Η Λαγκάρντ συγχαίρει την Κύπρο για την έξοδο απ' το μνημόνιο

Συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015, στις Βρυξέλλες.
(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)
Συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015, στις Βρυξέλλες. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ) EUROKINISSI

Για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης της Κυπριακής οικονομίας κάνει λόγο η γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ σημειώνοντας ότι αξίζουν συγχαρητήρια στον Κυπριακό λαό και την κυβέρνησή του

Για εντυπωσιακή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας μίλησε σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ συγχαίροντας τον Κυπριακό λαό για τα επιτεύγματά του. Όπως μεταξύ άλλων ανέφερε “η οικονομία επέστρεψε σε θετική ανάπτυξη πέρυσι και αυξήθηκε σχεδόν κατά 1,5 τοις εκατό. Το τραπεζικό σύστημα στηρίζεται σε πιο σταθερά θεμέλια και επιταχύνονται οι εργασίες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δημιουργώντας περιθώρια για την επάνοδο νέου παραγωγικού δανεισμού”.

 Σύμφωνα με την γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ “η δημοσιονομική θέση έχει αποκατασταθεί και βρίσκεται σε βιώσιμο δρόμο, ενώ το δημόσιο χρέος βρίσκεται τώρα σε πτωτική πορεία. Επιπρόσθετα, η Κύπρος επανάκτησε την πρόσβαση της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, εκδίδοντας με επιτυχία τρία Ευρωομόλογα στο διάστημα των τελευταίων 21 μηνών”.

Αναλυτικά η δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ:

“Έχω λάβει μια επιστολή από τον Υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, κύριο Χάρη Γεωργιάδη, με την οποία μου κοινοποιεί την απόφαση της κυβέρνησης του να διακόψει τη συμφωνία του Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού, αρχής γενομένης από τις 7 Μαρτίου 2016. Η συμφωνία του Διευρυμένου Πιστωτικού Μηχανισμού του ΔΝΤ είχε διάρκεια 36 μηνών και έληγε στις 14 Μαΐου 2016.   

“Θέλω να συγχαρώ το λαό και την Κυβέρνηση της Κύπρου για τα επιτεύγματά τους κατά τη διάρκεια το προγράμματος προσαρμογής, το οποίο πέτυχε μια εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας στη διάρκεια των τελευταίων τριών ετών. Η οικονομία επέστρεψε σε θετική ανάπτυξη πέρυσι και αυξήθηκε σχεδόν κατά 1,5 τοις εκατό. Το τραπεζικό σύστημα στηρίζεται σε πιο σταθερά θεμέλια και επιταχύνονται οι εργασίες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, δημιουργώντας περιθώρια για την επάνοδο νέου παραγωγικού δανεισμού. Η δημοσιονομική θέση έχει αποκατασταθεί και βρίσκεται σε βιώσιμο δρόμο, ενώ το δημόσιο χρέος βρίσκεται τώρα σε πτωτική πορεία. Επιπρόσθετα, η Κύπρος επανάκτησε την πρόσβαση της στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, εκδίδοντας με επιτυχία τρία Ευρωομόλογα στο διάστημα των τελευταίων 21 μηνών.

“Με βάση τα επιτεύγματα αυτά, η δυναμική των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί, ιδιαίτερα ενόψει την ανανεωμένης αστάθειας στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Η περαιτέρω βελτίωση των θεμελιωδών αρχών, καθώς και οι συνεχείς προσπάθειες για την ενίσχυση της προσαρμοστικότητας και της ευελιξίας της Κυπριακής οικονομίας είναι ουσιαστικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι απόηχος της χρηματοοικονομικής κρίσης θα παραμείνει οριστικά στο παρελθόν. Ως εκ τούτου, με ενθαρρύνει η δέσμευση των Αρχών για τη διατήρηση των συνετών μακροοικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών, καθώς και για τη συνέχιση της προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.”

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος, ΔΝΤ
SHARE: