Η Σιγκαπούρη απέκτησε Robocop, λέγεται Xavier και τακτοποιεί τις “κοινωνικά ανεπιθύμητες συμπεριφορές”

Η Σιγκαπούρη απέκτησε Robocop, λέγεται Xavier και τακτοποιεί τις “κοινωνικά ανεπιθύμητες συμπεριφορές”
Ο Xavier 'περπατάει' στους δρόμους, εντοπίζει ποιοι έχουν 'ανεπιθύμητη κοινωνική συμπεριφορά', στέλνει τα audiovisual ντοκουμένα στα αρχηγεία της αστυνομίας και μετά ενημερώνει για την παράβαση. ΥouTube

Η Σιγκαπούρη επιστράτευσε ένα ακόμα μέσο παρακολούθησης των πολιτών: είναι το αυτόνομο ρομπότ περιπολίας που λέγεται Xavier και έχει ως στόχο τους παραβάτες της καθημερινότητας.

H Σιγκαπούρη δοκιμάζει από τις αρχές του Σεπτεμβρίου, έναν ιδιαίτερο τρόπο για να ελέγχει αν οι πολίτες της προβαίνουν σε συμπεριφορές που εμπίπτουν στην κατηγορία των “ανεπιθύμητων”. Παράδειγμα; Αν καπνίζουν σε σημεία που δεν επιτρέπεται, αν υπάρχουν ποδήλατα, μηχανές και e-scooters στα πεζοδρόμια και αν παραβιάζονται οι κανόνες του social distancing. Εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις, ο Xavier, το αυτόνομο ρομπότ περιπολίας, ενημερώνει -με σχετικό προηχογραφημένο μήνυμα- πως θα ήταν χρήσιμη η συμμόρφωση.

Όπως κυκλοφορεί στους δρόμους, καταγράφει τα πάντα και στέλνει τα οπτικό ντοκουμέντα στο κέντρο ελέγχου και διοίκησης της αστυνομίας. Ακολούθως, σε real time μπαίνουν σε σύστημα ανάλυσης για να γίνει η αναγνώριση του πολίτη, του τσιγάρου που έχει στο στόμα (κλπ) και μετά ακούγεται το μήνυμα. Ο Xavier διαθέτει κάμερες καλύπτουν 360 μοίρες που ‘βλέπουν’ και στο σκοτάδι.

Θα λέγατε πως τίθεται θέμα παραβίασης προσωπικών δεδομένων, μέσω του νέου τρόπου που βρήκε για να παρακολουθεί τους πολίτες το κράτος που ήδη χρησιμοποιεί πάρα πολλούς τρόπους αστυνόμευσης και ελέγχου -με πρώτο τις κάμερες CCTV που υπάρχουν παντού (φτάνουν τις 90.000 και παρακολουθούν 5.5 εκατομμύρια κατοίκους -θα έχουν διπλασιαστεί έως το 2030) και δεύτερο τα φανάρια που έχουν τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων. Πρόσφατα πέρασε και νόμος που επιτρέπει στις αρχές να μπλοκάρουν διαδικτυακό περιεχόμενο, με το κράτος να έχει πρόσβαση σε ό,τι υπάρχει στις συσκευές των πολιτών.

Γενικά οι άνθρωποι που ζουν στη Σιγκαπούρη έχουν πολύ μικρό έλεγχο στα προσωπικά τους δεδομένα. Οι κυβερνώντες μια φορά, υποστηρίζουν πως η Σιγκαπούρη είναι ένα τεχνολογικά έξυπνο έθνος, με μεγάλη αποτελεσματικότητα ως προς την αντιμετώπιση της όποιας παρανομίας. Τόνισαν ότι τα ρομπότ δεν χρησιμοποιούνται για αναγνώριση ατόμων και δεν παίρνουν νομικά μέτρα εις βάρος των παραβατών, ενώ στο μέλλον μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση του αριθμού των αστυνομικών που κάνουν περιπολίες.

Τις τρεις πρώτες εβδομάδες ο Xavier δοκιμάστηκε σε ελέγχους που γίνονταν στα σπίτια και σε εμπορικά καταστήματα, για την περιφρούρηση των κανόνων που αφορούσαν τη δημόσια υγεία. Σε μια από τις πρώτες ‘επισκέψεις’ μπήκε σε σπίτι που έμεναν ηλικιωμένοι, οι οποίοι παρακολουθούσαν στην τηλεόραση αγώνα σκάκι. Μπήκε μεταξύ αυτών και της τηλεόρασης και ‘είπε’ “σας παρακαλώ κρατήστε απόσταση ενός μέτρου μεταξύ σας και το όριο των πέντε ανθρώπων που επιτρέπονται να είναι στον ίδιο χώρο”. Πολίτης που πέτυχε το ρομπότ σε εμπορικό κέντρο, δήλωσε πως “μου θυμίζει τον Robocop”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα