Η Βόρεια Κορέα θέτει και πάλι σε λειτουργία πυρηνικό αντιδραστήρα Πλουτωνίου

default image

Ο επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών James Clapper, δήλωσε πως το καθεστών Κιμ Γιονγκ Ουν, εκίνησε εκ νέου πυρηνικό αντιδραστήρα που θα μπορούσε να παρέχει στη χώρα "καύσιμο" για πυρηνικά όπλα

Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών διαθέτουν επαρκείς ενδείξεις σχετικά με την επαναλειτουργία πυρηνικού αντιδραστήρα στη Βόρεια Κορέα. “Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως η Βόρεια Κορέα λειτουργεί τον αντιδραστήρα αρκετό καιρό, ώστε να μπορεί να ξεκινήσει την ανάκτηση πλουτωνίου, από τα καταναλωθέντα καύσιμα, εντός ολίγων εβδομάδων” αναφέρει ο James Clapper, επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Όπως μεταδίδει το BBC, η επαναλειτουργία ενός αντιδραστήρα, θα μπορέσει να προσφέρει στη χώρα όλα όσα χρειάζεται για την παρασκευή πυρηνικών όπλων. Η είδηση έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε η εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από το καθεστώς. Άλλωστε, σύμφωνα με τον Αμερικανό, η χώρα έχει κάνει σημαντικά βήματα στη δημιουργία διηπειρωτικού πυραυλικού συστήματος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το καθεστώς προχωρά σε πυρηνικές δοκιμές, ενώ όπως εκτιμάται έχουν γίνει τουλάχιστον τέσσερα πυρηνικά τεστ, με τελευταίο τον Ιανουάριο του 2016, όταν και η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε πως διεξήγαγε με επιτυχία την πυροδότηση βόμβας υδρογόνου. Το προηγούμενο πείραμα χρονολογείται πίσω στο Φεβρουάριο του 2013, όταν και η κυβέρνηση ισχυρίστηκε πως κατόρθωσε να “ενσωματώσει” πυρηνική κεφαλή σε πύραυλο.

Πηγή: BBC

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα