Η νέα Τουρκία του Ερντογάν αρχίζει από το ΑΚP

Η νέα Τουρκία του Ερντογάν αρχίζει από το ΑΚP
Turkish President Recep Tayyip Erdogan waits for the arrival of European Council President Donald Tusk prior to a meeting at the EU Council building in Brussels on Monday, Oct. 5, 2015. Erdogan is on a two-day visit to meet Belgian and EU officials. (Francois Lenoir, Pool photo via AP) AP

Έκτακτο συνέδριο πραγματοποιεί την Κυριακή στην Άγκυρα το κυβερνών ΑΚP. Τα 60 χιλιάδες μέλη θα εκλέξουν και πάλι πρόεδρο τον Τ. Ερντογάν. Συνέδριο πραγματοποίησε χτες το φιλοκουρδικό HDP για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Η νέα Τουρκία όπως την οραματίζεται ο πρόεδρος Ερντογάν θα αρχίσει από το ίδιο του κόμμα, γραφεί έγκυρος τούρκος αναλυτής, αναφερόμενος στη βαθιά αναδιάρθρωση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που θα φέρει ο Ερντογάν, στο κόμμα του οποίου από σήμερα αναμένεται να εκλεγεί πανηγυρικά και πάλι αρχηγός του ύστερα από απουσία 3 ετών.

Το σημερινό έκτακτο συνέδριο του κόμματος που θα συγκεντρώσει πάνω από 60,000 μέλη από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, θα ακούσει από τον Ερντογάν να ανακοινώνει το νέο πρόγραμμα κομματικής δράσης εν όψει των εκλογών του 2019 και θα τον εκλέξει και πάλι πρόεδρο του κόμματος. Κάτι που ήταν συνταγματικά αδύνατο για πρόεδρο της τουρκικής δημοκρατίας πριν από την ψήφιση των σχετικών συνταγματικών μεταρρυθμίσεων στο δημοψήφισμα της 30ης Απριλίου.

Βέβαια, οι μεταρρυθμίσεις κανονικά πρέπει να εφαρμοστούν από το 2019, αλλά ο Ερντογάν και το κόμμα βιάζονται. «Το συνέδριο, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, «αποτελεί τον πρόδρομο μιας αποφασιστικής πορείας για μια ισχυρότερη Τουρκία. Μιας πορείας προς τα εμπρός που θα βρει την έκφρασή της στα 80 εκατομμύρια Τούρκων με τη μορφή νέων ελπίδων και στόχων όπου αρχιτέκτονας είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Βαθιές αλλαγές στο κόμμα, αλλά και στην κυβέρνηση

Ο Ερντογάν το κεντρικό πρόσωπο όλων των τεράστιων πολιτικών αλλαγών που συντελούνται τον τελευταίο καιρό στην Τουρκία, επανήλθε ως μέλος του κόμματος, το οποίο ο ίδιος ίδρυσε με άλλα στελέχη, λίγο μετά το δημοψήφισμα της 30ης Απριλίου που του επέτρεπε, αν και πρόεδρος, να είναι μέλος κόμματος. Αύριο θα αναλάβει και πάλι τα ηνία του κόμματος για να το οδηγήσει στις εκλογές του 2019, αλλά και να το ξαναχτίσει από την αρχή. Φαίνεται ότι Ερντογάν θα προχωρήσει σε αλλαγές δομών και επιτελείου, θα προωθήσει νέους σε ηλικία και έμπιστούς του σε καίριες κομματικές θέσεις, θα αποκλείσει την παλιά φρουρά και θα αλλάξει τη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής Αποφάσεων και Κομματικής Διαχείρισης.

Ύστερα από την αδύναμη νίκη του «ναι» στο δημοψήφισμα λέγεται ότι ίσως κάνει βήματα συμφιλίωσης με το άλλο 50% της κοινωνίας που ψήφισε «όχι». Οι αλλαγές αυτές λέγεται ότι θα επηρεάσουν και τη σύνθεση της κυβέρνησης Γιλντιρίμ. Αναμένεται ευρύς ανασχηματισμός με αντικατάσταση 8-10 υπουργών ίσως και κατάργηση ή συγχώνευση υπουργείων.

Το HDP αντικαθιστά την φυλακισμένη του ηγέτιδα

Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) όρισε χτες νέα συμπρόεδρο, την Σερπίλ Κεμάλμπαϊ , η οποία θα αντικαταστήσει την προκάτοχό της Φιτζέν Γιουκσεκντάγκ, η οποία έχει φυλακισθεί και εκπέσει του βουλευτικού της αξιώματος κατηγορούμενη από τις τουρκικές αρχές για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και σχέσεις με το PKK.

Η Σερπίλ Γιουκσεκντάγκ εξελέγη από το έκτακτο συνέδριο του κόμματος , το οποίο συνήλθε σήμερα στην Αγκυρα υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Ο συμπρόεδρος του HDP, ο χαρισματικός Σελαχατίν Ντεμιρτάς, βρίσκεται επίσης στην φυλακή από τον Νοέμβριο και απειλείται με φυλάκιση έως 142 ετών. Από την φυλακή κατόρθωσε να στείλει μήνυμα προς το συνέδριο του κόμματός του, όπως και η Φιτζέν Γιουκσεκντάγκ, η οποία ανέφερε ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα του περασμένου μήνα για την ενίσχυση των εξουσιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εισέρχεται σε μία νέα φάση, «ενός πιο αποφασιστικού αγώνα για την ειρήνη, τις πολιτικές ελευθερίες και την ελευθερία του συνέρχεσθαι».

Στην ομιλία της, η Σερπίλ Κεμάλμπαϊ δήλωσε ότι το κόμμα της «θα προωθήσει τον αγώνα για την δημοκρατία και την ειρήνη».

πηγή: Deutsche welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτό: Francois Lenoir, Pool photo via AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα