Η παρέλαση για τη συντριβή του ναζισμού είχε και... Γκορμπατσόφ

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν επιθεωρεί την παρέλαση
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν επιθεωρεί την παρέλαση AP

Στην 74η επέτειο της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης του κόκκινου στρατού ένας φίλος από τα παλιά έκανε την εμφάνισή του στη μεγαλειώδη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία. Δείτε τα πλάνα της επιστροφής Γκορμπατσόφ.

Με μεγαλοπρεπή στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας εορτάσθηκε η 74η επέτειος της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας την Πέμπτη.

Στην παρέλαση συμμετείχαν 13.000 στρατιωτικοί ενώ παρουσιάσθηκαν 130 διαφορετικών ειδών σύγχρονα οπλικά συστήματα που διαθέτουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Υπό τους ήχους του τραγουδιού «Ιερός Πόλεμος», οι σημαιοφόροι του τάγματος απόδοσης τιμών Πρεομπραζένσκι μετέφεραν στην Κόκκινη Πλατεία τη ρωσική σημαία και τη θρυλική Σημαία της Νίκης, τη σημαία δηλαδή που ύψωσαν στο Ραϊχσταγκ οι μαχητές της 150ης μεραρχίας του Κόκκινου Στρατού τον Μάιο του 1945.

Τα σύμβολα της Ρωσίας και της Νίκης επί του φασισμού παρουσιάσθηκαν ενώπιον της εξέδρας των επισήμων πριν από την έναρξη της παρέλασης. Παρόντες στην κεντρική εξέδρα των επισήμων ήταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, βετεράνοι του πολέμου και προσκεκλημένοι.

Την παρέλαση υποδέχθηκε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόϊγκου, ενώ το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης είχε ο αρχηγός του Στρατού Ξηράς στρατηγός Όλεγκ Σαλιουκόφ. Εφέτος ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόϊγκου και ο αρχηγός του Στρατού Ξηράς Όλεγκ Σαλιουκόφ επιθεώρησαν την παρέλαση επιβαίνοντας στις νέες ανοιχτές ρωσικές λιμουζίνες Aurus.

O Μιχαήλ Γκορμπατσόφ
O Μιχαήλ Γκορμπατσόφ AP

Εν τω μεταξύ, τη μεγαλειώδη παρέλαση παρακολούθησε και ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Μετά το τέλος της παρέλασης ο Γκορμπατσόφ κατέβηκε με δυσκολία και υποβασταζόμενος από το βοηθό του από την εξέδρα. Ωστόσο, όταν του πρότειναν να καθίσει σε αναπηρικό καροτσάκι αρνήθηκε.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωσία, Πούτιν
SHARE: