Η Μέρκελ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε συνεργασία με το ακροδεξιό AfD

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ AP

Το επόμενο έτος θα διεξαχθούν εκλογές σε τρεις περιφέρειας της χώρας, στις οποίες το AfD αναμένεται να αποκομίσει σημαντικά οφέλη σε βάρος των συντηρητικών της Μέρκελ και των Σοσιαλδημοκρατών.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε την Πέμπτη "κατηγορηματικά" την πιθανότητα μιας συνεργασίας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) με το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

"Φυσικά, το αποκλείω κατηγορηματικά" είπε η Μέρκελ, σχολιάζοντας τη δήλωση ενός υψηλόβαθμου στελέχους του κόμματός της στο κρατίδιο της Σαξονίας που είπε ότι δεν θα πρέπει να απορριφθεί μια συνεργασία με την AfD στις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2019.

Με τον αντιμεταναστευτικό λόγο της η AfD αύξησε τα ποσοστά της και κατάφερε να μπει στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο πέρσι αφότου η Μέρκελ άνοιξε τα σύνορα και υποδέχτηκε στη χώρα περισσότερους από ένα εκατομμύριο μετανάστες το 2015.

Στις περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2019 στη Σαξονία, το Βρανδεμβούργο και τη Θουριγγία, η AfD αναμένεται ότι θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη, εις βάρος των συντηρητικών της καγκελαρίου και των Σοσιαλδημοκρατών, του κυβερνητικού εταίρου της. Μια ενδεχόμενη αύξηση των ποσοστών της AfD ενδέχεται επίσης να καταστήσει πιο δύσκολο τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Βαυαρία και την Έσση μετά τις εκλογές του επόμενου μήνα.

Η Μέρκελ πάντως επέμεινε ότι τα κεντροδεξιά κόμματα (CDU/CSU) θα πρέπει να "τραβήξουν μια διαχωριστική γραμμή" σε ό,τι αφορά μια συνεργασία με την AfD και ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν πως το μίσος εναντίον των ξένων δεν θα γίνει ανεκτό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Γερμανία, Μέρκελ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Χαστούκι στη Μέρκελ: Χάνει τον έλεγχο της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας

Γερμανία: Στο τραπέζι του διαλόγου ξανά Μέρκελ - Νάλες και Ζεεχόφερ

Γερμανία: Συρρικνώνονται τα ποσοστά των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού

SHARE: