Η ιστορία της Μάσα δείχνει ότι η κανονικότητα ήταν μία σχεδόν άγνωστη λέξη στην Ουκρανία

Η ιστορία της Μάσα δείχνει ότι η κανονικότητα ήταν μία σχεδόν άγνωστη λέξη  στην Ουκρανία
Η ιστορία της Μάσα δείχνει ότι η κανονικότητα ήταν μία σχεδόν άγνωστη λέξη στην Ουκρανία MSF

Η Μάσα δυστυχώς δεν βρίσκεται πια στη ζωή, αλλά η ιστορία της μαρτυρά πως στην Ουκρανία η λέξη κανονικότητα είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ.

Λίγα μόλις χρόνια πριν η Μάσα, μία ηλικιωμένη γυναίκα από την Ουκρανία, θρηνούσε για τον χαμό του γιου της μετά από βόμβα που έπεσε στη γειτονιά τους στο χωριό Opytne. Τις τελευταίες μέρες η Ουκρανία δοκιμάζεται ξανά και ανθρώπινες ιστορίες –σαν και αυτή – στις οποίες έγιναν μάρτυρες οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα όλα αυτά τα χρόνια δράσης τους στην χώρα αναβιώνουν. Η Μάσα δυστυχώς δεν βρίσκεται πια στη ζωή, αλλά η ιστορία της μαρτυρά πως στην Ουκρανία η λέξη κανονικότητα είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ

«Σκότωσαν το γιο μου», είπε η 80χρονη Μαρία, ή Μάσα, όπως είναι γνωστή στο χωριό της.

Γίνονταν βομβαρδισμοί εκείνη την ημέρα και είχε παρακαλέσει τον γιο της Βίτζα να μείνει στο σπίτι. Αλλά εκείνος βγήκε έξω. Ήθελε να βοηθήσει τους γείτονές τους να προστατεύσουν τους σωλήνες αερίου από τυχόν ζημιές.

Η ιστορία της Μάσα δείχνει ότι η κανονικότητα ήταν μία σχεδόν άγνωστη λέξη στην Ουκρανία Iveta Polochova/MSF

«Ξαφνικά, ο Σάσα, ένας γνωστός μου, έτρεξε προς το μέρος μου, λέγοντας ότι ο Βίτζα τραυματίστηκε».

Ο γιος της χτυπήθηκε στο κεφάλι από ένα κομμάτι οβίδας και αίμα ανάβλυζε από την πληγή.

«Έριξα λίγο αντισηπτικό πάνω στην πληγή και τύλιξα το κεφάλι του με επιδέσμους. Πάντα είχα ένα κουτί πρώτων βοηθειών μαζί μου.»

Αγώνας δρόμου για να σωθεί ο Βίτζα

Γείτονες και στρατιώτες ήρθαν τρέχοντας. Παρείχαν τις πρώτες βοήθειες και προσφέρθηκαν να μεταφέρουν τη Μάσα και τον Βίτζα στο νοσοκομείο.

«Έπεφταν πυροβολισμοί στην Avdiivka και στο Dimitrovo», είπε με δάκρυα στα μάτια.

Τελικά, κατάφεραν να μεταφέρουν το γιο της στο Dnipro, σχεδόν 250 χιλιόμετρα μακριά, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί το θραύσμα από το κεφάλι του.

Η κατάστασή του βελτιώθηκε και ήταν σε θέση να επιστρέψει στο σπίτι, αλλά αργότερα αισθάνθηκε και πάλι αδιαθεσία.

«Έπαθε εγκεφαλικό και πέθανε στην αγκαλιά μου. Είμαι μόνη από τότε. Έχουν περάσει χρόνια»

Υποφέροντας από υψηλή αρτηριακή πίεση, η Μάσα ήταν ένας από τους ασθενείς που επισκέπτονταν μια κινητή κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Opytne.

«Έπρεπε να είχαμε φύγει»

Η Μάσα γεννήθηκε στη Zakarpattia, στη δυτική Ουκρανία.

Μετακόμισε στην Opytne με τον σύζυγό της τη δεκαετία του 1970. Δεν το ήθελε πραγματικά, θα προτιμούσε να είχε μείνει στην περιοχή Rostov, όπου ζούσαν πριν.

Τελικά μετακόμισε. Ο αδερφός του άντρα της ήταν ήδη εκεί.

Αγόρασαν ένα σπίτι και με την πάροδο του χρόνου, συνήθισε. Δούλευε σε μια φάρμα αρμέγοντας αγελάδες.

Μετά πέθανε ο άντρας της και ξεκίνησαν οι συγκρούσεις.

«Ο γιος μου ήθελε να μείνει. Έπρεπε να τον είχα πείσει… Έπρεπε να είχαμε φύγει», είπε με λυγμούς.

Λίγες μέρες αργότερα, η Μάσα πέθανε σε πυρκαγιά. Το σπίτι της είχε καεί ολοσχερώς. Ποτέ δεν έγινε γνωστό το γιατί. Μια εκδοχή είναι ότι η φωτιά μπορεί να ξεκίνησε από μια λάμπα κηροζίνης ή ένα κερί.

Οι δράσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ουκρανία

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάστηκαν για πρώτη φορά στην Ουκρανία το 1999. Τον Μάιο του 2014, ανταποκρινόμενοι στις συγκρούσεις, ξεκίνησαν να παρέχουν ιατρική ανθρωπιστική υποστήριξη και στις δύο πλευρές της γραμμής επαφής μέσω κινητών κλινικών υγείας και δωρεών σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Από το 2014 μέχρι και πριν τις πρόσφατες εξελίξεις οι δράσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη χώρα περιελάμβαναν φροντίδα για τον HIV στο Severodonetsk, περίθαλψη για τη φυματίωση στο Zhytomyr και βελτίωση της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη στο Donetsk στην ανατολική Ουκρανία, όπου παρείχαν την απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη σε κοινότητες που πλήττονταν από συγκρούσεις. Λόγω των πρόσφατων εξελίξεων οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναγκάστηκαν να σταματήσουν τα προγράμματα αυτά και τώρα εργάζονται πυρετωδώς για να ξεκινήσουν δράσεις για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης στην Ουκρανία και αναπτύσσουν ομάδες στην Πολωνία, τη Μολδαβία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι επίσης έτοιμες να παρέμβουν στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εδώ.

Υποστήριξε τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα κάνοντας μια δωρεά στο Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης, το οποίο τους επιτρέπει να ενεργούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα στα επείγοντα, ιδιαίτερα σε περίπτωση ενόπλων συγκρούσεων. Κάνε σήμερα μία δωρεά εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα