Η μεγάλη καταιγίδα της 15ης Οκτωβρίου 1987 στην Αγγλία και την Γαλλία

Η μεγάλη καταιγίδα της 15ης Οκτωβρίου 1987 στην Αγγλία και την Γαλλία

Πριν από 34 χρόνια μία πολύ μεγάλη καταιγίδα σκόρπισε το θάνατο σε Αγγλία και Γαλλία. Θυμηθείτε τι έγινε.

Τη νύχτα της 15ης προς 16η Οκτωβρίου 1987, μια ασυνήθιστα ισχυρή θύελλα που προήλθε από τον Βισκαϊκό Κόλπο σάρωσε την νότια Αγγλία, τη βόρεια Γαλλία και τις Κάτω Χώρες με ανέμους έντασης 70-100 κόμβους, ιδιαίτερα στην Αγγλία και στη βορειοδυτική Γαλλία. Στην Αγγλία 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ άλλοι 15 πέθαναν στη Γαλλία. Προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές στις δύο χώρες. Kτίρια κατέρρευσαν ή έπαθαν ζημιές, χάθηκαν εκατομμύρια δέντρα, ενώ ολόκληρες περιοχές στη νότια Αγγλία έμειναν χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος για μία εβδομάδα μέχρι να αποκατασταθούν οι βλάβες στο δίκτυο. Ειδικά για την Αγγλία, επρόκειτο για την ισχυρότερη θύελλα των τελευταίων 200 χρόνων.

Η υψηλότερη ριπή ήταν 119 Knots (220 km/h; 137 mph) όπως υπολογίστηκε από τα δορυφορικά δεδομένα στο Quimper, με την υψηλότερη μετρημένη ριπή στα 117 kn (217 km/h; 135 mph) στο Pointe du Roc, Granville, στη Νορμανδία Στη νοτιοανατολική Αγγλία, όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφηκαν συνεχώς ριπές 70 κόμβων (130 χλμ./ώρα , 81 μίλια/ώρα) για περισσότερες από τρεις ή τέσσερις συνεχόμενες ώρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο άνεμος στράφηκε από νότιος σε νοτιοδυτικός Στα βορειοδυτικά αυτής της περιοχής, υπήρχαν δύο μέγιστα στις ταχύτητες των ριπών Κατά την πρώτη περίοδο, η κατεύθυνση του ανέμου ήταν νότια. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου, ήταν νοτιοδυτικά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι άνεμοι στο Shoreham-by-Sea, στο Sussex έφτασαν τους 100 knots (190 km/h; 120 mph) πριν καταστραφεί το ανεμόμετρο. Πολλά ανεμόμετρα που βασίζονταν στην ηλεκτρική τροφοδοσία σταμάτησαν την εγγραφή καθώς τα νοτιοανατολικά του Ηνωμένου Βασιλείου υπήρξαν διακοπές ρεύματος και χάθηκαν έτσι πολύτιμα δεδομένα. Οι άνεμοι με εκτιμώμενη περίοδο επαναφοράς τα 200 έτη έπληξαν τις κομητείες του Κεντ, του Σάσεξ, του Χάμσαϊρ και κατά μήκος της παράκτιας ζώνης του Έσσεξ, του Σάφολκ και του Νοτιοανατολικού Νόρφολκ.

Σύμφωνα με την ένταση του ανέμου σε κλίμακα Μποφόρ, αυτή η καταιγίδα είχε ανέμους ισχυρού τυφώνα 12 (117 χλμ./Ώρα ή μεγαλύτερους). Καθώς ο όρος τυφώνας αναφέρεται σε τροπικούς κυκλώνες που προέρχονται από τον Βόρειο Ατλαντικό ή τον Βόρειο Ειρηνικό, η περιγραφή της “μεγάλης καταιγίδας” τείνει να προορίζεται για αυτές τις καταιγίδες τα τελευταία χρόνια που φτάνουν σε αυτήν την ταχύτητα. Οι τυφώνες έχουν πολύ διαφορετικό προφίλ και κατανομή ανέμου από τις καταιγίδες και σημαντικά υψηλότερα επίπεδα βροχοπτώσεων.

Η κριτική για το Met Office

Το Met Office επικρίθηκε σκληρά από τον Τύπο για την αποτυχία να προβλέψει σωστά την καταιγίδα. Το Met Office διεξήγαγε μια εσωτερική έρευνα, την οποία εξέτασαν δύο ανεξάρτητοι αξιολογητές και έγιναν διάφορες συστάσεις. Κυρίως, τονίστηκε η κάλυψη παρατήρησης της ατμόσφαιρας πάνω από τον ωκεανό στα νότια και δυτικά του Ηνωμένου Βασιλείου για να αυξηθεί η ποιότητα και η ποσότητα των παρατηρήσεων από πλοία, αεροσκάφη, σημαδούρες και δορυφόρους. Έγιναν συνεχείς βελτιώσεις στα μοντέλα υπολογιστών που χρησιμοποιούνται στην πρόβλεψη και έγιναν αλλαγές στην εκπαίδευση των μετεωρολόγων . Η προειδοποίηση του Michael Fish δεν ήταν και η καλύτερη.

Μετά την μεγάλη κακοκαιρία πραγματοποιήθηκαν μεταρρυθμίσεις στον τρόπο με τον οποίο το Met Office ανέφερε προειδοποιήσεις για τις κακοκαιρίες, με αποτέλεσμα να εκδίδονται ουσιαστικά περισσότερες προειδοποιήσεις Η περαιτέρω ανάπτυξη βελτιωμένων συσκευών παρακολούθησης και οι βελτιώσεις στις προσομοιώσεις μοντέλων υπολογιστών υποστηρίχθηκαν με την αγορά ενός επιπλέον υπερυπολογιστή Cray.

Μετά την ισχυρότατη καταιγίδα, το Met Office δημιούργησε την Εθνική Υπηρεσία Προειδοποιήσεων Έντονων Καιρικών Φαινομένων

Οι προειδοποιήσεις για την Καταιγίδα του Μπερνς μόλις δύο χρόνια αργότερα ήταν ακριβείς και έγκαιρες, αν και η πρόβλεψη του μοντέλου βασίστηκε στις παρατηρήσεις δύο πλοίων στον Ατλαντικό κοντά στην αναπτυσσόμενη καταιγίδα την ημέρα πριν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Καταιγίδα αυτή πήρε το όνομα από τα γενέθλια του Σκωτσέζου ποιητή Ρόμπερτ Μπερνς και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και ανέμους τάξεως τυφώνα . Η καταιγίδα ήταν υπεύθυνη για 47 νεκρούς (σύμφωνα με το Met Office), αν και τα στοιχεία κυμαίνονται από 89 έως πάνω από 100 σε όλη την Ευρώπη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα