Η κλιματική κρίση οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους στο trafficking και τη δουλεία

Η κλιματική κρίση οδηγεί εκατομμύρια ανθρώπους στο trafficking και τη δουλεία
Πλημμύρες στο Μπανγκλαντές AP Photo/ Shafiqur Rahman

Οι φυσικές καταστροφές, αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης εξαναγκάζουν τους εκατομμύρια ανθρώπους στην πορνεία και τη δουλεία, προειδοποιεί έκθεση.

Εκατομμύρια άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω σοβαρής ξηρασίας και ισχυρών κυκλώνων κινδυνεύουν από τη σύγχρονη δουλεία και την εμπορία ανθρώπων τις επόμενες δεκαετίες, προειδοποιεί νέα έκθεση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Η κλιματική κρίση και η αυξανόμενη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως πλημμύρες, ξηρασίες και πυρκαγιές, έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στη ζωή των ανθρώπων που ζουν ήδη στη φτώχεια και τους καθιστούν πιο ευάλωτους στη δουλεία, σύμφωνα με την έκθεση.

Ερευνητές του Διεθνούς Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης (IIED) και η οργάνωση Anti-Slavery International διαπίστωσαν ότι η ξηρασία στη βόρεια Γκάνα οδήγησε νέους και νέες να μεταναστεύσουν σε μεγάλες πόλεις. Πολλές γυναίκες που ξεκίνησαν να δουλεύουν ως αχθοφόροι και κινδυνεύουν από εμπορία, σεξουαλική εκμετάλλευση και δουλεία χρέους (debt bondage) – μια μορφή σύγχρονης δουλείας στην οποία οι εργαζόμενοι παγιδεύονται σε μια δουλειά και πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης προκειμένου να εξοφλήσουν ένα τεράστιο χρέος.

Στο Sundarbans, στα σύνορα μεταξύ Ινδίας και Μπαγκλαντές, ισχυροί κυκλώνες έχουν προκαλέσει πλημμύρες στο δέλτα, μειώνοντας τη γη που διατίθεται για καλλιέργεια. Με τις χώρες της περιοχής να ενισχύουν τους περιορισμούς στη μετανάστευση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι λαθρέμποροι και διακινητές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή που πλήττεται διαρκώς από καταστροφές, έβζαν στο στόχαστρο χήρες και άντρες απελπισμένους για να περάσουν τα σύνορα στην Ινδία για να βρουν δουλειά και εισόδημα. Τα θύματα εμπορίας αναγκάζονταν συχνά σε σκληρή εργασία και πορνεία, με μερικούς από αυτούς να εργάζονται σε κάτεργα κατά μήκος των συνόρων.

Ο Fran Witt, σύμβουλος κλιματικής αλλαγής και σύγχρονης δουλείας στην International Anti-Slavery International, δήλωσε: “Η έρευνά μας δείχνει το ντόμινο αποτελεσμάτων της κλιματικής αλλαγής στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συμβάλλουν στην καταστροφή του περιβάλλοντος, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και αφήνοντάς τους ευάλωτους στην εμπορία, την εκμετάλλευση και τη δουλεία”.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι, έως το 2050, ο αντίκτυπος της κλιματικής κρίσης, όπως για παράδειγμα οι κακές αποδόσεις των καλλιεργειών, η έλλειψη νερού και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, θα αναγκάσει περισσότερους από 216 εκατομμύρια ανθρώπους σε έξι περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της υποσαχάριας Αφρικής, της νότιας Ασίας και της Λατινικής Αμερικής, από τα σπίτια τους.

Η έκθεση αποτελεί μια νέα προειδοποίηση προς τους παγκόσμιους ηγέτες πριν από τη σύνοδο κορυφής Cop26 του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο και τους καλεί να διασφαλίσουν ότι οι προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής έκτακτης ανάγκης θα αντιμετωπίσουν επίσης τη σύγχρονη δουλεία, αναφέρει ο Guardian. Η έκθεση αναφέρει ότι οι παραβιάσεις των εργασιακών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μεταναστών αγνοούνται για τα συμφέροντα της γρήγορηςς κερδοφορίας και της ανάπτυξης.

Ο Ritu Bharadwaj, ερευνητής για το IIED, δήλωσε: “Ο κόσμος δεν μπορεί να συνεχίσει να κλείνει τα μάτια του στην καταναγκαστική εργασία, τη σύγχρονη δουλεία και τη διακίνηση ανθρώπων που τροφοδοτείται από την κλιματική αλλαγή. Η αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των παγκόσμιων σχεδίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα