ο γάμος θα τελεστεί μετά το καλοκαίρι του 2018. Η Μάκο συνεπώς θα χάσει τον τίτλο της πριγκίπισσας παρότι ο αυτοκράτορας Ακιχίτο και οι δυο γιοι του, ο 57χρονος σήμερα Ναρουχίτο και ο 51 ετών Ακισίμο, είναι παντρεμένοι με κοινές θνητές, την 53χρονη Μασάκο και την 50χρονη Κίκο αντίστοιχα, που ανήκουν στην αυτοκρατορική οικογένεια.

Η μέλλουσα νύφη είναι μια από τα τέσσερα εγγόνια του αυτοκρατορικού ζεύγους. Τα άλλα τρία είναι η 22χρονη αδελφή της Κάκο, ο 10χρονος αδελφός της Χισαχίτο και η 15χρονη ξαδέλφη της ‘Αικο, κόρη του πρίγκιπα διαδόχου Ναρουχίτο.

Ο 83χρονος αυτοκράτορας Ακιχίτο, που διαδέχτηκε το 1989 τον πατέρα του Χιροχίτο, ανέφερε τον Αύγουστο του 2016 την επιθυμία του να παραιτηθεί λόγω της προχωρημένης ηλικίας του. Μετά την εγχείρηση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε και τη νοσηλεία του για καρκίνο του προστάτη, ο πρώτος αυτοκράτορας που δεν θεωρείται θεϊκό πρόσωπο δήλωσε σε σπάνια δημόσια εμφάνισή του ότι φοβάται πως η ηλικία του θα καταστήσει δύσκολη την εκπλήρωση των καθηκόντων του. Ο Ακιχίτο είναι ο 125ος αυτοκράτορας μιας δυναστείας ηλικίας 2.600 και πλέον ετών που θεωρείται η αρχαιότερη στον κόσμο.

Ο αρραβώνας της Μάκο με τον Κέι Κομούρο, ο οποίος εργάζεται σε δικηγορικό γραφείο στο Τόκιο, τελείται μετά την ψήφιση νόμου τον Ιούνιο από το κοινοβούλιο που επιτρέπει στον γηραιό μονάρχη να παραιτηθεί –η πρώτη παραίτηση ιάπωνα μονάρχη από το 1817– και να παραδώσει τον θρόνο στον πρωτότοκο γιο του Ναρουχίτο. Στη σειρά διαδοχής ακολουθούν ο Ακισίνο, τέταρτος είναι ο 10χρονος γιος του Χισαχίτο, καθώς τρίτος είναι ο 81 ετών Μασαχίτο, αδελφός του αυτοκράτορα. Για τη συνέχεια, ουδείς άρρεν διάδοχος υπάρχει και η σειρά αιώνων διαδοχής από άρρενες μπορεί να σταματήσει, αν ο Χισαχίτο δεν αποκτήσει γιο.

Ο φόβος της έλλειψης ανδρών διαδόχων

Ωστόσο ο νόμος, που ισχύει μόνο για τον Ακιχίτο και όχι για τους μελλοντικούς αυτοκράτορες, δεν κάνει αναφορά στα επίμαχα θέματα, αν δηλαδή θα επανεξεταστεί το θέμα της διαδοχής στον θρόνο μόνο από άνδρες ή αν θα επιτραπεί στις γυναίκες να παραμένουν στην αυτοκρατορική οικογένεια μετά τον γάμο τους.

Τη στιγμή που η χώρα ετοιμάζεται να βιώσει την πρώτη παραίτηση αυτοκράτορα τα τελευταία 200 χρόνια, η είδηση αυτή εγείρει ανησυχίες για το μέλλον του Αυτοκρατορικού Οίκου και ανοίγει εκ νέου τη συζήτηση για μια αμφισβήτηση του νόμου που ισχύει μόλις από τις 16 Ιανουαρίου 1947 και επιτρέπει μόνο στους άνδρες τη διαδοχή στον Θρόνο των Χρυσανθέμων.

Οι συντηρητικοί, μεταξύ τους ο πρωθυπουργός Σίνζο ‘Αμπε, αντιτίθενται έντονα σε τέτοιες αλλαγές παρότι η Ιαπωνία στο παρελθόν είχε κυβερνηθεί από γυναίκες. Φοβούνται ότι θα είναι το πρώτο βήμα για να επιτραπεί στις γυναίκες να κληρονομούν τον θρόνο.

Ο νόμος επιτρέπει μόνο στους άνδρες της οικογένειας και στις συζύγους τους να ανήκουν σε αυτήν εσαεί. Όλες οι γυναίκες της οικογένειας χάνουν τον τίτλο τους μετά τον γάμο τους, εκτός αν παντρευτούν μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας. Συνεπώς, μόνο οι άνδρες μπορούν να είναι διάδοχοι στον θρόνο.

Η Μάκο και ο Κομούρο αποφοίτησαν από το Διεθνές Χριστιανικό Πανεπιστήμιο. Η Μάκο έχει μάστερ από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ και εργάζεται ως ερευνήτρια σε μουσείο. Ο μνηστήρας της έχει υπηρετήσει ως “πρίγκιπας της θάλασσας”, σε ένα πρόγραμμα για την προώθηση του τουρισμού κοντά στο Τόκιο, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Πηγές: AFP, Reuters, Paris Match. Απόδοση: ΑΜΠΕ

Φωτογραφία: AP Photo/Koji Sasahara

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα