Η Ρωσία υπερασπίζεται τις ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία

Η Ρωσία υπερασπίζεται τις ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία

Η Ρωσία ζητεί με σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να στηρίξει την δημιουργία "ζωνών αποκλιμάκωσης" στη Συρία

Η Ρωσία κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο ζητά από τον διεθνή οργανισμό να στηρίξει την συμφωνία για την δημιουργία “ζωνών αποκλιμάκωσης” που επιτεύχθηκε στις 4 Μαΐου στον τελευταίο γύρο των ενδοσυριακών διαρπαγματεύσεων που πραγματοποιήθηκε στην Αστάνα.

Την πρωτοβουλία της Ρωσίας επιβεβαίωσε όπως μεταδίδουν ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο εκπρόσωπος Τύπου της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ρωσίας στον ΟΗΕ Φιοντόρ Στριζόφσκι, δηλώνοντας ότι “το σχέδιο ψηφίσματος κατατέθηκε”.

Ο Στριζόφσκι παρατήρησε ότι το σχέδιο ψηφίσματος χαιρετίζει την συμφωνία που υπεγράφη στις 4 Μαΐου στην Αστάνα, απευθύνει έκκληση σε όλες τις πλευρές να τηρήσουν την εκεχειρία που άρχισε στην χώρα από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2016 και καλεί τα κράτη να συμβάλουν στην εφαρμογή της συμφωνίας για την δημιουργία “ζωνών αποκλιμάκωσης”

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία, η ψηφοφορία επί του σχεδίου ψηφίσματος μπορεί να γίνει, ενδεχομένως σήμερα, 8 Μαΐου ή αύριο.

Δυσπιστία ΗΠΑ για τη ρωσική πρόταση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μελετήσουν προσκετικά το σχέδιο που πρότεινε η Ρωσία για τη δημιουργία “ζωνών αποκλιμάκωσης” στην Συρία, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης Τζέιμς Μάτις κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Κοπεγχάγη, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Tass επικαλούμενο το Associated Press.

“Θα μελετήσουμε τις προτάσεις και θα δούμε,αν μπορεί το σχέδιο να λειτουργήσει” φέρεται να είπε ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης, υπογραμμίζοντας ότι για χάρη του λαού της Συρίας οι ΗΠΑ οφείλουν τουλάχιστον να “μελετήσουν πολύ προσεκτικά” το προτεινόμενο σχέδιο. Ο Μάτις προσέθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στις λεπτομέρειες.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου επισήμανε επίσης, παρότι μέχρι στιγμής η διαμόρφωση των συνόρων στις ζώνες βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, η γενική του χωροδιάταξη είναι ευκρινής.

Παράλληλα όμως, όπως εκτιμά το πρακτορείο Tass, η Ουάσινγκτον δεν είναι βέβαιη για το πώς το σχέδιο αυτό θα συμβάλει στον πόλεμο που διεξάγει η υπό τις ΗΠΑ συμμαχία κατά της τρομοκαρτικής οργάνωσης “Ισλαμικό Κράτος”, αφού ο Τζέιμς Μάτις διερωτήθηκε λέγοντας χαρακτηριστικά:” Ποιός εγγυάται , ότι οι ζώνες αυτές είναι ασφαλείς; Ποιος θα το υπογράψει αυτό; Ποιος συγκεκριμένα πρέπει να μείνει εκτός των ορίων τους;”.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτογραφία: AP Photo/Bebeto Matthews)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα