Η κατάσκοπος… Κοκό

default image

Κατάσκοπος των Ναζί, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν η Κοκό Σανέλ, μία από τις σημαντικότερες σχεδιάστριες μόδας όλων των εποχών, σύμφωνα με νέα βιογραφία που αναμένεται να κυκλοφορήσει σήμερα στις ΗΠΑ

Η Κοκό Σανέλ, η μεγάλη κυρίας της γαλλικής μόδας, ήταν κατάσκοπος των ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, σύμφωνα με βιβλίο που κυκλοφορεί σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Φρανς Βον, που ζει στη Γαλλία, είναι ο συγγραφέας της νέας βιογραφίας της Κοκό Σανέλ και δηλώνει ότι για τη συγγραφή του βιβλίου του χρησιμοποίησε πληθώρα υλικού των γαλλικών , των βρετανικών, των γερμανικών και των αμερικανικών αρχείων.

Στο βιβλίο του με τίτλο “Στο κρεβάτι με τον εχθρό, ο μυστικός πόλεμος της Κοκό Σανέλ”, γράφει ότι το 1940, σε ηλικία 57 ετών, η Κοκό Σανέλ στρατολογήθηκε από την Abwehr, τις μυστικές υπηρεσίες του γερμανικού στρατιωτικού επιτελείου, για να γίνει ο πράκτορας F-7124, κωδική ονομασία του Γουέστμινστερ, του ονόματος του πρώην εραστή και φίλου της του δούκα του Γουέστμινστερ.

Για λογαριασμό της Abwehr, πραγματοποιεί αποστολή στην Ισπανία, τον Αύγουστο 1941 μαζί με έναν άλλο πράκτορα των ναζί, των βαρώνο Λουί ντε Βοφρελάν, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τη στρατολόγηση νέων πρακτόρων. Ελπίζει, σύμφωνα με το βιβλίο, να επιτύχει σε αντάλλαγμα την απελευθέρωση του ανιψιού της Αντρέ, ο οποίος είναι κρατούμενος σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Τότε είναι που ερωτεύεται έναν Γερμανό αξιωματικό και πράκτορα των ναζί, τον βαρώνο Χανς Γκύντερ φον Ντίνκλατζ ή “Spatz” με τον οποίο θα διατηρήσει μακροχρόνια σχέση. Αυτός θα την φέρει σε επαφή με τον βαρώνο Λουί ντε Βοφρελάν, πρώην πράκτορα της Γκεστάπο στο Μαρόσο. Και αυτός θα τής επιτρέψει να ζει επί σειρά ετών στον 7ο όροφο του παρισινού ξενοδοχείου Ritz , στο οποίο συχνάζουν ο Χέρμαν Γκέρινγκ και ο Γιόζεφ Γκέμπελς. Τελικά, η Κοκό Σανέλ θα ζήσει τα τελευταία 37 χρόνια της ζωής της στο Ritz, όπου και θα πεθάνει, το 1971.

Λίγους μήνες νωρίτερα, ο “Spatz” είχε συναντήσει, σύμφωνα με το βιβλίο, τον Αδόλφο Χίτλερ και τον Γιόζεφ Γκέμπελς στο Βερολίνο, σε ένα ταξίδι όπου τον συνόδευε ο Βοφρελάν.

Ο Σανέλ θα επισκεφθεί το 1944 τη Μαδρίτη, όπου θα λάβει σημαντικά χρηματικά ποσά από έναν αξιωματικό της γκεστάπο.

Ο Φρανς Βον αφηγείται επίσης πώς η Κοκό Σανέλ επεδίωξε μέσω των επαφών της με τους ναζί να εξασφαλίσει τον έλεγχο του αρώματος Chanel, από το οποίο της ανήκε ένα μικρό τμήμα, καθώς το μεγαλύτερο μερίδιο βρισκόταν υπό τον έλεγχο των αδελφών Βερτχάιμερ.

Και πώς κατά την απελευθέρωση, η μεγάλη κυρία της γαλλικής μόδας συνελήφθη, για να απελευθερωθεί λίγες ώρες αργότερα με τη μεσολάβηση του φίλου της Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Η Κοκό Σανέλ αρνιόταν πάντα ότι είχε συνεργασία με τους ναζί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα