Η Τουρκία υποστηρίζει ότι είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία

default image

Η Τουρκία είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία πως έχει κάθε δικαίωμα να πάρει κάθε απαραίτητο μέτρο στην περίπτωση παραβίασης και απειλής των συνόρων της, έπειτα από τη συμβολή της Ρωσίας στις δυνάμεις Άσαντ ενάντια σε Τουρκομάνους αντάρτες

Η Τουρκία υποστηρίζει πως είχε στείλει προειδοποιήσει τη Ρωσία πως θα λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο σε περίπτωση που απειληθεί η ασφάλεια των συνόρων της. Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Χουργιέτ, η προειδοποίηση είχε επιδοθεί στις 19 Νοεμβρίου στον πρέσβη της Μόσχας στη χώρα Αντρέι Καρλόφ. Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζουν πως ο Ρώσος πρέσβης είχε κληθεί στο υπουργείο εξωτερικών σε αντίδραση της Τουρκίας στις αεροπορικές επιθέσεις της Ρωσίας σε χωριά Τουρκομάνων στην νοτιοδυτική Συρία, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα τουρκο-συριακά σύνορα.

Παράλληλα, η επιστολή στον Καρλόφ περιελάμβανε επίσης τρία σημεία τα οποία η Άγκυρα ήθελε να επισημάνει στη Μόσχα σχετικά με τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία:

1. Οι ρωσικές επιχειρήσεις της Ρωσίας λάμβαναν χώρα πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα μιας de facto κατάστασης που θα μπορούσε να απειλήσει την ασφάλεια της χώρας. Πρέπει να σημειωθεί πως η τουρκική νομοθεσία επέμβασης των ενόπλων δυνάμεων είναι σε λειτουργία και δεν θα υπάρξει κανένας δισταγμός εφαρμογής της νομοθεσίας αν προκύψει παραβίαση.

2. Η περιοχή όπου λαμβάνουν χώρα οι ρωσικές επιχειρήσεις είναι απελευθερωμένη από το Ισλαμικό Κράτος ή άλλες τρομοκρατικές ομάδες. Εκεί μένουν μόνο Τουρκομάνοι τους οποίους βλάπτουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Πρέπει να σημειωθεί πως η Τουρκία δεν θα παραμείνει αμέτοχη σε επιθέσεις που έχουν στόχο την ασφάλεια των Τουρκομάνων.

3. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις προκαλούν μεγαλύτερη φυγή πολιτών από τα σπίτια τους. Νέες προσφυγικές ροές είναι προ των πυλών. Η Ρωσία στη συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να βλάψει και την ανθρωπιστική προσπάθεια της Τουρκίας.

Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

 

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας στα σύνορα με τη Συρία, η Άγκυρα είχε καλέσει σε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα επιθέσεων εναντίων Τουρκομάνων ανταρτών στη Συρία, από δυνάμεις του Άσαντ, υποστηριζόμενες από αέρος από τη ρωσική πολεμική αεροπορία.

Οι δυνάμεις των Τουρκομάνων συνεπλάκησαν με δυνάμεις του καθεστώτος, όπως αναφέρουν τα τούρκικα ΜΜΕ, οι οποίες και υποστηρίζονταν από αέρος με πολεμικά αεροσκάφη, αλλά και πυραύλους από τη θάλασσα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Η εφημερίδα Χουργιέτ αναφέρει μάλιστα πως οι συμπλοκές γίνονταν αντιληπτές από την συνοικία Γιαιλανταγί που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με τη Συρία. 

Οι δυνάμεις του Άσαντ επιχειρούσαν την ανακατάληψη του όρους Μπουρτσ Καζάπ, το οποίο θεωρείται στρατηγικής σημασίας σημείο, αφού από το υψόμετρο μπορεί κανείς να ελέγχει πιο εύκολα όλη την περιοχή. Περίπου 17000 Σύριοι-Τουρκομάνοι άμαχοι πέρασαν τα σύνορα με την Τουρκία τις τελευταίες ημέρες, ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων αυτών.

Πληροφορίες της Ερυθράς Ημισελήνου, υποστηρίζουν πως περισσότεροι από 10.000 Τουρκμάνοι έχουν μετακινηθεί από τα σπίτια τους το τελευταίο διάστημα. “Σε συνεργασία με την αρχή εκτάκτου ανάγκης και διαχείρισης καταστροφών, στείλαμε στην περιοχή σκηνές, κουβέρτες, sleeping bags και τρόφιμα. Συνεχίζουμε να στέλνουμε ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή και από σήμερα επιταχύνουμε την προσπάθεια” δήλωσε ο επικεφαλής του οργανισμού.

Δεν συνιστά ενέργεια σε βάρος συγκεκριμένης χώρας

Τούρκος αξιωματούχος, πάντως, δήλωσε ότι η κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους δεν συνιστά ενέργεια κατά συγκεκριμένης χώρας, αλλά αποτελεί μέτρο για την υπεράσπιση της τουρκικής εδαφικής κυριαρχίας σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής.

Σύμφωνα με την Αγκυρα, τουρκικά F-16 S κατέρριψαν σήμερα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος στην περιοχή της τουρκο-συριακής μεθορίου έπειτα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις για παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου, όμως η Μόσχα ανακοίνωσε ότι μπορεί να αποδείξει ότι το Su-24 δεν είχε εγκαταλείψει τον συριακό εναέριο χώρο.

Πηγή: hurriyetdailynews

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα