Η Τουρκία συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Συρία

default image

Στόχος των βομβαρδισμών είναι μια αεροπορική βάση και άλλες θέσεις που έχουν καταλάβει οι κουρδικές δυνάμεις από τους αντάρτες στη Συρία.. Καταδικάζει η συριακή κυβέρνηση τους τουρκικούς βομβαρδισμούς. Τουλάχιστον 29 Κούρδοι της Συρίας σκοτώθηκαν

Οι βομβαρδισμοί που εξαπέλυσε χθες η Τουρκία εναντίον κουρδικών περιοχών στη βόρεια Συρία συνεχίζονται σήμερα κατά διαστήματα, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στόχος των βομβαρδισμών είναι μια αεροπορική βάση και άλλες θέσεις που έχουν καταλάβει οι κουρδικές δυνάμεις από τους αντάρτες στη Συρία.

“Δεκάδες οβίδες του τουρκικού πυροβολικού ερρίφθηκαν σε χωριά γύρω από τις περιοχές Αζάζ και Αφρίν, προκαλώντας υλικές ζημιές”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δημοσιογράφος Μουσταφά ‘Αμπντι που παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στη βόρεια Συρία. Ο ‘Αμπντι πρόσθεσε ότι ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε την πόλη Μέναγ και το στρατιωτικό αεροδρόμιό της, την πόλη Μαλκίγια στο νότιο τμήμα της περιοχής Αζάζ και την πόλη Μαζράα στην περιοχή Αφρίν (δυτικά).

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις είχαν καταφέρει να πάρουν τον έλεγχο πριν από μερικές ημέρες του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Μινίγ έπειτα από σκληρές μάχες με ισλαμιστικές και άλλες οργανώσεις ανταρτών.

Η Τουρκία ζήτησε χθες από τη συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG να αποχωρήσει από περιοχές που κατέλαβε στη βόρεια επαρχία του Χαλεπίου τις τελευταίες ημέρες.

Η ‘Αγκυρα θεωρεί το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας “τρομοκρατικές” οργανώσεις, στενά συνδεδεμένες με τους κούρδους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στην Τουρκία.

Μάχες μαίνονταν σήμερα μεταξύ κουρδικών δυνάμεων και ανταρτών στα περίχωρα της πόλης Ταλ Ριφάατ, νοτιότερα, μεταξύ Αζάζ και Χαλεπίου.

Η πόλη Ταλ Ριφάατ, η οποία μαζί με τη Μαρέα και Αζάζ είναι το μεγάλο προπύργιο των ανταρτών στην περιοχή του Χαλεπίου, αποτέλεσε στόχο 20 και πλέον ρωσικών αεροπορικών επιδρομών χθες. Οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται άλλωστε μόλις 3 χλμ. από τη νότια πλευρά της πόλης.

Τουλάχιστον 29 Κούρδοι της Συρίας σκοτώθηκαν

Τουλάχιστον 29 Κούρδοι μαχητές της Συρίας σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ανέφεραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή ορισμένοι μαχητές εγκατέλειψαν τις θέσεις τους μετά τις επιθέσεις.

Οι Κούρδοι της Συρίας μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να απελευθερώσουν σημαντικά εδάφη στη Συρία. Η Άγκυρα ωστόσο θεωρεί ότι το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), ένοπλη πτέρυγα του οποίου είναι οι YPG, συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που το χαρακτηρίζει “τρομοκρατική οργάνωση”.

Οι ΗΠΑ ωστόσο αρνούνται να χαρακτηρίσουν “τρομοκράτες” τους Κούρδους του PYD και μάλιστα έχουν ενισχύσει τις YPG με όπλα και πυρομαχικά γιατί τις θεωρούν ως τους πιο αποτελεσματικούς εταίρους τους στη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών.

Καταδικάζει η συριακή κυβέρνηση τους τουρκικούς βομβαρδισμούς. Ζητεί την παρέμβαση του ΟΗΕ

Η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα τους τουρκικούς βομβαρδισμούς που έχουν ως στόχο τομείς που ελέγχονται κυρίως από τις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία και κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να δράσουν, μεταδίδουν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Η Δαμασκός κατηγόρησε επίσης την Άγκυρα ότι επέτρεψε τη διέλευση όπλων και μαχητών στη Συρία από το μεθοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ-Σαλάμα προς την επαρχία του Χαλεπιού, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μεγάλη επίθεση εναντίον των ανταρτών.

“Το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τα επανειλημμένα εγκλήματα και τις επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον του συριακού λαού και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας”, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων SANA. Το υπουργείο καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ “να θέσει τέρμα στα εγκλήματα του τουρκικού καθεστώτος”.

Σύμφωνα με το υπουργείο, 12 ημιφορτηγά που μετέφεραν βαριά όπλα και πυρομαχικά πέρασαν στη Συρία από την Τουρκία μέσω του μεθοριακού περάσματος Μπαμπ αλ-Σαλάμα. “Συνοδεύονταν από περίπου 100 ένοπλους άνδρες, ορισμένοι από τους οποίους είναι μέλη των τουρκικών δυνάμεων και άλλοι τούρκοι μισθοφόροι”, προσθέτει το SANA, επικαλούμενο το υπουργείο.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εκτίμησε πως “περίπου 350 ισλαμιστές μαχητές της οργάνωσης Φαϊλάκ αλ-Σαμ” έχουν “διασχίσει τα σύνορα από την Τουρκία” και έχουν “εισέλθει στις πόλεις Αζάζ και Ταλ Ριφάατ”.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, η αυτοκινητοπομπή ξεκίνησε από την περιοχή Άτμεχ, στην επαρχία Ιντλέμπ, που τελεί υπό τον έλεγχο των ανταρτών και στη συνέχεια πέρασε στην Τουρκία προτού επιστρέψει στη Συρία μέσω του Μπαμπ αλ-Σαλάμα.

Η ενίσχυση των δυνάμεων των ανταρτών σημειώνεται καθώς μια συμμαχία Αράβων και Κούρδων μαχητών, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), προωθούνται προς τις εξεγερμένες πόλεις Αζάζ και Ταλ Ριφάατ βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού.

Η προώθηση αυτή προκάλεσε την οργή της Τουρκίας που θεωρεί την κουρδική συνιστώσα των FDS –τις κουρδικές Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG)– ως παρακλάδι “τρομοκρατών” των Κούρδων ανταρτών της Τουρκίας, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που υποστηρίζουν τις FDS στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, κάλεσαν κι εκείνες από την πλευρά τους τους Κούρδους και τους συμμάχους τους να μην “επωφεληθούν μιας συγκεχυμένης κατάστασης προκειμένου να καταλάβουν νέα εδάφη”.

Γαλλία: Το ΥΠΕΞ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει να βομβαρδίζει περιοχές των Κούρδων στη Συρία      

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς κουρδικών περιοχών στη Συρία, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

“Η Γαλλία ανησυχεί για την επιδεινούμενη κατάσταση στην περιοχή του Χαλεπιού και στη βόρεια Συρία. Καλούμε για τον τερματισμό όλων των βομβαρδισμών, εκείνων του καθεστώτος και των συμμάχων του στο σύνολο της χώρας και εκείνων της Τουρκίας στις κουρδικές περιοχές”, αναφέρει η δήλωση του γαλλικού ΥΠΕΞ.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως η προτεραιότητα πρέπει να είναι η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και η εφαρμογή των συμφωνιών στις οποίες κατέληξαν την Παρασκευή στο Μόναχο οι μεγάλες δυνάμεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα