Η Ουάσινγκτον ‘αδειάζει’ τον Μαδούρο

Η Ουάσινγκτον ‘αδειάζει’ τον Μαδούρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τάσσονται υπέρ μιας "δυναμικής και ευέλικτης αντίδρασης κατά του αυταρχισμού του προέδρου της Βενεζουέλας"

Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ μιας “δυναμικής και ευέλικτης αντίδρασης κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού,” αντιδρώντας σε αυτό που χαρακτήρισαν ως μια διαβλητή εκλογική διαδικασία στην Βενεζουέλα, για την εκλογή νέας Συντακτικής Συνέλευσης, υπό τον αριστερό πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

“Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό του λαού της Βενεζουέλας και των συνταγματικών αντιπροσώπων τους, στην προσπάθειά τους ν΄ αποκαταστήσουν μία πλήρη κι ευημερούσα δημοκρατία στην χώρα τους” ανέφερε σε ανακοίνωσή του, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

“Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε δυναμικά κι ευέλικτα μέτρα κατά των αρχιτεκτόνων του αυταρχισμού στην Βενεζουέλα, συμπεριλαμβανομένων κι όσων συμμετέχουν στην Εθνική Συντακτική Συνέλευση, ως αποτέλεσμα της σημερινής διαβλητής εκλογικής διαδικασίας” πρόσθετε η ανακοίνωση.

Παράλληλα, το Υπουργείο των Εξωτερικών των ΗΠΑ καταδίκασε τη βία των αρχών της Βενεζουέλας, κατά των διαδηλωτών και παρότρυνε τις κυβερνήσεις της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, “ να αποδώσουν ευθύνες σε αυτούς που υπονομεύουν τη δημοκρατία, αρνούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα κι έχουν την ευθύνη για τη βία και την καταπίεση ή συμμετέχουν σε διεφθαρμένες πρακτικές.”

Σημειώνεται ότι στις εκλογές της Κυριακής, ενώ οι ψηφοφόροι της Βενεζουέλας απείχαν ευρέως από τις κάλπες και συμμετείχαν σε διαδηλώσεις όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον εννιά άτομα το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τις αρχές.

Μεταξύ των συγκαταλέγονται δύο έφηβοι καθώς και ένα υποψήφιο μέλος της Συνέλευσης που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μιάς ληστείας, καθώς και ο Ρικάρδο Κάμπος, 30, ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, που σκοτώθηκε από σφαίρα.

Οι εκλογές στη Βενεζουέλα είναι “απάτη”

Παράλληλα, από το βήμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η πρέσβειρα των ΗΠΑ, Νίκι Χέιλι, δήλωσε ότι η διαδικασία εκλογών της Συντακτικής Συνέλευσης στη Βενεζουέλα που εισηγήθηκε ο Μαδούρο, είναι “βήμα προς τη δικτατορία” και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα δεχθούν μια παράνομη κυβέρνηση στο Καράκας.

Ο Μαδούρο υποσχέθηκε την απαρχή μιας “νέας εποχής μάχης” στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα που μαστίζεται από οικονομική κρίση.

“Οι ψεύτικες εκλογές του Μαδούρο αποτελούν άλλο ένα βήμα προς τη δικτατορία”, είπε η Χέιλι σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter. “Δεν θα δεχτούμε μια παράνομη κυβέρνηση. Ο λαός της Βενεζουέλας και η δημοκρατία θα υπερισχύσουν” τόνισε.

Κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα

Το ενδεχόμενο επιβολής αμερικανικών κυρώσεων για την αγορά ελαφρώς επεξεργασμένου αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ στην εταιρία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA θα πλήξει το ήδη εξασθενημένο δίκτυο των εξαγωγών της εταιρίας, αφήνοντας τουλάχιστον σε εκκρεμότητα το πετρελαϊκό φορτίο ενός τάνκερ, σύμφωνα με δήλωση πηγής της αναφερόμενης εταιρίας, αλλά και στοιχεία της Thomson Reuters.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κυβέρνηση Τραμπ αναμένεται ν’ ανακοινώσει νέες κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας, αντιδρώντας στις χθεσινές εκλογές για την εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης, την οποία καταδικάζει η Ουάσινγκτον.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: Miraflores Press Office via AP)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα