Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αψηφώντας τον Τραμπ

From left, White House Senior Adviser Jared Kushner, U.S. Trade Representative Robert Lighthizer, Vice President Mike Pence, President Donald Trump, Secretary of State Rex Tillerson and National Security Adviser H.R. McMaster attend a bilateral meeting with Vietnamese Prime Minister Nguyen Xuan Phuc in the Cabinet Room of the White House in Washington, Wednesday, May 31, 2017. (AP Photo/Andrew Harnik)
From left, White House Senior Adviser Jared Kushner, U.S. Trade Representative Robert Lighthizer, Vice President Mike Pence, President Donald Trump, Secretary of State Rex Tillerson and National Security Adviser H.R. McMaster attend a bilateral meeting with Vietnamese Prime Minister Nguyen Xuan Phuc in the Cabinet Room of the White House in Washington, Wednesday, May 31, 2017. (AP Photo/Andrew Harnik) AP

Οι Αμερικανοί βουλευτές ενέκριναν τα μέτρα με 419 ψήφους υπέρ και 2 κατά, με ισχυρή υποστήριξη και από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Τραμπ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε την Τρίτη με συντριπτική πλειοψηφία την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, παρά τις αντιρρήσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το σχετικό νομοσχέδιο.

Οι βουλευτές ενέκριναν τα μέτρα με 419 ψήφους υπέρ και 2 κατά, με ισχυρή υποστήριξη και από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Τραμπ αλλά και τους Δημοκρατικούς. Το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία προτού σταλεί για υπογραφή στον Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για συγκεκριμένη πρόβλεψη του νομοσχεδίου η οποία υποχρεώνει τον πρόεδρο να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου πριν χαλαρώσει οποιαδήποτε κύρωση που αφορά τη Ρωσία.

Οι κυρώσεις στοχεύουν στην τιμωρία της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014 και για τα συμπεράσματα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που φέρουν τη Ρωσία να εμπλέκεται στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία το 2016.

Μία προηγούμενη εκδοχή του νομοσχεδίου έχει εγκριθεί επίσης με συντριπτική πλειοψηφία από την αμερικανική Γερουσία, αλλά υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο σχεδίων νόμου των δύο σωμάτων του Κογκρέσου που πρέπει να εξομαλυνθούν πριν την τελική υπογραφή του προέδρου.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα υπογράψει το τελικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει εμπόδιο στους στόχους του προέδρου να βελτιώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Μόσχα. Η άρνηση υπογραφής του όμως ενέχει τον κίνδυνο να παρακαμφθεί το βέτο του από το Κογκρέσο.

Οι κυρώσεις έχουν εγείρει ανησυχίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου το νομοσχέδιο μπορεί να επισύρει ποινές σε όσες εταιρείες συνεργάζονται με τη Ρωσία για να οικοδομήσουν δίκτυα φυσικού αερίου όπως το σχέδιο Nord Stream 2, αξίας 9,5 δις ευρώ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: AP Photo/Andrew Harnik)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ, Ρωσία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ο γαμπρός του Τραμπ αρνείται ότι συνεργάστηκε με τη Ρωσία

Ενώπιον του Κογκρέσου ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τραμπ τα βάζει με τον ειδικό εισαγγελέα μέσω Twitter

Τραμπ: Στον Μακρόν άρεσε να με κρατά από το χέρι

Η μυστική συνομιλία Τραμπ - Πούτιν κι ο διερμηνέας που δεν μιλούσε ρωσικά

SHARE: