Η κλιματική αλλαγή “έκαψε” την Ευρώπη και “πάγωσε” τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο

Η κλιματική αλλαγή “έκαψε” την Ευρώπη και “πάγωσε” τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο
Πεζός περπατά εν μέσω χιονοθύελλας στο Ντένβερ των ΗΠΑ 2022 David Zalubowski/AP Photo

Η θερμοκρασία έφτασε τους 35,2 βαθμούς Κελσίου την Πέμπτη στη νότια Ισπανία, 10 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, την ίδια στιγμή που ισχυρή χιονόπτωση σημειώθηκε στη Γιούτα των ΗΠΑ. Τι συμβαίνει τελικά με τον καιρό.

Ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες σε μεγάλα μέρη της Ευρώπης, ιδιαίτερα στη Γαλλία και την Ισπανία, σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ έρχονται αντιμέτωπες με πολικό ψύχος, κακοκαιρία και ισχυρές χιονοπτώσεις.

Μια ευρεία περιοχή χαμηλής πίεσης παρέμεινε δυτικά των Βρετανικών Νήσων την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι νοτιοδυτικοί άνεμοι που σχετίζονται με αυτό το σύστημα έχουν μεταφέρει αέρα από τη βορειοδυτική Αφρική στη δυτική και κεντρική Ευρώπη.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις εκτινάχθηκαν ακόμα και 10 βαθμούς πάνω από τις κανονικές. Οι μέγιστες θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 30 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της Ισπανίας την Πέμπτη, ενώ το θερμόμετρο κατέγραψε 35,2 βαθμούς Κελσίου στο Morón de la Frontera, νοτιοανατολικά της Σεβίλλης.

Από την άλλη πλευρά, οι δυτικές ΗΠΑ έλαβαν από νωρίς μία γεύση του χειμώνα που έρχεται. Ένα ισχυρό ψυχρό μέτωπο σημειώθηκε προς τα νότια στα βόρεια Βραχώδη Όρη και στις γύρω περιοχές στις 22 Οκτωβρίου, με τις θερμές συνθήκες που επικρατούσαν στα μέσα Οκτώβρη να ρίχνουν απότομα “τίτλους τέλους” και τις θερμοκρασίες να κάνουν “ελεύθερη πτώση”.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Guardian, η Βόρεια Γιούτα επηρεάστηκε ιδιαίτερα, με τις μέγιστες θερμοκρασίες στο Σολτ Λέικ Σίτι να μειώνονται από 25 βαθμούς Κελσίου στις 21 Οκτωβρίου σε 7 βαθμούς Κελσίου δύο ημέρες αργότερα.

Οι κοιλάδες της περιοχής δεν γλίτωσαν από σημαντικές χιονοπτώσεις. Παρά την επίμονη ξηρασία και την υπερβολική χρήση της λεκάνης απορροής που αφήνει τη Μεγάλη Αλυκή σε χαμηλά επίπεδα, οι ασυνήθιστα ζεστές θερμοκρασίες του νερού σε συνδυασμό με την ψυχρή ατμόσφαιρα δημιουργούν το φαινόμενο Lake Effect Snow.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα