Η ΠΓΔΜ επιτρέπει τη διέλευση μόνο σε πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες

default image

Πηγές του AP, οι οποίες επικαλούνται πληροφορίες από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές στην Ειδομένη, περιγράφουν τη νέα πολιτική των Σκοπίων ώστε να επιτρέπουν σε πρόσφυγες να περνούν τα σύνορα.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ επέβαλαν νέους περιορισμούς στην σχεδόν κλειστή συνοριακή γραμμή με την Ελλάδα, επιτρέποντας τη διέλευση αποκλειστικά σε πρόσφυγες που αιτούνται άσυλο και οι οποίοι προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες. Μάλιστα, οι πληροφορίες που μεταδίδει το Russia Today, επικαλούμενο πηγές του AP, αναφέρουν πως δεν επιτρέπεται η διέλευση σε Σύριους που προέρχονται από τη Δαμασκό, ούτε όμως και σε Ιρακινούς με καταγωγή από τη Βαγδάτη. Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει πως οι δυο πρωτεύουσες θεωρούνται ασφαλείς, συγκριτικά με άλλα γεωγραφικά σημεία των δύο χωρών, όπου μαίνεται ο πόλεμος.

Τις πληροφορίες αυτές φαίνεται πως δίνουν τις τελευταίες ώρες, Έλληνες αστυνομικοί που βρίσκονται στο σημείο και πρέπει να διαχειριστούν 13-14.000 προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα της χώρας με την πΓΔΜ. Οι περιορισμοί αυτοί έρχονται ως συνέχεια της απόφασης Σκοπίων και Βελιγραδίου να κλείσουν τα σύνορά τους για ανθρώπους που έρχονται από το Αφγανιστάν. Μάλίστα αυτή τους η απόφαση, φαίνεται ότι προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας, που απέστειλε διάβημα σε ΠΓΔΜ και Σερβία.

Την ίδια ώρα που μεταδίδονται αυτές οι πληροφορίες από τα βόρεια σύνορα, ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σημειώνει σε ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ πως θα πρέπει να θεωρούμε την Ειδομένη κλειστή και να πείσουμε τους πρόσφυγες να μετακινηθούν από εκεί προς τα κάτω.

Πηγή: RT

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα