Η ώρα της κρίσης για το Brexit: Αντιμέτωπη με ιστορική ήττα η Τερέζα Μέι

Η ώρα της κρίσης για το Brexit: Αντιμέτωπη με ιστορική ήττα η Τερέζα Μέι
Η Τερέζα Μέι βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ταπεινωτική ήττα στη Βουλή AP

Η πιο σημαντική ώρα στην πολιτική καριέρα της Τερέζα Μέι, αλλά και στη σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας έχει σχεδόν φτάσει. Το κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει το σχέδιο του Brexit και η σχεδόν βέβαιη και προδιαγεγραμμένη ήττα της πρωθυπουργού αναμένεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για την Τερέζα Μέι και τους οπαδούς του Brexit, αφού η κρίσιμη ψηφοφορία για το σχέδιο εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να διεξαχθεί περί τις 10 το βράδυ (ώρα Ελλάδος).

Η αγωνία πάντως της πρωθυπουργού της Βρετανίας δεν θα διαρκέσει πολύ, αφού το αποτέλεσμα αναμένεται να γίνει γνωστό ένα τέταρτο αργότερα.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε πως έχει επιλέξει μέχρι στιγμής τέσσερις τροπολογίες πάνω στην κύρια πρόταση της κυβέρνησης, οι οποίες θα τεθούν σε ψηφοφορία προτού οι βουλευτές ψηφίσουν για τη συνολική Συμφωνία Αποχώρησης.

Κάθε ψηφοφορία διαρκεί περίπου 15 λεπτά, άρα αν και οι τέσσερις τροπολογίες τεθούν σε ψηφοφορία, θα χρειαστεί περίπου μία ώρα από την έναρξη της διαδικασίας ψηφοφοριών η οποία αρχίζει στις 7.00 μ.μ. (9.00 ώρα Ελλάδας).

Σημειώνεται ωστόσο ότι ο Μπέκροου μπορεί, ωστόσο, να επιλέξει και άλλες τροπολογίες για να θέσει σε ψηφοφορία προτού ξεκινήσει η διαδικασία των ψηφοφοριών.

 

Αντιμέτωπη με ιστορική και ταπεινωτική ήττα

Καθώς οι Βρετανοί αρέσκονται στις προβλέψεις, ήδη από το πρωί τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης έχουν ξεκινήσει μία άτυπη καταμέτρηση ψήφων των βουλευτών, για το πώς δηλαδή πρόκειται να ψηφίσουν στην καθοριστική βραδινή ψηφοφορία.

Τερέζα Μέι AP

Η πλειοψηφία των προβλέψεων αυτών δείχνουν μεγάλη απόκλιση των «υπέρ» και των «κατά» (από 130 έως πάνω από 200 ψήφοι) και μεγάλη ήττα της Βρετανίδας πρωθυπουργού, αν και διατηρούν επιφυλάξεις ως προς τους αριθμούς, καθώς πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο οι βουλευτές να ψηφίσουν την τελευταία στιγμή κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουν ήδη ανακοινώσει.

Ακόμη και στην ιστοσελίδα (ConservativeHome) όπου γράφουν ειδικοί αναλυτές και απευθύνεται σε μέλη των Τόρις, οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι 75 Συντηρητικοί βουλευτές θα καταψηφίσουν σίγουρα τη συμφωνία, άλλοι 26 πιθανώς θα αντιταχθούν και 10 επιπλέον, ίσως τη στηρίξουν.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η Τερέζα Μέι μπορεί να σπάσει κάθε ρεκόρ, πετυχαίνοντας την μεγαλύτερη ήττα που έχει βιώσει ποτέ πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο. Για την ιστορία, σύμφωνα με το Politico το προηγούμενο ρεκόρ κατείχαν από το 1924 οι Εργατικοί όταν τους “γύρισαν την πλάτη” 166 βουλευτές…

Ο Γιούνκερ αναμένει το αποτέλεσμα στις Βρυξέλλες

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επέστρεψε νωρίτερα από το προγραμματισμένο στις Βρυξέλλες, από το Στρασβούργο όπου βρισκόταν, αναμένοντας το αποτέλεσμα της κρίσιμης ψηφοφορίας, όπως ανέφερε μέσω του Twitter ο εκπρόσωπός του, Μαργαρίτης Σχοινάς.

“Είναι σημαντικό να είναι διαθέσιμος και να εργαστεί στις Βρυξέλλες κατά τις επόμενες ώρες”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Ο Γιούνκερ επρόκειτο να δώσει το παρών αύριο, μαζί με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, σε μια συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα το μέλλον της Ευρώπης.

Διαδηλώσεις υπέρ του Brexit AP

Και μετά τι;

Αν η Βουλή υπερψηφίσει το κείμενο της πολιτικής διακήρυξης, τότε η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου. Για την (… βρετανική) ακρίβεια, στις 23:00 (στη 01:00 της 30ής Μαρτίου ώρα Ελλάδας).

Θα ακολουθήσει η συζήτηση για την μεταβατική περίοδο που θα διαρκέσει ως τα τέλη του 2020, για να εξομαλυνθεί το Brexit, καθώς η χώρα ήταν μέλος της ΕΕ επί 40 έτη.

Στην περίπτωση της καταψήφισης, του περισσότερο πιθανού σεναρίου δηλαδή, όλοι συμφωνούν στο εξής: Η χώρα θα μπει σε “αχαρτογράφητη νερά”…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα