Η τουρκική ακτοφυλακή επιτίθεται σε πλοιάρια που μεταφέρουν πρόσφυγες

Η τουρκική ακτοφυλακή επιτίθεται σε πλοιάρια που μεταφέρουν πρόσφυγες

Η Διεθνής Αμνηστία και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν την επίθεση της τουρκικής ακτοφυλακής σε πλοιάριο που μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες (Video + Pics)

Την έντονη αντίδραση της Διεθνούς Αμνηστίας και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχει προκαλέσει ένα ακόμη περιστατικό, όπου η τουρκική ακτοφυλακή επιτίθεται σε πλοιάριο που μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες από τις ακτές της Τουρκίας στην Ελλάδα.

 

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει με σχετική δημοσίευσή της στο Τwitter πως "Η τουρκική ακτοφυλακή επιτίθεται σε πλοιάρια που μεταφέρουν πρόσφυγες, με βάση μαρτυρίες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα". Την ίδια στιγμή, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τονίζουν πως "Ενώ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καθίσει για να συζητήσουν με την Τουρκία, η ακτοφυλακή της επιτίθεται σε πλοιάρια προσφύγων".

 

Τις εικόνες από την επίθεση μετέδωσαν οι δημοσιογράφος του Channel 4 News, Alex Thomson και Stuart Webb. Σύμφωνα, με τις πληροφορίες η τουρκική ακτοφυλακή προσέγγισε το πλοιάριο την ώρα που αυτό απομακρυνόταν από τα τουρκικά χωρικά ύδατα και κατευθυνόταν προς το Αγαθονήσι.

Η σημερινή επίθεση έρχεται, ελάχιστες μέρες μετά το βίντεο που έδειχνε Τούρκους λιμενικούς να χτυπούν με κοντάρια βάρκα με πρόσφυγες.

 

Το βίντεο είχε τραβηχτεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα, απέναντι από το νησί, νωρίτερα το Σάββατο. Σ' αυτό φαίνονταν πρόσφυγες που φορούν σωσίβια να επιβαίνουν σε ένα φουσκωτό, το οποίο δέχεται χτυπήματα με κοντάρια από δύο άνδρες, που βρίσκονται σε άλλο σκάφος.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης ακούγονται κραυγές στα περσικά και τα αραβικά. Η βάρκα με τους πρόσφυγες τελικά απομακρύνεται και φτάνει στον προορισμό της, τη Λέσβο, όπου έγινε η σχετική καταγγελία.

 

Αξιωματικός της τουρκικής ακτοφυλακής επιβεβαίωσε το περιστατικό, τονίζοντας ωστόσο ότι οι λιμενικοί επιχείρησαν με αυτό τον τρόπο να σταματήσουν τη μηχανή της βάρκας χωρίς να βλάψουν τους επιβαίνοντες.

Επεσήμανε, επίσης, ότι η συνήθης διαδικασία είναι να δένουν τις βάρκες με τους πρόσφυγες σε σκάφος του λιμενικού και να τις οδηγούν πίσω στην Τουρκία. "Αυτή η βάρκα όμως δεν σταμάτησε τη μηχανή και συνέχισε προς την Ελλάδα", είχε πει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μετανάστες, Μεταναστευτικό
SHARE: