Η συγγνώμη του Ερντογάν στον Πούτιν

default image

Γραπτή δήλωση μετανοίας από τον Τούρκο πρόεδρο για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Έστειλε επιστολή στον Πούτιν. Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρει

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε γραπτώς συγγνώμη από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία τον Νοέμβριο του 2015 και απηύθυνε έκκληση για “αποκατάσταση των σχέσεων” μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, η Ρωσία επέβαλε εμπορικό εμπάργκο στην Άγκυρα και ο πρόεδρος Πούτιν είχε δηλώσει ότι οι περιορισμοί δεν επρόκειτο να αρθούν παρά μόνο αν ο Ερντογάν ζητούσε συγγνώμη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν έλαβε μια επιστολή από τον Ερντογάν στην οποία “ο Τούρκος ηγέτης εκφράζει την επιθυμία του να επιλυθεί η κατάσταση που σχετίζεται με την κατάρριψη ενός ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους”.

“Η επιστολή σημειώνει ιδίως ότι η Ρωσία είναι φίλη της Τουρκίας και στρατηγικός εταίρος της” και ότι οι τουρκικές αρχές δεν θα ήθελαν να χαλάσουν οι σχέσεις των δύο χωρών, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Ο Τούρκος ηγέτης εξέφρασε τη συμπάθειά του και τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Ρώσου πιλότου που σκοτώθηκε και ζήτησε συγγνώμη”, συνέχισε ο Πεσκόφ.

H θέση της Τουρκίας

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ερντογάν ανέφερε ότι ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγραψε στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να εκφράσει τη λύπη του για την κατάρριψη από την Τουρκία ενός ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου και ζήτησε από την οικογένεια του πιλότου “να μας συγχωρήσει”.

“Ο πρόεδρος ζήτησε επίσης από τον ρώσο ομόλογό του να αποκαταστήσει τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, να εργαστούν μαζί για να αντιμετωπίσουν περιφερειακές κρίσεις και να καταπολεμήσουν από κοινού την τρομοκρατία”, αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν.

“Με ευχαρίστηση ανακοινώνουμε ότι η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν να προβούν χωρίς καθυστέρηση στα απαραίτητα βήματα για να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις”, αναφέρεται στη δήλωση.

Το συμβάν

 

Το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος συνετρίβη σε Συριακό έδαφος, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, στις 24 Νοεμβρίου. Το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από τουρκικά μαχητικά και έπεσε σε καταυλισμό στο χωριό Γιαμάντι (Λαττάκεια), όπου ζουν Τουρκμένοι.

 

Το τουρκικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων είχε ανακοινώσει ότι το ρωσικό μαχητικό έλαβε δέκα προειδοποιήσεις σε διάστημα πέντε λεπτών ότι παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο και υποστήριξε ότι δύο τουρκικά F-16 έλαβαν μέρος στην κατάρριψή του, με την Ρωσία να απαντά πως πετούσε σε Συριακό εναέριο χώρο.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου, το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στις 09.24, με το επιτελείο να αναφέρεται σε «άγνωστης εθνικότητας αεροσκάφος».

 

Η πρώτη αντίδραση Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε για πρώτη φορά μιλήσει για το περιστατικό της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού στα πλαίσια της συνάντησης με τον Ιρανό ηγέτη Χασάν Ρουχανί από την Τεχεράνη όπου και βρίσκεται.

Ο Πούτιν μίλησε για ένα περιστατικό που δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητο. “Οι πιλότοι μας δεν απείλησαν ποτέ την τουρκική δημοκρατία με κανένα τρόπο. Αντίθετα αυτοί υπηρέτησαν στο να αποτρέψουν τρομοκράτες που μπορεί να απειλήσουν τη Ρωσία σε κάθε στιγμή” σημείωσε.

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε ακυρώσει σειρά επισκέψεών του  στη Τουρκία.

Κρεμλίνο για κατάρριψη

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Sukhoi Su-24 στη Συρία “πολύ σοβαρό γεγονός”.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι το ρωσικό μαχητικό βρισκόταν στον Συριακό εναέριο χώρο πριν από τη συντριβή του, όπως είχε ανακοινώσει το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

“Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το αεροσκάφος βρισκόταν στον Συριακό εναέριο χώρο, επάνω από συριακό έδαφος”, δήλωσε ο Πεσκόφ τονίζοντας ότι η πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας βασίζεται σε προκαταρκτικές πληροφορίες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα