Η Κούβα τιμά τον Τσε Γκεβάρα

Η Κούβα τιμά τον Τσε Γκεβάρα
People attend an event paying tribute to Cuban Revolution hero Ernesto Che Guevara marking the 50th anniversary of his death in Santa Clara, Cuba, Sunday, Oct. 8, 2017. (AP Photo/Desmond Boylan) AP

Συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εκτέλεση του Τσε στη Βολιβία - Η Αβάνα κατά του αμερικανικού "ιμπεριαλισμού"

H Κούβα τιμά τον ήρωά της, Τσε Γκεβάρα, και την 50η επέτειο από τον θάνατό του.

Ήταν 9 Οκτωβρίου 1967 όταν ο Αργεντινός επαναστάτης εκτελέστηκε από Βολιβιανούς στρατιώτες.

Στην Αβάνα λειτουργεί έκθεση αφιερωμένη στον Τσε Γκεβάρα, την ώρα που ο αδερφός του, Χουάν Μάρτιν, μιλά για την ανάγκη να βρεθούν πολλοί νέοι επαναστάτες.

«Η ανισότητα που επικρατούσε όταν ο Τσε μαχόταν είναι μεγαλύτερη σήμερα, τα τότε προβλήματα είναι πολύ χειρότερα στη σημερινή εποχή. Θέλω να πω συνεπώς ότι έχουμε ανάγκη νέους Τσε, άντρες και γυναίκες, που θα γίνουν ηγέτες της μάχης και θα μας οδηγήσουν στο μέλλον».

Εκτός από την Κούβα, εκδηλώσεις μνήμης θα πραγματοποιηθούν και στη Βολιβία. Ο τόπος της εκτέλεσής του έχει γίνει τουριστικό αξιοθέατο ενώ πολλοί βγάζουν φωτογραφίες στο πλυντήριο του νοσοκομείου, εκεί όπου ο στρατός της Βολιβίας παρουσίασε στα media το πτώμα του Τσε Γκεβάρα.

Η μνήμη του Τσε Γκεβάρα παραμένει ζωντανή ακόμη και μισό αιώνα μετά τον θάνατό του. Τα τέσσερα παιδιά του δίνουν το “παρών” στις εκδηλώσεις στην Αβάνα.

Η Αβάνα καταφέρεται κατά του αμερικανικού “ιμπεριαλισμού”

Η Κούβα στηλίτευσε άλλωστε χθες Κυριακή, τον αμερικανικό «ιμπεριαλισμό» κατά τις εκδηλώσεις φόρο – τιμής για μία από τις θρυλικές μορφές της επανάστασης στη νήσο.

Ενώπιον ενός πλήθους 70.000 ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί για την περίσταση αυτή στη Σάντα Κλάρα (κεντρική Κούβα) ο πρόεδρος Ραούλ Κάστρο παραχώρησε το βήμα στον πιθανό διάδοχό του και πρώτο αντιπρόεδρο της χώρας, Μιγκέλ Ντίας- Κανέλ.

Ο αντιπρόεδρος της Κούβας εκφώνησε μια επιθετική ομιλία με φόντο την επιδείνωση των σχέσεων Ουάσιγκτον- Αβάνας μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Αναφερόμενος στις μυστηριώδεις «επιθέσεις» εναντίον των Αμερικανών διπλωματών που δηλητηριάζουν τις σχέσεις των δύο χωρών, ο Ντίας- Κανέλ διαβεβαίωσε- όπως ακριβώς έκανε ο «Τσε»- ότι «δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τον ιμπεριαλισμό, έστω και ελάχιστα, ποτέ».

People wave pictures at an event paying tribute to Cuban Revolution hero Ernesto Che Guevara marking the 50th anniversary of his death in Santa Clara, Cuba, Sunday, Oct. 8, 2017. (AP Photo/Desmond Boylan) AP

 

«Κάποιοι ανώνυμοι αξιωματούχοι διαδίδουν ασυνήθιστες ανοησίες χωρίς καμία απόδειξη, έχοντας διεστραμμένο σκοπό να κηλιδώσουν την αψεγάδιαστη φήμη της χώρας μας ως έναν ασφαλή προορισμό για ξένους επισκέπτες, περιλαμβανομένων εκείνων από τις ΗΠΑ» υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος επανέλαβε την Παρασκευή ότι δεν θα άρει καμία κύρωση σε βάρος της Κούβας όσο δεν αποκαθίστανται στη χώρα «πλήρως οι πολιτικές ελευθερίες», ο Κουβανός αντιπρόεδρος απάντησε ότι Κούβα «δεν θα κάνει παραχωρήσεις στο θέμα της εθνικής της κυριαρχίας και ανεξαρτησίας ούτε θα θα διαπραγματευτεί τις αξίες της και δεν θα αποδεχθεί τον εκβιασμό».

«Οι αλλαγές που χρειάζεται η Κούβα θα γίνουν αποκλειστικά από τον λαό της Κούβας» τόνισε ο ίδιος.

Ο Κουβανός αντιπρόεδρος άδραξε επίσης την ευκαιρία για να καταγγείλει τα «ιμπεριαλιστικά συμφέροντα» που προκαλούν σύμφωνα με τον ίδιο την αναταραχή στη Βενεζουέλα και τις «απειλές και άδικες κυρώσεις» των ΗΠΑ σε βάρος της χώρας του.

Ο 86χρονος Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από τον προεδρικό θώκο τον Φεβρουάριο. Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο 57χρονος Μιγκέλ Ντίας- Κανέλ θα αναδειχθεί στον πρώτο επικεφαλής του κράτους από τις αρχές του 1960 που δεν θα φέρει το επίθετο Κάστρο.

Πληροφορίες: ΑΜΠΕ-Euronews

Φωτογραφίες: AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα