Η Sun αναγκάστηκε να διαψεύσει το άρθρο για τους μουσουλμάνους Βρετανούς, που είχε προκαλέσει σάλο

default image

Η Sun υποχρεώθηκε να δημοσιεύσει επανόρθωση για άρθρο της σχετικά με τους Βρετανούς μουσουλμάνους "που τρέφουν συναισθήματα συμπάθειας για το ISIS" και είχε προκαλέσει αντιδράσεις

Η βρετανική ταμπλόιντ εφημερίδα The Sun υποχρεώθηκε να δημοσιεύσει το Σάββατο μια επανόρθωση, κατόπιν απαίτησης του βρετανικού ρυθμιστικού φορέα του Τύπου, διότι είχε γράψει τον περασμένο Νοέμβριο, επικαλούμενη μια δημοσκόπηση, ότι «ο ένας Βρετανός μουσουλμάνος στους πέντε» τρέφει αισθήματα συμπάθειας προς τους τζιχαντιστές.

Το επίμαχο άρθρο, το οποίο ήταν το κεντρικό θέμα στο πρωτοσέλιδο της Sun, είχε εικονογραφηθεί με μια φωτογραφία του Μοχάμεντ Εμουάζι, του Βρετανού δήμιου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος—πιο γνωστού με το προσωνύμιο Τζιχάντι Τζον.

Χθες η εφημερίδα δημοσίευσε στη δεύτερη σελίδα της μια επανόρθωση, όπως της επέβαλε ο ρυθμιστικός φορέας, στην οποία υπογραμμίζεται ότι τα συμπεράσματα εκείνου του άρθρου ήταν «παραπλανητικά».

Μετά τη δημοσίευση του άρθρου, υποβλήθηκαν πάνω από 3.000 καταγγελίες στον ρυθμιστικό φορέα των μέσων ενημέρωσης της Βρετανίας (Independent Press Standards Organisation, IPSO), οι οποίες στην πλειονότητά τους αμφισβητούσαν την ακρίβεια αυτής της σοκαριστικής φράσης.

Μια παράγραφος του κειμένου διευκρίνιζε ότι ένα 5% εξ όσων ερωτήθηκαν εξέφρασε έντονη συμπάθεια για τους τζιχαντιστές, το 14% μια ορισμένη συμπάθεια, ενώ το 71% καμιά συμπάθεια για τους «νέους μουσουλμάνους που εγκαταλείπουν τη Μεγάλη Βρετανία για να ενωθούν με αυτούς που πολεμούν στη Συρία».

Οι καταγγέλλοντες υπογράμμισαν ότι το ερώτημα που είχε τεθεί στη δημοσκόπηση δεν περιείχε ρητή αναφορά στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και ότι θα μπορούσε να αφορά επίσης εκείνους που πηγαίνουν στη Συρία για να πολεμήσουν εναντίον του ΙΚ.

Η Σαν είχε απαντήσει ότι η διατύπωση των ερωτήσεων της δημοσκόπησής της δεν ήταν διφορούμενη, τονίζοντας πως στις αμέσως προηγούμενες ερωτήσεις αυτής της έρευνας, που διενεργήθηκε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, είχε γίνει σαφής αναφορά στο ΙΚ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα