Κούβα: “Ψεύτης” ο Πομπέο – Γιατί εξοργίστηκε η κουβανική κυβέρνηση

Κούβα: “Ψεύτης” ο Πομπέο – Γιατί εξοργίστηκε η κουβανική κυβέρνηση
Κούβα AP

Η απερχόμενη κυβέρνηση του Τραμπ εφάρμοσε κατά τη διάρκεια της θητείας της μια σκληρή πολιτική γραμμή ενάντια στην Αβάνα. Τι έγινε τώρα που εξόργισε την κουβανική κυβέρνηση.

Η κουβανική κυβέρνηση αποκάλεσε σήμερα “ψεύτη” τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ αφότου ο Μάικ Πομπέο κατήγγειλε την Αβάνα για “σκληρή καταστολή” εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών που ζητούν την αποφυλάκιση ενός ράπερ.

“Ο Πομπέο είναι ψεύτης” και “πρέπει να αποφεύγει να αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας”, ανέφερε στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες. “Η κυβέρνησή του είναι αποφασισμένη να επιτίθεται στο λαό μας με όποιον τρόπο μπορεί”, πρόσθεσε.

Μια δωδεκάδα μέλη του κινήματος Σαν Ισίντρο, μιας κολεκτίβας καλλιτεχνών και διανοουμένων, έχουν κατασκηνώσει από τις 16 Νοεμβρίου στον χώρο του κινήματος, στην ιστορική συνοικία της Αβάνας, καταγγέλοντας τη φυλάκιση ενός από τα μέλη τους, του ράπερ Ντενίς Σολίς, ο οποίος συνελήφθη στις 9 Νοεμβρίου και καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκισης για “περιύβριση αρχής”.

“Προτρέπουμε την κουβανική κυβέρνηση να άρει αυτήν την άδικη ποινή και να τον απελευθερώσει άνευ όρων”, δήλωσε σε ανακοίνωσή του την Τρίτη ο Πομπέο, καταγγέλλοντας επίσης τις συλλήψεις δημοσιογράφων και μελών της κολεκτίβας.

Κάλεσε επίσης “δημοκρατικούς εταίρους σε όλο τον κόσμο να υψώσουν τις φωνές τους και να θέσουν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε σχέση με το καθεστώς του Κάστρο”, αναφερόμενος στον επαναστάτη ηγέτη Φιντέλ Κάστρο και τον αδερφό του, πρώην πρόεδρο Ραούλ Κάστρο.

Η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αμερική, Έρικα Γκεβάρα Ρόσας τόνισε χθες ότι “οι αρχές μπορούν να συνεχίζουν να παρενοχλούν, να εκφοβίζουν, να συλλαμβάνουν και να ενοχοποιούν εναλλακτικούς καλλιτέχνες και στοχαστές, αλλά δεν μπορούν να φυλακίσουν το πνεύμα τους”.

Η κουβανική κομμουνιστική κυβέρνηση, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν αναγνωρίζει νομικά κανένα κίνημα της αντιπολίτευσης, τα οποία θεωρεί “μισθοφόρους” στην υπηρεσία της Ουάσινγκτον.

Η απερχόμενη κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εφάρμοσε κατά τη διάρκεια της θητείας της μια σκληρή πολιτική γραμμή ενάντια στην Αβάνα. Ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να χαλαρώσει τους περιορισμούς ενάντια στην Κούβα, αλλά και να πιέσει για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, του οποίου ο Τζο Μπάιντεν διετέλεσε αντιπρόεδρος, αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις με την Κούβα το 2015, λέγοντας ότι οι προσπάθειες μισού αιώνα ανατροπής της κομμουνιστικής κυβέρνησης απέτυχαν.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα