Η Κίνα ετοιμάζει νόμο που θα τιμωρεί τους γονείς όταν τιμωρούνται τα παιδιά τους στο σχολείο

Η Κίνα ετοιμάζει νόμο που θα τιμωρεί τους γονείς όταν τιμωρούνται τα παιδιά τους στο σχολείο
Στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση αυτήν την εβδομάδα στην Κίνα, εφόσον παραβιάζει ένα παιδί κανόνα του σχολείου, αρχικά θα γίνεται σύσταση στους γονείς του και σε περίπτωση επανάληψης θα επιβάλλεται πρόστιμο ή ποινή κάθειρξης. AP Photo/Andy Wong

Αυτήν την εβδομάδα θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο της Κίνας το νομοσχέδιο “για την προαγωγή της οικογενειακής εκπαίδευσης”. Προβλέπει την τιμωρία των γονιών σε τυχόν τιμωρία των παιδιών τους, στο σχολείο, για παράβαση κανόνων.

Η Κίνα έχει ξεκινήσει μια σειρά από ενέργειες που αφορούν τη σωστή -όπως λένε όσοι παίρνουν τις αποφάσεις- διαπαιδαγώγηση, καθώς οι κυβερνώντες αποφάσισαν πως κάτι γίνεται πολύ λάθος και η νεολαία έχει ‘αλλοιωθεί’. Τον περασμένο Αύγουστο απαγόρευσε, δια νόμου από τα παιδιά ηλικίας έως 18 χρόνων να παίζουν online παιχνίδια από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ την Παρασκευή, το σαββατοκύριακο και τις δημόσιες αργίες θα έχουν αυτό το δικαίωμα από τις 8 έως τις 9 το βράδυ. Από το 2019 έως τη νέα αλλαγή, πάλι δια νόμου, τα παιδιά μπορούσαν να παίζουν έως 90 λεπτά video games τις καθημερινές και έως 3 ώρες τα σαββατοκύριακα.

Ο επίσημος λόγος για την απαγόρευση αυτή είναι “ώστε να προστατεύσουμε την υγιή ανάπτυξη των ανηλίκων” και πως προέβησαν σε νέα μέτρα “κατόπιν καταγγελιών των γονιών πως τα online games επηρέασαν σοβαρά τη μελέτη των παιδιών, τη ψυχική και σωματική υγεία και οδήγησε σε πολλά κοινωνικά προβλήματα που προκάλεσαν πρόβλημα στους γονείς”. Η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να περιορίσει τη δυναμική των τεχνολογικών εταιριών, καθώς έχουν ‘μεγαλώσει’ πάρα πολύ.

Μια μέρα μετά το νόμο για τα social media, ανακοινώθηκε από το Κομμουνιστικό Κόμμα λίστα με celebrities που κρίθηκαν ως ‘κακότροποι’ και για αυτό ‘εξαφανίστηκαν’ από το διαδίκτυο, ενώ απαγορεύτηκε η εμφάνιση τους στην τηλεόραση. Σημειώθηκε και ότι μέλη αυτής της λίστας αντιμετωπίζουν την κατηγορία της φοροδιαφυγής και “του υπερβολικού κέρδους”.

To τελευταίο μέτρο που αφορά τα παιδιά έχει να κάνει με νομοσχέδιο που θα έχει στο επίκεντρο παιδιά ηλικίας έως 16 χρόνων, που εμφανίζουν ‘πολύ κακή συμπεριφορά και ‘παραβιάζουν τους σχολικούς κανόνες’. Εάν τιμωρηθεί το παιδί στο σχολείο, θα τιμωρούνται και οι γονείς.

Σε πρώτη φάση θα γίνεται προειδοποίηση, αν επαναληφθεί η παρατυπία θα επιβάλλεται πρόστιμο 156 δολαρίων ή πενθήμερη κράτηση -ανάλογα με τη σοβαρότητα του παραπτώματος.

Στην πρόταση που θα κατατεθεί προς ψήφιση “για την προαγωγή της οικογενειακής εκπαίδευσης”, αναφέρεται πως όταν εισαγγελείς διαπιστώνουν πως γονείς και κηδεμόνες έχουν ελλιπή ή εγκληματική συμπεριφορά προς τα παιδιά τους, θα τιμωρούνται και θα παρακολουθούν πρόγραμμα καθοδήγησης οικογενειακής εκπαίδευσης.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής Νομοθετικών Υποθέσεων, του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (NPC), Ζang Tiewei δήλωσε ότι “υπάρχουν πολλοί λόγοι που έφηβοι συμπεριφέρονται άσχημα. Η ελλιπής ή η ακατάλληλη οικογενειακή εκπαίδευση εμφανίζονται ως κύριες αιτίες”. Δια νόμου οι γονείς θα πρέπει να βρίσκουν το χρόνο ξεκούρασης, παιχνιδιού και άσκησης για τα παιδιά τους. “Στόχος είναι να προωθηθούν και να βελτιωθούν οι γονεϊκές δεξιότητες, η ηθική και οι βασικές αξίες του σοσιαλισμού σε όλη τη χώρα” τόνισε ο κύριος Tiewei.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα