Η Τεχεράνη παύει να συμμορφώνεται με κάποιες από τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του 2015

Η Τεχεράνη παύει να συμμορφώνεται με κάποιες από τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του 2015
Στιγμιότυπο από διυλιστήριο στο Ασαλουγιέ του Ιράν AP

Η Συμφωνία για τα πυρηνικά που υπογράφηκε το 2015 δείχνει πλέον να είναι νεκρό γράμμα μετά την απόφαση του Ιράν να παραιτηθεί από μερικές εκ των δεσμεύσεων.

Το Ιράν ανέστειλε επισήμως την Τετάρτη τη συμμόρφωσή του με κάποιες από τις δεσμεύσεις του που προβλέπονται στη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό του πρόγραμμα έπειτα από απόφαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας, δήλωσε αξιωματούχος της ιρανικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας στο πρακτορείο ISNA.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Ιράν ενημέρωσε την Κίνα, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία και τη Βρετανία για την απόφασή του να πάψει να συμμορφώνεται με κάποιες από τις δεσμεύσεις του που προβλέπονται στη συμφωνία του 2015, ακριβώς ένα χρόνο αφού οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αποσυρθούν από αυτή και επανέφεραν σε ισχύ τις κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης.

Βάσεις της συμφωνίας αυτής η Τεχεράνη μπορούσε να παράγει χαμηλού εμπλουτισμού ουράνιο έως 300 κιλά και να βαρύ ύδωρ ως και 130 τόνους, ενώ μπορεί να μεταφέρει στο εξωτερικό για αποθήκευση και πώληση τις υπερβάλλουσες ποσότητες. Ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι το Ιράν πλέον δεν θα θέτει όρια στην παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου και βαρέος ύδατος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα