Η σύζυγος πρώην δημάρχου κατηγορείται για εμπλοκή στη δολοφονία 43 φοιτητών στο Μεξικό

default image

Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, το "το αυτοκρατορικό ζεύγος" της Ιγουάλα φοβόταν ότι οι νεαροί θα προκαλούσαν ταραχές στη διάρκεια μιας δημόσιας εκδήλωσης που θα παρουσίαζε η σύζυγος στις 26 Σεπτεμβρίου

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν στη σύζυγο του πρώην δημάρχου της πόλης Ιγουάλα, στο νότιο Μεξικό απ’ όπου εξαφανίστηκαν 43 φοιτητές στις 26 Σεπτεμβρίου, για τη συμμετοχή της σε οργανωμένο έγκλημα, ανακοίνωσε σήμερα το μεξικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Έπειτα από δύο μήνες που βρίσκεται σε προσωρινή κράτηση, δικαστής απήγγειλε κατηγορίες εναντίον της Μαρίας ντε λος Άνχελες Πινιέδα για “την πιθανή συμμετοχή της στο οργανωμένο έγκλημα” και “για οικονομικές δραστηριότητες με ποσά που προέρχονται από παράνομες συναλλαγές”.

Η Πινιέδα, αδελφή τριών εμπόρων ναρκωτικών, παρουσιάζεται από τις δικαστικές αρχές ως η κύρια εκπρόσωπος στην Ιγουάλα της εγκληματικής συμμορίας Γκερέρος Ουνίδος, που φέρεται να σκότωσε τους 43 φοιτητές της σχολής της Αγιοτσινάπα.

Η Πινιέδα μεταφέρθηκε από την πόλη του Μεξικού σε μια φυλακή στην πόλη Νάγιαριτ μαζί με τους δέκα αστυνομικούς που συνελήφθησαν πριν μερικές ημέρες για την ίδια υπόθεση.

Συνολικά περίπου 90 πρόσωπα –τοπικοί αστυνομικοί, έμποροι ναρκωτικών και δημόσιοι υπάλληλοι— έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής για την υπόθεση των εξαφανισμένων φοιτητών.

Ο πρώην δήμαρχος της Ιγουάλα Χοσέ Λουίς Αμπάρκα και η σύζυγός του, που θεωρούνται από τις αρχές οι βασικοί υποκινητές της απαγωγής των νεαρών, συνελήφθησαν στις 4 Νοεμβρίου στην πόλη του Μεξικού.

Ήδη από τις 15 Νοεμβρίου έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εναντίον του Αμπάρκα για εγκληματική παράβλεψη καθήκοντος, καθώς και για απαγωγή και ανθρωποκτονία για μια προηγούμενη υπόθεση.

Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, το “το αυτοκρατορικό ζεύγος” της Ιγουάλα φοβόταν ότι οι νεαροί θα προκαλούσαν ταραχές στη διάρκεια μιας δημόσιας εκδήλωσης που θα παρουσίαζε η Πινιέδα στις 26 Σεπτεμβρίου.

Οι 43 αγνοούμενοι φοιτητές δέχθηκαν επίθεση τη νύχτα της 26ης προς την 27η Σεπτεμβρίου από διεφθαρμένους αστυνομικούς στην Ιγουάλα της επαρχίας Γκερέρο πριν παραδοθούν σε μέλη της συμμορίας Guerreros Unidos υπό την υποκίνηση του δημάρχου της πόλης. Στη συνέχεια δολοφονήθηκαν όλοι και τα πτώματά τους κάηκαν και πετάχθηκαν σε ένα ποτάμι, σύμφωνα με τις δηλώσεις πολλών συλληφθέντων που φέρονται να συμμετείχαν στο μακελειό αυτό.

Μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να ταυτοποιηθούν τα λείψανα μόνο ενός νεαρού, ενώ οι γονείς των θυμάτων εξακολουθούν να ζητούν να βρεθούν ζωντανοί οι υπόλοιποι 42.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα