Η “στιγμή της αλήθειας” για Σαρκοζί-Ολάντ

default image

Ο Νικολά Σαρκοζί παίζει το τελευταίο του χαρτί στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ. Ποίες είναι οι διαδικασίες, οι ερωτήσεις και γιατί είναι τόσο σημαντικό γεγονός στη Γαλλία

Ο Νικολά Σαρκοζί αντιμετωπίζει τον Φρανσουά Ολάντ στη “στιγμή της αλήθειας”-το σημερινό τηλεοπτικό ντιμπέιτ, το οποίο θα μπορούσε να είναι η τελευταία ευκαιρία του Γάλλου προέδρου για να αποφύγει την ήττα από τον σοσιαλιστή αντίπαλό του κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή.

Με “τελικό πυγμαχίας” παρομοιάζουν το σημερινό ντιμπέιτ,που ξεκινά στις 22:00 (ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσει δυόμισι ώρες. Στο ρινγκ: Νικολά Σαρκοζί εναντίον Φρανσουά Ολάντ.

Θα είναι η σύγκρουση δυο εκ διαμέτρου αντίθετων προσωπικοτήτων η σύγκρουση “δύο διαφορετικών οραμάτων για τη Γαλλία” αναφέρει ο σημερινός Τύπος.

Πιστεύεται ότι τα κύρια θέματα τα οποία θα θίξουν είναι η απασχόληση και η ανεργία, η αγοραστική δύναμη των Γάλλων, διάφορα κοινωνικά θέματα, η εξωτερική πολιτική, η Ευρώπη, η μετανάστευση.

Θέματα της επικαιρότητας που αφορούν στον πρώην διευθυντή του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, ή στις υποτιθέμενες μυστικές συμφωνίες του Σαρκοζί με τον Καντάφι, μπορεί να έλθουν στη συζήτηση από τους ιδίους τους υποψήφιους με στόχο να πληγεί ο αντίπαλος.

Διαδικαστικά και λεπτομέρειες

Είκοσι τηλεοπτικές κάμερες θα καταγράφουν τους δύο “μονομάχους” από κάθε γωνία του στούντιο καθώς θα κάθονται σε απόσταση 2,5 μέτρων ο ένας από τον άλλον σε ένα τραπέζι.

Ενόψει της τηλεμαχίας συμφωνήθηκε ότι η κάμερα θα μένει στον ομιλητή και οι σκηνοθέτες δεν θα δείχνουν τις αντιδράσεις του αντιπάλου.

Οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στις πρακτικές λεπτομέρειες, όπως η θερμοκρασία που θα πρέπει να επικρατεί στο τηλεοπτικό στούνιο-μεταξύ 19 και 20 βαθμοί Κελσίου- και οι καρέκλες που θα πρέπει να προσαρμοστούν στο ύψος των συνομιλητών.

Η συζήτηση θα μεταδοθεί από σχεδόν όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα σε ταυτόχρονη σύνδεση και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Προβλέπονται ότι οι τηλεθεατές θα είναι πάνω από 20.000.000.

Το συντονισμό της τηλεμαχίας θα αναλάβουν οι δημοσιογράφοι Laurence Ferrari του TF1 και David Pujadas του δικτύου France 2.

Η Σημασία των τηλεμαχιών στη Γαλλία

Είναι παράδοση στη Γαλλία οι πιο φανατικοί των τηλεμαχιών για την προεδρία, να περιμένουν τη φράση-κλειδί, την έκφραση που μπορεί να γείρει την πλάστιγγα.

“Δεν έχετε το μονοπώλιο της καρδιάς” του γαλλικού λαού, ήταν μια φράση του Ζισκάρ Ντ’ Εστέν προς τον Μιτεράν που έχει μείνει ιστορική, καθώς είχε θεωρηθεί ότι του είχε δώσει τη νίκη τον Μάιο του 1974.

Ως την τελευταία στιγμή, τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα κρατούν μυστική τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα