Η μυστική συνομιλία Τραμπ – Πούτιν κι ο διερμηνέας που δεν μιλούσε ρωσικά

Η μυστική συνομιλία Τραμπ – Πούτιν κι ο διερμηνέας που δεν μιλούσε ρωσικά
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ AP

Ο Τραμπ και ο Πούτιν είχαν δεύτερη και μυστική συνομιλία κατά τη διάρκεια της συνόδου G20. Ανάμεσα τους, μόνο ο Ρώσος διερμηνέας

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν είχαν μια δεύτερη, μη δημοσιοποιημένη συνάντηση, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου (G20) στη Γερμανία τον Ιούλιο, δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χθες.

Στην πρώτη τους συνάντηση στις 7 Ιουλίου, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για δύο ώρες. Στη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με τον Τραμπ, ο Πούτιν αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι κατεύθυνε τις προσπάθειες άσκησης επιρροής στις αμερικανικές εκλογές πέρυσι.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν ανακοίνωσε πόσο διάρκεσε η δεύτερη συνάντηση, ή ποιο ήταν το περιεχόμενο της συζήτησης.

Εν συνεχεία και επισήμως, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου αποσαφήνισε πως η δεύτερη συνάντηση ήταν επί της ουσίας μονάχα μια σύντομη “συνομιλία” και όχι “δεύτερη συνάντηση”, στο τέλος του δείπνου με τους ηγέτες χωρών μελών της Ομάδας των 20 (G20) στη Γερμανία στις αρχές του μήνα.

Οι δύο ηγέτες χρησιμοποίησαν τον Ρώσο διερμηνέα του Πούτιν για τη συνομιλία τους γιατί ο Αμερικανός διερμηνέας δεν μιλά ρωσικά, πρόσθεσε.

Ο Τραμπ προτείνει τον πρώην πρέσβη του Ομπάμα στην Κίνα ως πρέσβη των ΗΠΑ στη Ρωσία

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ θα προτείνει άλλωστε τον Τζον Χάντσμαν, πρώην πρέσβη στην Κίνα στην προηγούμενη κυβέρνηση του Δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα, ως πρέσβη στη Ρωσία, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος χθες.

Ο διορισμός, ο οποίος αναμένεται να προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω των κατηγοριών ότι η Ρωσία επενέβη στις προεδρικές εκλογές του 2016, απαιτεί επικύρωση από την αμερικανική Γερουσία.

Πρώην κυβερνήτης της πολιτείας Γιούτα, ο Χάντσμαν διετέλεσε πρέσβης των ΗΠΑ στην Κίνα από το 2009 έως το 2011, και ο πιθανός διορισμός του ήταν γνωστός από την άνοιξη. Έχει υπηρετήσει σε κυβερνήσεις πέντε Αμερικανών προέδρων και ήταν υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία το 2012.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Αναφορές τον Μάρτιο ότι ο Χάντσμαν θα προταθεί για τη θέση αυτή αντιμετωπίστηκαν με ανάμεικτα συναισθήματα στη Μόσχα, με έναν πολιτικό να δηλώνει ότι “δεν είναι ειρηνιστής” και με το Κρεμλίνο ότι καλωσορίζει όποιον είναι “πεπεισμένος υπέρμαχος” του διαλόγου με τη Ρωσία.

Φωτογραφία: AP Photo/Evan Vucci

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα