Τουρκία: Επιστρέφει το "Μπαρμπαρός" στην κυπριακή ΑΟΖ

Τουρκία: Επιστρέφει το "Μπαρμπαρός" στην κυπριακή ΑΟΖ

Επιστρέφει στην κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό σεισμογραφικό "Μπαρμπαρός", με την Άγκυρα να εκδίδει νέα παράνομη Navtex. Η περιοχή που «δέσμευσε» αφορά στα τεμάχια 2, 9 και 13 της ΑΟΖ.

Επάνοδο του τουρκικού σεισμογραφικού «Μπαρμπαρός» στην Κυπριακή ΑΟΖ για παράνομα σεισμογραφικά εξήγγειλε με νέα παράνομη Navtex η Τουρκία.

Η περιοχή που «δέσμευσε» αφορά τα τεμάχια 2,9 και 13 της ΑΟΖ της Κύπρου και σύμφωνα με την εξαγγελία η δραστηριότητα του Μπαρμπαρός στην περιοχή θα ξεκινήσει στις 25 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου, θα διαρκέσει δηλαδή περισσότερο από πέντε μήνες.

Το τουρκικό σεισμογραφικό θα συνοδεύεται – όπως σε όλη την παράνομη του δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ τα τελευταία χρόνια – από τα σκάφη «Apollo Moon» και «Tanux-1».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας που με δική της Navtex ενημερώνει ότι η εξαγγελία της Τουρκίας αφορά σε παράνομη δραστηριότητα εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφάλειας ναυσιπλοΐας.

Επίσης, τονίζει ότι πρόκειται για ποινικό αδίκημα. «Η Κυπριακή Δημοκρατία ζητά από το πλοίο «Μπαρμπαρός» να διακόψει αμέσως την παράνομή του δραστηριότητα», καταλήγει η Navtex που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

Να σημειωθεί ότι το «Μπαρμπαρός» βρίσκεται για την ώρα στο λιμάνι της Σελεύκειας στην Τουρκία, όπου μετακινήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά την αποπεράτωση της παράνομης του δραστηριότητας σε άλλες περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ.

Στο μεταξύ, το δεύτερο σεισμογραφικό της Τουρκίας, το «Oruc Reis» το οποίο όπως είχε εξαγγείλει τούρκος υπουργός, «βρισκόταν καθ’ οδόν για την Ανατολική Μεσόγειο», συνεχίζει να είναι ιδεμένο σε λιμάνι της θάλασσας του Μαρμαρά στην Τουρκία.

Πηγή: 

philenews.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος, Τουρκία, ΑΟΖ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι: Υπερπτήσεις πάνω από Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι

Νέες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο

SHARE: