Η σύνθεση της κυβέρνησης Μακρόν. Γυναίκες στα μισά υπουργεία

Η σύνθεση της κυβέρνησης Μακρόν. Γυναίκες στα μισά υπουργεία

Μοιρασιά σε κεντροαριστερούς, κεντρώους και κεντροδεξιούς έκανε ο νέος πρόεδρος. Στους συντηρητικούς ο τομέας της Οικονομίας της Γαλλίας

Τον νέο του κυβερνητικό σχηματισμό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Η νέα κυβέρνηση, όπως αναμενόταν, είναι πολυσυλλεκτική. Τα μέλη της κυβέρνησης προέρχονται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τους Ρεπουμπλικανούς, αλλά και τον κεντρώο χώρο, καθώς όπως είχε δηλώσει ο Μακρόν, στόχος του είναι να γεφυρώσει “το κενό μεταξύ δεξιάς και αριστεράς”. Πρωθυπουργός είναι ο Εντουάρντ Φιλίπ, πρώην δήμαρχος της Χάβρης.

Ο συντηρητικός Μπρούνο Λε Μερ που προέρχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, είναι ο νέος “τσάρος της Οικονομίας”, αναλαμβάνοντας το υπουργείο που αναμένεται να παίξει τον πιο κρίσιμο ρόλο, τόσο στα εσωτερικά της χώρας, όσο και ως προς τις σχέσεις της με τη Γερμανία. Ο Λε Μερ είχε διατελέσει υπουργός και στην κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί.

Ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο ίδιος ήταν ο επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος MoDem, που συμμάχησε προεκλογικά με τον Μακρόν και δέχτηκε να μην κατέβει υποψήφιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη νέα κυβέρνηση παραμένει ο  Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, υπουργός Άμυνας επί προεδρίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος μετακινείται τώρα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας διορίστηκε η κεντρώα ευρωβουλευτής Σιλβί Γκουλάρ.

Υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα και Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Ζαν Ίβ λε Ντριάν, που ήταν υπουργός Άμυνας του Φρανσουά Ολάντ, και υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει ο σοσιαλιστής δήμαρχος της Λυόν, Ζεράρ Κολόμπ.

Το υπουργείο αθλητισμού, “πηγαίνει” στην Ολυμπιονίκη Λόρα Φλεσέλ.

Η έκπληξη ήρθε στο υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης το οποίο αναλαμβάνει ο τηλεοπτικός αστέρας Νικολά Ιλό (Nicolas Hulot). Ο Ιλό είχε αποσυρθεί την τελευταία στιγμή από τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες θα κατέβαινε με τους Οικολόγους. Ο ίδιος παρουσιάζει σειρά ντοκιμαντέρ οικολογικού περιεχομένου.

 

Σημειώνεται πως η νέα κυβέρνηση αποτελείται από 18 υπουργούς και τέσσερις υφυπουργούς, ενώ τα μισά στελέχη της, είναι γυναίκες. Το νέο υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά αύριο στις 11.00 το πρωί.

Φωτογραφία: Yoan Valat/Pool Photo via AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα