Η Τουρκία “επιστρέφει” τζιχαντιστές σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Η Τουρκία “επιστρέφει” τζιχαντιστές σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Η Τουρκία σχεδιάζει να επαναπατρίσει περίπου 2.500 τζιχαντιστές, η πλειονότητα των οποίων θα απελαθεί σε χώρες της ΕΕ, μετέδωσε το TRT Haber, προσθέτοντας ότι σήμερα 813 τζιχαντιστές βρίσκονται σε 12 κέντρα απελάσεως της χώρας.

Από τις απειλές στην πράξη περνάει η Τουρκία, εκκινώντας τον επαναπατρισμό των συλληφθέντων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS). Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε διαμηνύσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα ότι από σήμερα η Άγκυρα θα ξεκινούσε τους επαναπατρισμούς των τζιχαντιστών, έστω και αν η υπηκοότητά τους έχει ανακληθεί.

Ειδικότερα, η Τουρκία απέλασε έναν Αμερικανό τζιχαντιστή και την Πέμπτη πρόκειται να απελάσει επτά γερμανούς τζιχαντιστές, όπως δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών. Μέσα στις επόμενες ημέρες η Άγκυρα πρόκειται να απελάσει 11 Γάλλους τζιχαντιστές.

«Ένας Αμερικανός ξένος τρομοκράτης απελάθηκε από την Τουρκία μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ισμαήλ Τσατακλί, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Το τηλεοπτικό δίκτυο NTV επικαλέστηκε δήλωση του Τσατακλί σύμφωνα με την οποία «τρεις ακόμη ένοπλοι του Ισλαμικού Κράτους που κρατούνται σε κέντρα απέλασης θα απελαθούν σήμερα».

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, επτά άλλοι «ξένοι τρομοκράτες γερμανικής υπηκοότητας θα απελαθούν στις 14 Νοεμβρίου».

Ο υπουργός ωστόσο δεν διευκρίνισε σε ποιες χώρες ή με ποιόν τρόπο θα απελαθούν οι τζιχαντιστές.

Η Τουρκία σχεδιάζει να επαναπατρίσει περίπου 2.500 τζιχαντιστές, η πλειονότητα των οποίων θα απελαθεί σε χώρες της ΕΕ, μετέδωσε το TRT Haber, προσθέτοντας ότι σήμερα 813 τζιχαντιστές βρίσκονται σε 12 κέντρα απελάσεως της χώρας.

Ο υπουργός Εσωτερικών σε δηλώσεις του στις 2 Νοεμβρίου είχε κατηγορήσει τους ευρωπαίους συμμάχους, αναφερόμενος μάλιστα συγκεκριμένα στη Βρετανία και την Ολλανδία, επειδή επέλεξαν “τον εύκολο τρόπο” ανακαλώντας την υπηκοότητα μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και αρνούμενες να τους δεχθούν πίσω. «Δεν είμαστε ένα ξενοδοχείο για οποιασδήποτε υπηκοότητας μέλη του Daesh» είπε χαρακτηριστικά, χρησιμοποιώντας το αραβικό ακρωνύμιο του ISIS.

Την περασμένη Πέμπτη ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι “σε τουρκικές φυλακές κρατούνται 1.149 μέλη του Ισλαμικού Κράτους, εκ των οποίων τα 737 είναι ξένοι”.

Τον περασμένο μήνα Τουρκία πραγματοποίησε στρατιωτική επιχείρηση στην βορειοανατολική Συρία κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής YPG έπειτα από την απόφαση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή.

Η YPG, το κυριότερο μέλος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και σύμμαχος των ΗΠΑ κατά του ΙΚ, κρατά χιλιάδες τζιχαντιστές σε φυλακές της βορειοανατολικής Συρίας.

Η τουρκική επιχείρηση προκάλεσε ευρεία ανησυχία σχετικά με την τύχη των κρατουμένων με τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας και τις SDF να προειδοποιούν ότι κινδυνεύει να επηρεάσει την μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και να ενισχύσει την δράση του.

Η Τουρκία, η οποία θεωρεί την YPG τρομοκρατική οργάνωση συνδεόμενη με τους κούρδους ενόπλους στο δικό της έδαφος, έχει απορρίψει αυτές τις ανησυχίες και έχει δεσμευτεί να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος με τους δικούς της συμμάχους.

Έχει επανειλημμένως καλέσει τις ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Γαλλίας, να δεχθούν πίσω τους πολίτες τους που έχουν ενταχθεί στους κόλπους του ΙΚ.

Περίπου το ένα πέμπτο από τους σχεδόν 10.000 τζιχαντιστές, που κρατούνται στη Συρία από τους κούρδους πολιτοφύλακες, είναι ξένοι. Η Δανία, η Γερμανία και η Βρετανία έχουν μέχρι στιγμής ανακαλέσει την υπηκοότητα κάποιων τζιχαντιστών υπηκόων τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version