Η ‘προφητεία’ του Φιντέλ Κάστρο εκπληρώθηκε

default image

Σύμφωνα με τον "αστικό μύθο", ο Φιντέλ έλεγε πως οι σχέσεις Κούβας-ΗΠΑ θα βελτιωθούν "όταν ο πρόεδρος της Αμερικής θα είναι μαύρος και ο Πάπας Λατίνος". Το παρασκήνιο της "προφητείας"

“Οι ΗΠΑ θα έρθουν στη χώρα μας για συνομιλίες όταν θα έχουν μαύρο πρόεδρο και όταν ο κόσμος θα έχει έναν Λατίνο Πάπα”. Αυτό ήταν το “ανέκδοτο” που φέρεται να είχε πει το μακρινό 1973 ο Φιντέλ Κάστρο, για να “καυτηριάσει” τη στάση της Αμερικής απέναντι στη Κούβα.

Πλέον, μετά την επίσκεψη Ομπάμα στη χώρα του Κάστρο καθώς και την αντίστοιχη του Πάπα, μπορούμε να μιλάμε για μια “προφητεία” που εκπληρώθηκε. Αν όμως είχε διατυπωθεί στην πραγματικότητα, μιας και οι απόψεις διίστανται.

Η δήλωση του Φιντέλ υποτίθεται έγινε στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου του ’73, προς απάντηση ερώτησης του BBC και του δημοσιογράφου Bryan Davis. Ο Davis τον είχε ρωτήσει, πότε και αν πιστεύει πως Κούβα και ΗΠΑ θα μπορέσουν να συνεργαστούν. Ο Κάστρο απάντησε αστειευόμενος με την ατάκα, που πλέον αναπαράγεται στα social media σαν “προφητεία”.

 

Η ιστορία διασώζεται από τον συγγραφέα Pedro Jorge Solans, ο οποίος την αφηγήθηκε στην Αργεντίνικη εφημερίδα El Diario. Όπως αναφέρει και ισχυρίζεται ο Solans, ένας οδηγός ταξί, ο Eduardo de la Torre, του είπε την ατάκα του Κάστρο, “καθώς για εκείνον ήταν ένα μάθημα ζωής”, όπως δηλώνει ο συγγραφέας. Ο ίδιος ο de la Torre βρισκόταν στη συνέντευξη Τύπου, ως μέλος του κόμματος.

“Κανείς δεν πίστευε τον commandante τότε”, λέει ο de la Torre στον Solans, προσθέτοντας πως ο Κάστρο “είναι ο Ιησούς της Κούβας”. “Κάθε φορά ο διεθνής Τύπος τον σκοτώνει και πάντα καταφέρνει να αναστηθεί”, λέει ο ταξιτζής.

Ο Rafael Rojas πάντως, ιστορικός από την Κούβα και συγγραφέας του βιβλίου “A Brief History of the Cuban Revolution”, λέει στην μεξικανική El Universal: “Δεν πιστεύω πως ο Φιντέλ είπε ποτέ κάτι τέτοιο. Μπορεί να έκανε απλά πλάκα. Στην Κούβα το συνηθίζουν. Λένε θα γίνει κάτι αδύνατο “μόνο αν φυτρώσουν μαλλιά στο κεφάλι ενός βατράχου”, για παράδειγμα”.

Η εφημερίδα Havana Times αναφέρει πως πράγματα, δεν εξακριβώνεται η πιστότητα της έκφρασης ως προς το αν ανήκει στον ίδιο τον Φιντέλ, αλλά σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια φράση που περιγράφει με απόλυτα γλαφυρό τρόπο το σήμερα και τις τελευταίες εξελίξεις για τη χώρα.

Άλλοι λένε πως η όλη ιστορία είναι ένας αστικός μύθος, μιας και στην πραγματικότητα ο Φιντέλ είχε εξακριβωμένα αναφέρει στη Barbara Walters, πως οι σχέσεις ΗΠΑ-Κούβας θα φτιάξουν μεταξύ των ετών 1980-1984 και πως ο “Jimmy Carter θα επικρατούσε” στις τότε εκλογές.

Ο Φιντέλ ωστόσο είχε πέσει έξω, μιας και νικητής ήταν ο Ronald Reagan. Οι σχέσεις των δύο χωρών αποκαταστάθηκαν τελικά, 43 χρόνια μετά την υποτιθέμενη “προφητεία”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα